Александар Вучић: Србија престала са кампањом отпризнавања независности Косова

Косовски званичници ће престати на 90 дана да траже пријем у међународне организације – Интерпол и УНЕСКО. То је танте за танте, а танте за кукурику код мене нема, рекао Вучић

Александар Вучић (Извор: Снимак екрана/ТВ Прва)

Председник Србије Александар Вучић гостујући у јутарњем програму ТВ Прве каже да очекује разговор са свима који се интересују за решавање питања КиМ.

„Да не бих филозофирао – за нас ту нема срећног решења. Какво год да буде ми не можемо бити посебно задовољни“, каже Вучић.

Додаје да ће се чврсто и снажно борити за наше националне интересе.

„Да поново Косово вратимо за преговарачки сто и на преговарачки сто, али ако људи мисле да ће велике земље да промене мишљење – они кажу да су границе на Балкану непроменљиве, а за њих су границе такве да је Косово у садашњим границама какве они виде“, каже.

Пред нама је шест месеци тешке политичке борбе за права нашег народа, каже председник, али додаје и да не смемо да повећавамо очекивања нашег народа.

На питање да ли очекује ултиматуме наводи да очекује притиске.

О том питању, сматра председник, не може се постићи консензус у Србији, јер „сви чекају да се склони Косово као терет, нека то Вучић уради, па ћемо ми Вучића“.

„Ми смо знали како да чувамо наше националне интересе гурајући земљу напред“, додаје.

Каже да све што се дешавало од „Брозовог режима, Милошевића, али и продавање кућа“ утиче на проблем Косова.

„Можемо ли ми да будемо одговорно друштво које ће да решава своје проблеме или то не можемо, или ћемо сви да седнемо у кафану узмемо пиво и свима ‘мајку мајчину’. А шта ћеш кад ти сина врате у ковчегу – хоће Вучић да буде крив“, додаје.

„Мислите ли да ми пада на памет да ратујемо – не пада ми на памет“, каже објашњавајући зашто Србија модернизује и јача војску.

На питање шта ако Србија одбије предлог о решавању КиМ, председник Вучић наводи да смо далеко од тога.

„Душан Ковачевић је у праву кад каже да су велики решили да тај проблем решавају“, додаје.

Према његовим речима, „слуге из региона“ се додворавају и мешају у питања која би Србија требало да решава.

„Трудићемо се да буде најмање неповољно“, додаје.

„Спреман сам да изађем пред народ и кажем шта је понуда када до тога дође“, наводи Вучић и наводи да ће последице вероватно бити да ће врата ЕУ бити отворена уколико се такав предлог прихвати, а ако се предлог не прихвати та врата ће вероватно бити затворена.

На питање да прокоментарише изјаву Тачија да ће се Косову припојити Бујановац, Медвеђа и Прешево јер је то „историјско право“.

„Тачију је дозвољено да буде неодговаран, а смешне су му те тврдње. Разумем да је то рекао да би испао већи Албанац од Куртија. Мене не занима то, мене занима како да сачувамо наш мир, државну територију и интересе.“

Каже и да је Србија престала са кампањом отпризнавања независности, јер ће косовски званичници престати на 90 дана да траже пријем у међународне организације – Интерпол и УНЕСКО.

„То је танте за танте, а танте за кукурику код мене нема“, додаје.

Каже да ће се залагати са промене у странци након избора.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 6. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Sve dok je među Srbima živ revolucionarni duh Gavrila Principa, dotle postoji nada
    da će IZDAJNIK završiti svoju karijeru naglo i neočekivano.

  2. @ petar
    Завршиће он своју каријеру, али не на тај начин.
    То би била велика грешка.
    Поздрав !

Оставите коментар