Лукашенко вратио златне резерве из иностранства у Белорусију

Пре три месеца сам дао задатак да се све златне и девизне резерве врате у земљу, посебно злато. У земљу је враћено све до последњег грама злата, рекао Лукашенко

Александар Лукашенко (Фото: А. Васиљевић)

Председник Белорусије Александар Лукашенко оценио је да је стратешки била исправна одлука да се раније врате све златне резерве из иностранства у земљу.

„Браво за Националну банку и владу. Пре три месеца сам дао задатак да се све златне и девизне резерве врате у земљу, посебно злато. У земљу је враћено све до последњег грама злата”, рекао је Лукашенко, преноси Спутњик.

Белоруски лидер је истакао да земља има довољно резерви да одржи курс националне валуте на прихватљивом нивоу, а такође је похвалио Националну банку и Савет министара, који још нису „стварно“ почели да користе златне резерве.

Лукашенко сматра да управо због тога нема катастрофалне ситуације са курсом националне валуте. Истовремено је признао да у „појединим мењачницама у земљи некад може недостајати новца у готовини“ и дао је налог Националној банци да исправи ту ситуацију.

Према подацима Националне банке Белорусије, почетком 2020. године златне резерве земље су износиле 42,2 тоне. Првог јануара укупне златне и девизне резерве земље износиле су 9,39 милијарди долара, а 1. августа износе 8,86 милијарди.

Недавно је британски суд одбио захтев да се Венецуели врати више од милијарду долара у злату, који се налази у трезору Банке Енглеске, пресудивши да је противзаконито да га преда Николасу Мадуру, пошто га Британија не признаје као председника Венецуеле.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 8. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading