Милош Ковић: У Покрету за одбрану КиМ остварени људи којима циљ није отимање за фотеље

Једини циљ Покрета је одбрана Косова и Метохије, наших светиња, државе и народа. Нећемо се устезати да одбранимо оно што је наше

Милош Ковић (Фото: Соња Ракочевић)

Кључни проблем и извор свих наших невоља је став званичног Београда који, по свему судећи, и даље прати погубну и нетачну мисао Добрице Ћосића о Косову и Метохији као „канцеру“ Србије. Председник републике Александар Вучић води политику „разграничења“, која подразумева поправку „границе“ између Србије и „Косова“ и независност за овај самопроглашени НАТО ентитет. То је, по мом мишљењу, противуставно деловање, распарчавање наше државе и гурање целог региона у нове сукобе, каже у разговору за „Печат“ историчар Милош Ковић.

Искуство нам је показало да када год Београд уђе у преговарачки процес са Приштином, Србија изгуби по неки атрибут државности. Где све препознајете саучеснике сепаратистичког пројекта Албанаца?

САД и ЕУ отворено раде на подели Србије и стварању Велике Албаније. Када се ствари мало ближе сагледају, међутим, виде се разлике унутар наоко јединственог табора НАТО земаља. Најважнија вест је да је републиканска администрација Доналда Трампа прихватила, а можда и подстакла, идеју „разграничења“. Демократска опозиција, удружена са делом републиканаца, ради на отимању целог Косова и Метохије. У ЕУ пет земаља не признаје „независност Косова“. „Разграничење“ су, како се тврди, прихватили председник Француске Емануел Макрон, канцелар Аустрије Себастијан Курц, комесар ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ и још неки истакнути политичари. Немачка, најмоћнија држава ЕУ, за сада заговара отимање целог Косова и Метохије. Кажем „за сада“, јер Ангела Меркел неће вечно владати. Део опозиције у Берлину је за „разграничење“. Осим тога, ако се може рећи да је у Загребу немачки утицај често јачи од америчког, у Приштини (као и у Тирани и Подгорици) САД су неупоредиво моћније. Када се зна какав је утицај САД у Немачкој, поставља се и питање стварног немачког суверенитета. На основу тога, иако је Меркелова привремено ућуткала Макрона и Бореља, верујем да су тренутни преговори само предах и да идеја „разграничења“ сада представља стварну опасност по опстанак наше земље. Може се рећи да је Русија наш најважнији ослонац и да од ње највише тога зависи. Она стоји иза Резолуције 1244, али је кључно питање да ли ће она бити само основ даљих преговора, или темељ решења, које ће подразумевати гаранцију територијалног интегритета Србије. Москва, осим тога, поручује да ће подржати договор Београда и Приштине. Кина је такође наш важан ослонац. Када се томе додају Индија и друге велике државе, јасно је да већина човечанства не признаје оно што Запад покушава да нам представи као „реалност“. Време ради за нас, али у Београду се то не схвата. Зашто је тако, показаће се временом.

Постоји ли бојазан да би услов за пристанак на правно обавезујући споразум могао, са српске стране, да буде имплементација ЗСО те да ли би то означило крај процеса десуверенизације Србије на КиМ, односно апсолутну предају?

„Правно обавезујући споразум“ на који су се наше власти већ обавезале, заиста би могао да буде омогућен успостављањем „Заједнице српских општина,“ које су предвиђене противуставним Бриселским споразумом. То би српској јавности било представљено као тријумф наше дипломатије. Треба отићи у Вуковар и Барању да би се видело каква је превара тамошња ЗСО. Такав сценарио био би остварење планова америчке „дубоке државе“ и Немачке, о преласку целог Косова и Метохије у састав Велике Албаније. Политика наших власти би, уз одговарајуће притиске, из „разграничења“ могла да се прелије и у овом, подједнако погубном правцу.

Један сте од оснивача и чланова Председништва Покрета за одбрану Косова и Метохије, у који су ушли наши водећи интелектуалци, високи официри, министри и дипломате. Како видите деловање Покрета?

Оснивање Покрета порука је нашим властима да су се они који су на Бадњи дан 2018. објавили Апел за одбрану Косова и Метохије и тиме охрабрили јавност у отпору дефетистичкој политици наших власти, сада чвршће и боље организовали. Покрет је нестраначки и у њега су се учланили не само водећи интелектуалци и стручњаци, генерали, министри и дипломате, него и припадници различитих политичких струја и странака. Наш једини, заједнички циљ је одбрана Косова и Метохије, наших светиња, државе и народа. То су људи остварени у својим професијама, чији циљ није отимање за министарске и посланичке фотеље. То остављамо политичарима и странкама. Али ми се нећемо устезати да одбранимо оно што је наше.

Шта је претходило доношењу одлуке о напуштању Политичког савета ДСС?

Увек сам гласао за ДСС-а, али никада нисам осетио потребу да будем члан те странке. Она је за мене израз борбе за оно за шта су се борили и гинули наши преци – ослобођење и уједињење српског народа. Војислав Коштуница по свему подсећа на државнике који су обележили нашу велику епоху 1804-1941. године. Одазивао сам се на позиве ДСС-а за подршку у одбрани Косова и Метохије. Имао сам добру сарадњу и са госпођом Сандом Рашковић-Ивић. На чело Политичког савета ДСС дошао сам онда када је та странка, упорно разарана вољом САД и других западних сила, пропадала и када су је многи напустили. У њој сам, ипак, видео оруђе борбе за одбрану Косова и Метохије. Требало је да неко подигне нашу заставу и задржи војску на положајима. Са новим председником ДСС-а, Милошем Јовановићем, доктором међународних односа са Сорбоне, који је војску служио у чувеној „63. падобранској“, успоставио сам одличну сарадњу и леп пријатељски однос. Једини смо имали Политички савет који се састојао од чланова из свих српских земаља. Имали смо неколико успелих акција, међу којима је, верујем, најзначајнији био Апел за одбрану Косова и Метохије. С друге стране, за ове три године, нисмо успели да ДСС ојачамо и учинимо чврстом препреком пред онима који би да напусте Косово. Политички савет се није бавио организацијом странке, али за неуспех и ми сносимо одређену одговорност. Уз то, нисам био сагласан са предизборном политиком странке. Нисам хтео да на томе инсистирам, јер ја сам ипак историчар, без практичног политичког, страначког искуства. О свему, међутим, имам свој став, по неким питањима можда превише крут и непромењив, па сам Милошу Јовановићу саопштио своју намеру да се повучем из Политичког савета. Чекао сам да прође пандемија, па изборе, онда и њихов други круг, да странци не бих наносио штету. Избори су се завршили неуспехом ДСС. Са мном је, 15. јула, оставке дала већина чланова Политичког савета. Тиме је прекинута свака моја веза са овом странком.  

Да ли је искуство са Апелом показало да су људи спремнији да се, у борби за одбрану Косова и државе, удружују ван оквира политичких странака?

То је посебна тема и занимљив политички феномен. Од почетка смо, у манастиру Светог Архиђакона Стефана у Сланцима, где смо се састајали, разговарали о томе да формализујемо окупљање око Апела у већи, нестраначки покрет. Крајем фебруара и почетком марта, моји пријатељи и ја уверили смо се у то да је Бела кућа прихватила политику „разграничења“ и да улазимо у критичну фазу борбе за Косово. Закључили смо да више не смемо да чекамо и да би кроз нестраначки Покрет за одбрану Косова и Метохије, требало да устростручимо напоре да спречимо предају Косова и распарчавање наше државе. Покрет смо основали са благословом игумана оца Андреја, у манастиру Светог Архиђакона Стефана, на Преподобног оца Јустина Ћелијског, 14. јуна.

Са оснивачког сабрања Покрета (Извор: Снимак екрана/Хелмкаст)

На протестима у Београду сте били заједно са својим студентима. На литијама у Црној Гори са владикама и свештенством. У чему се разликује бунт народа овде и тамо?

Оно што је кључно и заједничко овим протестима јесте улазак нове, најмлађе генерације у наш јавни живот. То је једна нова енергија, сасвим другачија од наше. Они су били убедљива већина учесника литија и београдских, Ивандањских протеста. Тамо је, међутим, Црква повела народ да би свему дала дубљи, хришћански смисао. Литије су успоставиле један од могућих политичких модела за будућност, због своје мирољубивости, отворености и, наравно, због своје масовности. Иако је и у Београду кључна тема била одбрана светиња, и то на Косову и Метохији, Црква је овде остала по страни. Млади људи су и овде певали „Не дамо светиње“ и косовске песме, али је српска полиција на то одговорила пендрецима и сузавцем. Она их је пребијала, а медији су их блатили као стране шпијуне. То се не заборавља. Ова власт учинила их је својим противницима. Мислим да су, међутим, презрели и опозицију.

Разговарала: Наташа Јовановић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Печат/Покрет за одбрану КиМ, 3. 8. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

20 replies

 1. У Сланце! У Сланце! На духовни дијалог, на исповед, на пост, на причест, а онда, чиста срца и смирена духа отклони или се приклони Покрету за одбрану Косова и Метохије… Нека благодат манастирска пројави је ли отклон од Покрета послушање и служење… Или је напаст бјесовска…

 2. Ето, коментар је “ завршио“ испод Ковићевих речи, а намерен је испод речи господина Мировића… Нека заједно у Сланце ходочасте, као браћа које опроштај на Литурђију води…

 3. Осим тога што се отворено декларишете као противници Вучића, шта сте урадили за одбрану онога због чега сте основани? Па већина Србије мисли исто што и ви. И шта, да би њихов став био легитиман, треба сви да се учлане у Покрет? Ви треба да покренете конкретну акцију коју би народ подржао. Оснивање Покрета само зато да би се рекло своје мишљење је депласирано. Мора се имати идеја како деловати, а не само визија о томе шта су праве вредности, које нису спорне. Србију води битанга и бараба и потребна је брза и смишљена акција. Изволте, покрените је или угасите покрет који не служу ничему.

 4. Gospodine Kovicu,
  Ucinite nesto sada, ili cutite zauvek.
  Kad izdaja bude pocinjena, tada ostaje samo jedna mera , na koju ovaj pokret, koji ne zeli da podnese ni tuzbu, sigurno nece biti spreman.

 5. Господине Ковићу, реците нам чиме се бави Покрет за одбрану Косова и Метохије? Шта је урађено од оснивања до данашњег дана?
  Играчи истрчали на терен и стоје.
  Чекају?
  Шта чекате? Реците нам.

 6. @ Dobrivoje

  А реците ми шта је урадио до сада Покрет Срба са КиМ „Отаџбина“, који постоји од јануара 2107. године https://nikola5.wordpress.com/2017/01/20/%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0/

  Добро, писао је саопштења. Ушао је у Ђиласов и Јеремић Савез за Србију. Још?

  А Покрет за одбрану КиМ постоји од јуна 2020. Видите трун у оку брата својега, а не видите цепаницу у свом?!!

 7. Мислим да сви ови покрети на тлу НЕСРЕЋНЕ СРБИЈЕ (несрећне јер се деценијама на њеном простору не појави ЧОВЕК),представљају или обману владајућих структура укључујући и безбедностне, или ситну шићарџијску рачуницу попут српскога слободарскока покрета из који су створени српски покрет обнове ( ВУК)и српски четнички покрет ( ШЕШЕЉ).Стварати покрете који имају за циљ одбрану територијлни,егзиционалних или нацоналних права и опстанка јеног народа на некој чисто реторичкој одбрани истих а не дајући до.знања непријатљу да уколико та реторика не обесхрабри непријатаље народа и државе било да су они спољни у виду агресора или унутрашњих у види било какве скупине људи у виду националне мањине,политичке (владајућих или.опозиционих) партија,удружења ,владиних или невладиних организација ,дати им до знања да ће ако реторика ,разговори,договори и убеђивања не помогну да ће се прећи на друге облике борбе због заштите НАРИДНИХ И ДРЖАВНИХ ИНТЕРЕСА,Ако остане само реторика и по цену губљења делова народа и територија државе СРБИЈЕ,онда је све ово.кукавичије потурање квази борбе за КОСОВО И МЕТОХИЈУ или било који део СРБИЈЕ ,да би се опрала или умирила савест пред потомцима и будућом историјом.

 8. У (ко се сећа) серији Више од игре лик кога игра Зоран Радмиловић имао је неколико памтљивих епизода. Истакнут појединац — на више начина посебан, у неку руку и чудан лик (и) елита, али ста(би)лан део заједнице. 
  Али то је у паланци и више је од игре. 

  Радован је ишао улицом и знатан број људи је «пало под саобраћај». И то је нешто. За представу. 

  Липничанин је отприлике све рекао о смислу (речи и дела). У реално(м) животу.  

  (у наставцима то иде, шта год да је «ипак се (п)окреће» ) 

 9. Ево ме опет да поделим са ВАМА ,браћо и сестре два сазнања из мога јутрошњег разговора а и давнашњег сазнања.Јутрос ми каже један мој сродник на тему ПОКРЕТА ЗА ОДБРАНУ К и М,да му је колега са факултета рекао да међу тим људима из покрета познаје двојицу који су се ангажовали са следећим циљем.Овако стоји,да би ушли у САНУ потрбно је шире друштвено ангажовање,без конкретних акција.То је њихов циљ,не кажем свих или покрета као целине.Шта доноси чланство у САНУ,е то не знам пошто нисам академски грађанин ове земље,али немарим.
  Сећам се даликих времена ( јер сам старији човек) када је на БЕОГРАДСКОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ у једноме интервију председник САНУ акад.др. ПАВЛЕ САВИЋ у разговору са водитељем рекао следећу констатацију у вези САНУ „МИ СМО ЈЕДНА ГОМИЛА ИЗЛАПЕЛИХ СТАРАЦА КОЈУ НИКО НИЗАШТА НЕ ПИТА“.Било је то далеких година крајем седамдесетих или почетком осамдестих,не сећам се године.Дали је и сада тако са САНУ ,е то незнам,вероватно зна њен председник а и сви академици оба пола.

 10. @ ЛИПНИЧАНИН

  А ја сам чуо да ћете ви, поштовани господине, чим се минимално описмените (не морате бити академик нити академски грађанин, у основној школи се учи да се НЕ пише „незнам“, „дали“, „немарим“…) кренути да мучите црнце. Реко ми један чоек на једноме месту, не могу (тј. НЕМОГУ) вам рећи ко, где, зашто, али је проверљива информација.

  Пост скриптум: Ајд мало мућните главом, већина академика ћути или је за независно Косово, чак и председник САНУ, и сад ће улазница за САНУ бити што си против Вучића и продаје Косова?! Дај смислите нешто боље: на пример, учланили су се у Покрет за КиМ да постали владике… Боље звучи, кај не?

 11. Поштовани Липничанин,

  Било би утешно да је данашњи САНУ гомила излапелих стараца. Бојим се да је данашњи САНУ, неки га (чини ми се са правом) преименоваше у ****, гомила бедних ботова.

  Свако добро Вам желим

 12. Поштованоме члану покрета.ја се извињавам због слабе писмености,скромно сам описмењен,занатлија из радничке породице.Ми се изгледа не разумемо и ако истим језиком беседимо,ја мало на неписмен начин,али желим да ВАС нешто питам.Дајем дужно поштовање покрету којему припадате,којему сам искрено обрадовао и на више адреса разгласио јер писање и говоре појединаца из ВАШЕГА покрета врло радо читам и пажљиво слушам искрено надајући се да није све пропало.Дали сте спремни да за свакога члана из НАШЕГА ПОКРЕТА ставите руку на ватру да су му,јој намере искрене.ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС имао је ДВАНАЕСТ АПОСТОЛА и један га издаде.Човек који ми је ово испричао је врло честит,искрено верујући,био једном члан некога покрета па разочаран изашао из њега,човек је из акаденских кругова и сигурно му нећу рећи име а и у сродству смо.Тако и за моју маленкост није важно ни ВАШЕ име,цењени ЧЛАНУ ПОКРЕТА,желим ВАМА и целоме покрету свако добро и доброј намери ВАШОЈ,а ако дође за нешто да је на орук или да се живот да за КОСОВО И МЕТОХИЈУ ,ја грешан сигурно ћу ВАМ се прикључити јер мој живот је јефтиниј од некога младића,могу бити добра мета уместо њега ,а имам шта иза себе да оставим,четири сина и три унука за сада.Молим ВАС да објавите мој скромни одговор јер иза сваке речи у ГОСПОДУ СТОЈИМ,не ради рекламе моје маленкости.

 13. @ ЛИПНИЧАНИН

  Поштовани господине, ја сам обичан члан, нисам ни члан Председништва ни Оснивач, и много ме питате кад кажете:

  Дали сте спремни да за свакога члана из НАШЕГА ПОКРЕТА ставите руку на ватру да су му,јој намере искрене

  Наравно да нисам и не могу (може ли ко у било ком покрету или организацији да за све чланове стави руку?!?!), пре свега јер не познајем те људе. Али имам поверења у оца Андреја Јовичићића и братију ман. Сланци, под његовим благословом и њиховим залагањем створен је Покрет и у крајњем исходу ту неће и не може бити издаје…

  А на пример прво не могу да ставим руку за ове Јакшић-Ристић-Трифковић-Мировић патриоте… Издадоше на почетку

 14. @ЧЛАН ПОКРЕТА – Кажеш „не могу да ставим руку за ове Јакшић-Ристић-Трифковић-Мировић патриоте… Издадоше на почетку“. Тиме си ми помогао да решим дилему да ли си ЧЛАН ПОКРЕТА ЗАДРУГА или ЧЛАН ПОКРЕТА ПАРОВИ. Сад видим да си члан ПОКРЕТА ЗА ОДБРАНУ ЛИКА И ДЕЛА ВЕЛЕЧАСНОГ МИЛОША КОВИЋА. Како другачије да схватим када је поменута четворка критиковала само Милоша, а не Покрет за одбрану КиМ. Оно, ко рече ДРЖАВА ТО САМ ЈА? Па и критику неделања Милош покушава да прикаже као напад на Покрет за одбрану КиМ. Истовремено он и његови адвокати се заклањају иза имена осталих часних људи који су искрено ушли у Покрет за одбрану КиМ не схватајући (већина њих) још увек прави задатак поверен Милошу. Али истина неумитно постаје јасна.

 15. ХВАЛА НА ВАШЕМ одговори ја сам старији човек са извесним животним искустом које је ме научило скепчитности и обазривости у односу на националне,политичке и многе друге субјекте у односу на идеје,стремљења,намере и све друго што се до сада проповедало ,многи су издали па тако је долазило да из многих покрета као за пример СПО излазили су многи знаменити људи издани од идејнога и других вођа покрета.ја нисам један од разочараних јер нити сам знаменит нити сам био слепо заљубљен ни у једнога “ вођу“.Некима сам веровао у идеју коју су прповедли док они делима нису почели да је издају.Нака ВАМ је БОГ на помоћи ,молитвама оца АНДРЕЈА и свих братије његове и свако ВАМ ДОБРО ЖЕЛИМ.ПОЗДРАВ

 16. @ ЧЛАН БИБЛИОТЕКЕ

  Колико сам из објављене преписке схватио, еминентни правници у оквиру Покрета су били против тужбе, сматрајући и да је аљкаво срочена и да нема шансе на успех. То је био чист ларпурлартизам, дај да дрндамо вуну знајући да пријава неће проћи. Председништво је одлучило да се, имајући у виду став већине, не подноси кривична пријава. То што се неко из страначких разлога плаши Ковића не значи још да ви говорите истину. А видећемо још, живи били, ко ће издати и ко је већ издао

  @ ЛИПНИЧАНИН

  И Вама свако добро, опростите ако је у жару полемике било тежих речи…. Али су напади на Покрет са свих страна, плус прећуткивање главних медија, па се мало изгуби такт.

 17. @ ЛИПНИЧАНИН
  ++++
  На жалост брате, отац Андреј се јутрос представио Господу.
  Молимо се, да га Онај ко је Пут, Истина и Живот препозна као слугу који му је у маломе био веран.
  Бог душу да му прости.
  Вјечнаја памјат !

 18. @ЧЛАН ПОКРЕТА – и даље верглаш исту ствар! Ко је на овим страницама напао Покрет за одбрану КиМ? Само много људи изражавају неповерење Милошу Ковићу да је у све ово ушао искрено и да је способан да води Покрет, имајући у виду да је био председник Политичког савета узурпираног ДССа, да је навео „ДСС“ да учествује на изборима са булументом Ч и Ш (Чедом, Чанком, Чомићком, Шешељем, Шунтановцем, Шапићем). Баш лепо друштво сличних светоназора, политике и моралних начела. Моралан човек би после свега поднео оставку на функцију и остао да „дела“ као обичан члан. То му не спорим. Али, не! Милош је „остварени“ човек и не бори за функције и фотеље!

 19. @ ЧЛАН БИБЛИОТЕКЕ

  Перфидно је од самог почетка нападнут Покрет, а преко професора Ковића и Копривице. Да је на челу Пера Перић, исто би било.

  А то друштво на изборима је нешто боље од друштва у Савезу за Србију… Има неко гори од Ђиласа? Та немојте!

  Пост скриптум: Упокојио се отац Андреј, прекидам дискусију, а отац Андреј нека моли милостивог Бога да и ваш и ум оних издајника (пр)осветли

 20. Мука ми је од паметњаковића који сами нису мрднули прстом, а виде за сходно да закерају и траже длаку у јајету људима попут проф. др Ковића.

  Мука ми је од свих вас дефетиста и ирационалних малоумника, толико слепих поред очију да нисте у стању да прозрете кроз лажну патриотску фасаду Јакшића, Трифковићке и сличних, који за све ове године нису учинили ништа осим објавили пар текстова ту и тамо, а сад руше Покрет који буди наде у коначно буђење и окупљање Српства око барјака родољубља.

  И мука ми је од коментара људи који су већ изгубили наду и немају ништа да понуде осим свог безнађа, којим настоје да заразе и други.

  Вратите се у своје јазбине, Ви змије у недрима, и пустите нас да бранимо оно од чега сте Ви већ дигли руке! Ако нећете да помажете, бар не одмажите! Покрените сопствени покрет, ако желите, али не глумите да сте већи родољуби и да чините Више од таквих величина какве су проф. др Ломпар, који је такође члан Покрета.

Оставите коментар