Политика: Багери вребају имовину српске цркве у Црној Гори

Верује се да су, након рушења конака манастира код Улциња, следеће на удару крстионица надомак Тивта и лимена црквица на врху Румије

Крстионицу на Михољској превлаци полиција је већ покушала да уклони (Фото: МЦП/ТВ Острог)

Подгорица – Мало ко верује да се црногорска власт задовољила само рушењем конака који је био грађен при Цркви Светог Василија Острошког код Улциња, већ је раширена претпоставка да ће багери никшићке фирме „Вилуси компани” кренути и на крстионицу на Михољској превлаци, ако не и на врх планине Румије, да тамо сруше лимену црквицу Свете Тројице.

Свештеник Мијајло Бацковић саопштио је да су верници и свештенство осванули на обали Михољске превлаке код Тивта, чувајући крстионицу посвећену Петру Другом Петровићу Његошу. Бацковић каже да је у протекла два дана „много полиције у граду, не само из Тивта, него и суседних општина”.

„Ту су чак и ’марице’. Не знамо због чега. Народ, кад је видео шта се десило у Улцињу, почео је да се сабира са свештенством. Шта ће се даље дешавати – видећемо”, каже свештеник Бацковић, додајући: „Нека знају да на свако померање полиције које нам је сумњиво – ми ћемо се окупити и бранити ову светињу.”

Недавно је црногорски премијер Душко Марковић поручио да држава није заборавила на крстионицу, коју су прошле године уз полицијски десант с мора и копна покушале да сруше општинске власти, али су их у тој намери спречили свештенство и верници.

„Међу полицајцима који су од ране зоре крстарили Тивтом примећен је исти онај инспектор који је прошле године у априлу предводио десант на крстионицу. Наша црква је успела на суду да сруши решење грађевинске инспекције о уклањању крстионице, тако да је свака нова реакција државе према њој – нелегална”, поручује Бацковић.

Да је власт спремна на тврду игру, потврђује и то што је Управа полиције Одељења безбедности у Улцињу поднела кривичну пријаву против Митрополије црногорско-приморске и њеног челника Амфилохија због, како се наводи у пријави, „извршења кривичног дела грађење објекта без пријаве и документације за грађење из члана 326а Кривичног закона Црне Горе, које дело је извршено започињањем градње конака манастира Светог Василија Острошког у Улцињу”.

У то да се власт неће зауставити само на рушењу објекта у Улцињу уверава и изјава председника парламента Ивана Брајовића.

„Ми смо уређена држава и не треба овде држати приче о томе да ли се срушио неки нелегални објекат, била то црква или неки други. Ова држава треба да сруши сваки нелегални објекат”, поручио је Брајовић.

Савет за грађанску контролу рада полиције позвао је директора полиције Веселина Вељовића да саопшти детаљније информације о понашању полицајаца током рушења конака. Такође, савет је затражио да се провери да ли је „захтев за пружање асистенције поднет у складу са законом”, као и који су „разлози и за ангажовање противтерористичке јединице и да ли су испоштоване предвиђене процедуре ангажовања јединица Сектора специјалне полиције”.

Најјачи опозициони политички савез, Демократски фронт (ДФ), саопштио је да је „рушење конака манастира Светог Василија од стране режимских безбожника још један одраз немоћи монтенегринске власти”.

„По свему судећи, црногорски режим упорно жели да гаји атмосферу усташког линча, где би да затре апсолутно све са примесом српског, прижељкујући неку нову ’Олују’. Етничко и црквено чишћење православаца и Срба је режимски пројектован процес”, оценио је ДФ. „Како се хапсе и осуђују наше владике, свештеници, православни верници и припадници српског народа за педаљ шетње против отимања светиња, тако се не дира ниједан слављеник 21. маја (дана црногорске независности). Исто тако се сада руше конаци српског православног манастира, а силна нелегална градња режимских тајкуна на морској обали се не дира као културно добро”.

ДФ оцењује да је посреди „одговор власти на бројне позиве СПЦ да се наставе преговори и, након најаве нових литија, власт хистерично и у паници појачава притисак”. Социјалистичка народна партија је такође најоштрије осудила рушење манастирског конака, поручивши да црногорска власт „намерно хоће да изазове инциденте, јер нико нормалан и ко добро мисли нашој земљи не би урадио сличан потез”. Демократска Црна Гора подсећа да, поред „хиљада нелегално подигнутих објеката, поред незаконито изграђених кућа браће Ђукановић, поред нелегалне градње која цвета у Црној Гори, режим се сетио да руши црквену имовину”.

„Јасно нам је да су мржња и свађе гарант њиховог опстанка на власти, али нам је, као и сваком грађанину Црне Горе, јасно да је све то параван за успостављање диктатуре и економску девастацију државе”, казао је потпредседник Демократа Албин Ћеман.

Новица Ђурић

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 6. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading