Емир Кустурица: Парада победе место стварног поноса

Емир Кустурица је напоменуо да је једна од последица глобализације ревизија историје, пошто глобални утисак о постојању малих народа није повољан

Емир Кустурица посетио главни храм оружаних снага Русије посвећен Васкрсењу Христовом (Фото: Sputnik)

МОСКВА – Редитељ Емир Кустурица изјавио је у Москви да је Парада победе, која ће бити одржана сутра на Црвеном тргу, место стварног поноса, а да је дефиле најјачих и најмоћнијих наоружања на неки начин и идеја која се, како каже, везује и за наш опстанак.

„Глобализација у дугом временском периоду од Римске империје па наовамо увек је имала амбивалентан однос према заштити малих народа тако да је идеја о Првом и Другом светском рату, као и многим другом ратовима директно везана за овај процес”, рекао је Кустурица за РТРС, преноси Танјуг.

Напоменуо је да је једна од последица глобализације ревизија историје, пошто глобални утисак о постојању малих народа није повољан.

Емир Кустурица и Милорад Додик у Москви (Фото: РТРС)

„Они су нам обећавали да ће све културолошке различитости бити заштићене, а на крају је испало да ће бити заштићене само сексуалне различитости, па је тако у последње време, када је реч о парадама, у оптицају углавном ‘парада поноса’ против које немам ништа али зато имам место на коме се само потврђује идеја нашег опстанка, а то је Парада велике победе”, навео је.

Ову победу, како је рекао, извојевала је совјетска армија заједно са партизанским и другим герилским представницима малих народа, а међу тим малим народом смо и ми за разлику од многих малих народа који су били управо везани за ту страну која је поражена.

Кустурица је нагласио да се данас дешава парадокс па се совјетски представници, односно руски наследници не појављују на великим прославама завршетка Другог светског рата него су сви поистовећени и поражени – и жртве и џелати.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар