Комерсант: Вучић сада мора да направи избор

Вучићев избор чека и Русија која је против нормализације односа Београда и Приштине, што ће отворити Косову и Србији пут у ЕУ и НАТО, пише московски лист

Александар Вучић је изборни тријумф прославио уз шампањац и трубаче (Извор: BBC)

Српска напредна странка председника Александра Вучића освојила је апсолутну већину која ће јој омогућити да спроведе било коју одлуку, укључујући и о Косову, пише данашњи Комерсант.

Лист наводи да експерти сматрају да ће обавезни услов за нормализацију односа Београда са Косовом на којем инсистира Запад, бити измена Устава и удаљавање преамбуле о статусу Косова. Додаје да су та и било која друга измена у рукама председничке већине, преноси Бета.

Комерсант пише да је сада само питање како ће Вучић искористити парламентарну већину, да од његовог избора зависи перспектива чланства Србије у ЕУ и финансијски утицај Запада на српску привреду.

„Вучићев избор чека и Русија која је против нормализације односа Београда и Приштине, што ће отворити Косову и Србији пут у ЕУ и НАТО. Очување садашњег статуса омогућиће Москви да и даље реално утиче на ток балканске политичке игре”, оцењује дневник у коментару.

Лист оцењује да се Вучић нашао у положају да свака одлука коју донесе води ка погоршању његове позиције.

„Ако прихвати позицију Русије – посвађаће се са САД и ЕУ. Ако подлегне наговарањима и притисцима Вашингтона изгубиће партнерство са Москвом. А једнозначно опирање на ЕУ изазваће озбиљно разочарење код САД и Русије”, пише лист.

Дневник оцењује да важност предстојећег избора Вучића није само у ризику да се посвађа са једним или више светских играча на Балкану.

Комерсант наводи да је Вучић јачао своје позиције играјући те на европску, те на руску карту и да је одбацивао упозорења да му је седење на две столице ризично, а да је чак привукао и кинеску столицу.

„И сада косовски избор прети да разруши Вучићеву конструкцију. Ако се то догоди, неће му бити једноставно да остане у фотељи председника Србије”, закључује Комерсант.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар