Гојко Раичевић: Опозиција може да сруши Мила ако се уједини

Уколико се деси да на изборима Милов режим опет прогласи победу, и Српској православној цркви се црно пише, упозорава уредник српског портала из Црне Горе ИН4С

Гојко Раичевић (Фото: ИН4С)

Чак и саму вест из Подгорице, да је дошло до договора међу лидерима просрпске опозиције, многи би са „оне стране“ доживели као крај режима ДПС. Уколико се то уједињење не деси, бојим се да народ у Црној Гори опозиционим лидерима никад не би опростио, већ би свој гнев усмерио против њих.

Овако, у интервјуу за „Новости“, укратко оцењује ситуацију у Црној Гори Гојко Раичевић, уредник српског портала из Црне Горе ИН4С, тренутно у избеглиштву у Србији. Подгорицу је напустио у јануару ове године, након последњег у низу хапшења од стране режима Мила Ђукановића, којем се „замерао“ пуних 12 година промовишући на свом порталу, како каже, „интегрално српство“.

Како оцењујете политичке прилике у Црној Гори?

Доношењем дискриминаторског Закона о верским заједницама 27. децембра прошле године, власт је први пут од покраденог референдума из 2006. истерана на ледину, пред народ. Црногорски режим схватио је да је угрожен, нарочито после литија за очување светиња на којима се окупљало и до 200.000 људи. Тада се чинило да ће опозиција такву ситуацију успети да материјализује на изборима. Међутим, појава короне је утицала да се протести зауставе. Ђукановићев национални тим за одговор на вирус преузео је од државе овлашћења да забрани свако народно организовање и саборовање (због његовог добра), тако да је ситуација у Црној Гори данас шизофрена.

Велику улогу у организовању народног отпора имала је СПЦ?

Наша црква је успела да обједини цео српски корпус у отпору ненародном режиму који намерава да јој отме храмове. Улог у будућим догађањима око избора је огроман, не само за политички обесправљени српски народ и његове политичке лидере, него и за цркву. Уколико се деси да на изборима Милов режим опет прогласи победу, и Српској православној цркви се црно пише. Зато она мора да буде ангажована у наредном периоду, да настави борбу против дискриминаторског закона, у оквирима оног што прописују Устав и закони. Тачно је да су црква и држава одвојене, али улог је велик, а Милова држава се уплела у црквену јурисдикцију покушавајући да јој отме имовину. Његош је певао: Злочин чинити од зла се бранити ту злочинства нема никаквога.

Литија у Пљевљима, 21. 6. 2020. (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Који је ваш политички став о вашој Црној Гори?

Црна Гора има своје историјско трајања и оно се завршава доласком (или недуго потом) Мила Ђукановића на власт. Право име данашње Црне Горе је Монтенегро, јер потпуно је несхватљиво да у Црној Гори српски језик није државни, да званична Подгорица прогања Србе и СПЦ, а да признаје лажну државу Косово. Поред тога, чињеница да је Црна Гора данас антируска и антисрпска говори да се не ради о аутентичној црногорској држави, него о провизоријуму.

Колико су предстојећи избори пресудни за српски народ?

Ови избори су много важни, али је попис становништва, који ће се одржати 2021. у ствари пресудан. Ко добије изборе, имаће могућност и да кроји резултате предстојећег пописа становништва, а режим у Подгорици не крије да му је циљ да број Срба смањи са садашњих 28, на испод 20 одсто и да државотворни народ прогласи мањином. У државним телима то је већ учињено. Према истраживањима саме подгоричке Владе, Срба је у државним органима око седам процената, док их у појединим министарствима уопште и нема. За наш народ је најгоре то што су судови „очишћени“ од Срба, а то је место где се припадницима нашег народа групно и појединачно „измишљају судски процеси“ и суђења. Од пет виших судова у Црној Гори, само у Уставном суду имамо судију који се изјашњава као Србин.

Мислите да се компромисом између власти и опозиције ствари по српски народ не могу поправити?

Што се грбаво роди, време не исправи. Већ неко време у Црној Гори имамо феномен да и они који су 2006. референдумску крађу славили као победу воље народа, излазе из ДПС потпуно уверени да је Црна Гора приватни посед Ђукановића и његове најуже породице. Што нису узурпирали Ђукановићеви најближи, брат и сестра, син или сестрић, запало је његовим кумовима. Ова криминална група зато је посебно опасна уочи избора и пописа, јер је свесна да ће променама које морају да уследе и њихово богатство бити доведено под лупу јавности.

Криминал у Црној Гори је честа тема у свакој расправи о вашој држави?

Све могуће аномалије су лако уочљиве у судско-извршној власти. Црна Гора је фрагментирана по свим шавовима, од сукоба по националној основи између Срба и националних Црногораца, до криминалних кланова. У Извршној власти имамо сукоб мојковачког клана премијера Марковића и „миловаца“ који имају свој гранд клан, а који се острашћено туку једни против других за сваку државну привилегију.

Душко Марковић (Фото: Н1)

Бесомучно се припадници ова два клана бију и око производње и шверца цигарета. Нарко-дилери, „шкаљарци“ и „кавчани“, убијају се на свим меридијанима око дроге, а за њих многи са правом примећују да су, у ствари, део „дубоке државе“ Црне Горе. Имамо и лажну православну цркву. Једино чега је више од два су универзитети. Има их за сваког.

Може ли тај црногорски дуалитет ико да помири?

Само Српска православна црква. Највеће поверење народ има у митрополита Амфилохија и владику Јоаникија и сматра да би они пастирским радом, када у августу победимо на изборима, могли да савладају и то зло.

У Србији правите телевизију која ће се обраћати Црној Гори.

Београд је препознао нашу добру намеру, а упознат је и са радом и улогом ИН4С у минулих 12 година у Црној Гори, будући да смо до растурања редакције од стране Милове полиције у јануару, имали просторије у Српској кући у Подгорици. Поднели смо папире РЕМ за дозволу за емитовање на каблу, а дотле телевизија иде на интернету.

Пуцњеви у „Краун Плази“

У хотелу у коме живите пуцано је на два угледна Србина из Црне Горе који су ваши пријатељи.

У хотелу сам гост Миодрага Давидовића Даке, српског добротвора и црквеног ктитора. Нисам тада био присутан, али како сам чуо од њега и људи из хотела, у децембру прошле године атентатор га је гађао у тренутку када је објашњавајући нешто владици Јоаникију подигао руку у висину груди. Метак који је циљао срце завршио је у руци. Владика каже да је Бог спасао Давидовића.

Несуђени професор марксизма

A требало је да постанете професор марксизма, а завршили сте као борац за национална права Срба у Црној Гори.

По школи сам професор марксизма кога је укидање предмета затекло на трећој години. Наравно, завршио сам школовање, али сам одмах потом отишао у Енглеску да учим језик – и остао 12 година. Бавио сам се грађевином, угоститељством, девет година сам био избацивач у ноћном клубу, а у Енглеској сам се упознао са припадницима краљеве војске у егзилу и њиховим потомцима. Тада сам схватио да постоје најмање две истине о Другом светском рату и само једна припадност нацији. Сматрам да је Србија донела одличан закон о изједначавању права учесника два антифашистичка покрета и радујем се чињеници да се четници и партизани полако мире.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/ИН4С, 3. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Гојко Раичевић: „Опозиција може да сруши Мила ако се уједини“. Наиван човек…. Ако би заиста могло бити тако – онда ће се учинити све да се онемогући уједињење опозиције, а чак ако би се неким чудом у први мах и ујединила, онда ће се неком лукавом провокацијом у критичном тренутку изазвати њено разједињавање.Не би ни било сефте…

Оставите коментар