Митрополит Амфилохије: Црква не излази на изборе, против је оних који су донели закон

Црква може да политичку срећу и политички напредак не пожели онима који су изгласали Закон о слободи вероисповести, поручио митрополит црногорско-приморски

Митрополит Амфилохије (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве (СПЦ) Амфилохије изјавио је да црква никоме није ни коалициони партнер ни политички противник, да не излази на изборе, нити јој је тамо место. Он је у интервју за лист Дан казао да нико од учесника изборног процеса не може да каже да у тој политичкој утакмици представља цркву.

„Напротив, и у најрегуларнијим условима за исказивање политичке воље грађана (које ми овде немамо), црква није никоме ни коалициони партнер ни политички противник, а камоли данас, када не знамо може ли поштен човек отићи да гласа, хоће ли му глас бити купљен, или мора, истога дана, да седи кући јер му је здравље угрожено”, навео је Амфилохије, преноси Бета.

Амфилохије је, међутим, додао да црква може да пожели срећу свакоме ко искрено тражи промену живота у Црној Гори набоље, ко се бори за правду, поштовање Устава, па и против безакоња у односу на веру и Цркву.

„Као и да такву политичку срећу и политички напредак не пожели онима који су изгласали Закон о слободи вероисповести и који поистовећују себе и своје властољубље и сопствене интересе са државом Црном Гором”, казао је Амфилохије.

Према његовим речима, црква подржава и благосиља младе, паметне и способне синове и кћери Црне Горе који и на том политичком пољу желе и умеју да промене ствари на боље.

„А не подржава оне који су гласали и који још увек у животу држе, овакав један антизакон, жртвујући и Бога за своје властољубље и обоготворење своје власти”, поручио је митрополит Амфилохије.

Он је додао да је најгнуснија лаж да су нека српска национална организација и да су испостава неке друге државе, да смо страни, окупаторски фактор, како их власт приказује посредством својих медија.

Како је додао, „име СПЦ односи се на неки ток њене историје, на већински народ који јој припада, на богослужбени језик који се у њој служи, али то никако не значи да се ради о цркви само Срба”.

„Или, ако хоћете да то кажем и на други начин: ако име СПЦ не значи да је то Црква само српског народа, тако ни име епархије чији сам митрополит, Митрополије црногорско-приморске, никако не значи да су њени верници (па и грађани територије коју она обухвата) само и једино национални Црногорци. Видите у какав нас ћорсокак води такво наопако националистичко етнофилетистичко тумачење имена једне и јединствене Православне цркве”, казао је он.

Како је додао, нормално је да човек у току свог живота понекад промени своје мишљење.

„И разумљиво ми је да то чине и политичари. Али да дозволиш себи да данас пљујеш и псујеш нешто што си здушно поштовао и подржавао и тада већ у зрелом добу свога живота? Е, то ми је непојмљиво”, навео је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар