Твитер уклонио више од 7.000 лажних налога који су подржавали Ердогана

То је још једном показало да Твитер није само друштвена мрежа већ пропагандна машина, поручују из турске владе

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Бета/АП)

Компанија Твитер суспендовала је више од 7.000 налога који су на тој друштвеној мрежи подржавали турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, што је изазвало жестоку реакцију Турске која оптужује компанију за покушај мешања у турску политику.

Твитер је у објашњењу навео да је почетком 2020. открио налоге за које тврди да се користе у циљу проширења политичког наратива у корист Ердоганове партије.

„То је још једном показало да Твитер није само друштвена мрежа већ пропагандна машина са одређеним политичким и идеолошким склоностима“, рекао је директор за комуникације турске владе Фахретин Алтун.

Он је рекао да су неистинити наводи да је реч о „лажним“ профилима осмишљеним ради подршке председнику којима управљају централне власти.

Такође је оценио да су документи који наводно поткрепљују одлуку Твитера, пристрасни и политички мотивисани.

„Хтели бисмо да подсетимо компанију Твитер на судбину неких организација које су покушале да предузму сличне кораке у прошлости“, додао је Алтун.

Турска је блокирала приступ онлајн енциклопедији Википедија у априлу 2017. због уноса садржаја који оптужују Турску да има везе са терористичким организацијама. Приступ је поново успостављен у јануару после одлуке уставног суда, подсећа Ројтерс.

Анкара је претходно блокирала и приступ Јутјубу и Твитеру због одређених садржаја.

Твитер је јуче такође уклонио више од 170.000 налога повезаних са операцијом коју подржава Пекинг којом се шире поруке у корист кинеске владе, међу којима су и оне о корона вирусу.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 12. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар