Питер Сусију: Русија има разлога да страхује од напада НАТО

Иако већина Американаца сматра да је претња НАТО-а према Русији „измишљена“, реалност је да се број војних активности Алијансе на границама Русије константно повећава

Извор: The National Interest

Русија има разлога да буде забринута од потенцијалног напада од стране НАТО-а, будући да је у протеклих 100 година на њу напало више чланица Алијансе – Немачка, Шведска, Пољска, Француска, па и САД, наводи амерички лист „Нешенл интерест“.

Према писању аутора чланка, иако је већина Американаца мишљења да је претња НАТО-а према Русији „измишљена“, реалност је да се број војних активности Алијансе на границама Русије константно повећава.

„Није ни чудо што Москва константно јача своју војску и морнарицу – након завршетка Хладног рата и распада СССР, Русија је остала далеко рањивија него што је то случај са многим њеним бившим сателитима, укључујући Пољску, Мађарску, Румунију, Чешку и Словачку.

Претходно је начелник оперативне управе руског Генералштаба Сергеј Рудској изјавио да Москва бележи пораст војне активности САД и њених савезница у близини руских граница.

Према његовим речима, током априла и маја ове године драстично је повећан број летова америчких стратешких бомбардера дуж руских граница, а први пут у историји америчка авијација далеког домета облетала је и територију Украјине.

Поред тога, у порасту је и војна активност НАТО-а на Арктику, додао је Рудској, а као пример навео је војне вежбе Алијансе у Баренцовом мору.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. У овом Спутњиковом чланку пише да је Русију у протеклих 100 година напало више чланица Алијансе – Немачка, Шведска, Пољска, Француска, па и САД, наводи амерички лист „Нешенл интерест“.

    То наравно није тачно.
    Зар Спутњик то не зна ?

Оставите коментар