Србија: Вучићева листа убедљиво прва, излазност никад мања

Председник Србије и СНС-a изјавио да је та странка на данашњим парламентарним изборима добила „огромно поверење грађана“, „највеће икада у Србији“

Александар Вучић је изборни тријумф прославио уз шампањац и трубаче (Извор: BBC)

Изборна листа коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић – За нашу децу“ освојила је у недељу на парламентарним изборима 62,6 одсто, показују подаци Цесида и Ипсоса на основу 91,1 одсто обрађеног узорка. Организација ЦРТА је саопштила да је излазност била између 48 и 49 одсто.

На другом месту је коалиција СПС-ЈС са 10,9 одсто, а на трећем листа Александра Шапића са 4,2 одсто. За цензус од три одсто се бори још Покрет за обнову краљевине Србије који је, према последњим проценама, освојио 2,7 одсто гласова.

Од мањинских партија у парламент ће ући СВМ са 2,3 одсто гласова, Муамер Зукорлић са један одсто и можда Албанска демократска алтернатива која је бројала пред крај бројања гласова 0,9 одсто.

Покрет слободних грађана освојио је 1,8 одсто, Суверенисти Саше Радуловића 2,6 одсто, Метла (ДСС) 2,4 одсто, Заветници 1,6 одсто, Левијатан 0,8 одсто, а листа Чедомира Јовановића 0,3 одсто гласова.

Председник Србије и Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић изјавио је вечерас да је та странка на данашњим парламентарним изборима добила „огромно поверење грађана“, „највеће икада у Србији“.

Он је навео да је од нешто мање од три милиона и 300 хиљада бирача који су данас гласали, СНС добила више од два милиона гласова што је „апсолутна победа“.

Вучић је истакао да је СНС победила свуда, нарочито у иностранству – „од Чикага, Берна, Беча, Москве, па до Сочија“ додавши да је у Републици Српској, у БИХ, где је изашло 87 одсто уписаних бирача, СНС добила 90 одсто гласова.

Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је да ће листа СПС-ЈС у новом скупштинском сазиву имати већи број мандата него на изборима 2016. године и додао да је задовољан успехом од око 11 освојених процената.

Лидер Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић изјавио је вечерас да је та странка отворена за разговоре о евентуалним коалицијама после данашњих посланичких избора у Србији, али да од своје политике неће одустајати.

Наслов, опрема и скраћивање: Стање ствари

(Danas online, 22. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Испод црте остало око 12% гласова оних који се могу назвати „националисти, суверенисти, десничари“.

Оставите коментар