Спутњик: Америка повећава војни контингент у Пољској

У саопштењу министар одбране САД истиче да ће споразум омогућити „јачање обуздавања Русије и истовремено јачање НАТО-а“

Пољски и амерички војници дочекују НАТО војнике на церемонији у Ожишу у Пољској, 2017. (Фото: Kacper Pempel/Ројтерс)

Сједињене Америчке Државе и Пољска завршиле су преговоре на којима је одлучено да у Пољску буде послато додатних хиљаду америчких војника, изјавио је шеф Пентагона Марк Еспер и додао ће та одлука Америке омогућити „ефикасно обуздавање Русије“.

„Сједињене Америчке Државе и Пољска завршиле су преговоре о проширеном споразуму у одбрамбеној сфери. Споразум ће омогућити повећано трајно присуство отприлике око хиљаду војника“, наведено је у писменом саопштењу Еспера.

Како каже, закључивање тог споразума повећаће могућности обавештајне службе, у области надзора, као и подршке за инфраструктуру контингента који је већ размештен у Пољској.

У саопштењу министар одбране САД истиче и да ће споразум омогућити „јачање обуздавања Русије и истовремено јачање НАТО-а“.

„Споразум са Пољском ће омогућити да се појача обуздавање Русије. Њиме ће се такође ојачати НАТО и одагнати забринутост наших савезника. Наше повећано присуство на источном крилу НАТО-а пружиће већу флексибилност и на стратешком нивоу и у спровођењу појединачних операција“, истакао је Еспер.

Он је подсетио да се у Пољској на ротационој основи налази већ 4.500 америчких војника.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 3. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар