Александар Вучић: Дијалог са Приштином што пре, можда већ у јулу

За нас нема никакве сумње да смо у потпуности посвећени дијалогу под окриљем, покровитељством Европске уније, изјавио председник Србије

Мирослав Лајчак и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује наставак разговора са Приштином у „најкраћем временском периоду, могуће већ у јулу”, али датум ће одредити специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак, са којим се данас састао.

„Поштујемо напоре које је Ричард Гренел уложио, пре свега у решавање економских проблема између нас и Приштине, али за нас нема никакве сумње да смо у потпуности посвећени дијалогу под окриљем, покровитељством Европске уније, јер је добар део проблема о којима разговарамо са Приштином везан за европску будућност Србије”, рекао је Вучић, у заједничком обраћању са Лајчаком.

Како је рекао, „не можемо да одвајамо европску будућност Србије од европског покровитељства” у овим разговорима.

Он је навео да је Београд спреман за разговоре са Приштином у доброј вери, али да дијалог не може да се води ако је један страна приступила и учествује суштински, а друга каже да је могућ само ако се прихвати независност Косова.

Како је још рекао, неће бити лаких питања у разговору са Приштином, али и да ће Београд чувати своје виталне националне интересе и безбедност Срба на Косову.

Говорећи о Лачјаку, он је навео да Лаjчак својим „ауторитетом може да гарантује објективност и непристраност у разговорима Београда и Приштине, упркос чињеници да су за Београд све теме о којима се разговара веома болне”.

Одговарајући на питања новинара Вучић је изјавио је да је разговор са специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком није био лак, али отворен и искрен.

Он је рекао да не може да открива све детаље, али да је кључна порука да „Србија може да се приближи европској будућности ако настави реформске процесе и, што је најважније, оствари разговор са Албанцима”.

На питање да прокоментарише изјаву европске посланице Тање Фајон да је после јучерашњих избора, у Србији демократија је у опадању, Вучић је рекао да неће дозволити да се вређа демократија у Србији зато што се некоме не свиђа како су грађани гласали.

„Мене би било срамота да износим такве неистине, нарочито када је реч о ниској излазности јер је 2012. године у судару Бориса Тадића и Томислава Николића излазност била 46 посто, нижа него јуче у пандемији, а кад смо се Ненад Богдановић и ја борили за место градоначелника Београда, изашло је свега 440 хиљада бирача и ја нисам правио проблем” рекао је Вучић и истакао да је јуче на изборе изашло за трећину више Београђана него тада, преноси Бета.

Он је поновио да су противници имали много простора у медијима и да треба видети са коликом подршком су ушли у изборну трку, а како су изашли.

Вучић је рекао да је у кампањи слушао како су му и отац и брат, и син криминалци, а после да „се ипак само дружи”, и нагласио да није богатији ни за цент, те да су се они који му држе придике обогатили.

Парламентарцима је поручио да га је „мало срамота због њих што се обавештавају из тајкунских медија а не из релевантних извора”.

Лајчак: ЕУ жели свеобухватан договор који ће заувек решити сва отворена питања

Специјални представник ЕУ за дијалог Србије и Косова Мирослав Лајчак изјавио је у Београду да Унија жели свеобухватан договор Београда и Приштине који ће заувек решити сва отворена питања.

„Спреман сам да се у потпуности ангажујем да дијалог под окриљем ЕУ буде настављен без даљег одлагања и да помогнем странама да раде на постизању свеобухватног споразума који ће решити сва отворена питања и бити одржив и прихватљив и за регион и за све чланице ЕУ”, рекао је Лајчак на конференцији за новинаре после састанка с председником Србије Александром Вучићем.

Лајчак је казао да тај свеобухватан договор укључује и економска и регионална и читав низ других питања о којима је разговарао с Вучићем.

„То је свеобухватан дијалог, ми ћемо наставити да радимо на спровођењу оног што је већ договорено и постараћемо се да на крају процеса имамо споразум са решеним свим питањима, без икаквих знакова питања”, навео је Лајчак, преноси Бета.

Он је додао да није у Београду „да било кога гура у одређени споразум”, већ да „помогне странама да постигну функционалан договор”.

Навео је да је с Вучићем имао „продуктиван и конструктиван разговор о томе како даље, укључујући конкретне наредне кораке”.

Лајчак је рекао да очекује да ће дијалог под покровитељством ЕУ моћи да буде настављен у јулу у Бриселу и оценио да су ти преговори у последњих 10 година донели „важне и конкретне резултате народима Србије и Косова”.

Представник ЕУ је казао да је Србија део Европе и да је пут Србије ка Унији „блиско повезан с дијалогом”.

„Ваши проблеми су наши проблеми, ваша решења су наша решења, ваша будућност је без сумње европска. Лично желим да Србија напредује ка ЕУ и уверен сам да ћемо дотле и стићи”, навео је Лајчак.

Он је захвалио Вучићу „на спремности да седне за преговарачки сто”, наводећи да председник Србије „врло добро разуме колико је важан тај процес за Србију и њен народ”.

Лајчак је честитао Вучићу на победи његове коалиције на јучерашњим парламентарним изборима у Србији.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар