Нова економија: Како ће нова фабрика каблова запослити инжењере са основном школом

Изгледа да је реч о још једној компанији за мотање каблова која ће, осим бесплатног плаца, добити и издашне новчане субвенције

Полагање камена темељца за фабрику Кјунгшин кејбл у Смедеревској Паланци (Фото: Андрија Вукелић/Танјуг)

Јавни сервис Србије јутрос је најавио да у индустријској зони Губераш у Смедеревској Паланци почиње изградња јужнокорејске фабрике за производњу каблова „Кјунгшин кејбл“. Постављању камена темељца данас ће присуствовати и председник Србије. Отварање „камена темељца“ је већ виђен сценарио у функционерској кампањи  и то тренутно није тема овог текста.

Тема је (не)намерно прикривања чињеница и низ дезинформација које је изнео јавни сервис информишући грађане Србије о важности ове фабрике за Смедеревску Паланку.

Инвестиција је вредна близу 20 милиона евра, а наредне године у овој фабрици запослиће се око 1.000 људи, каже РТС.

Други део није тачан. Корејска компанија је у документима која је доставила овдашњој Комисији за контролу државне помоћи навела да ће запослити 700 људи и то до 2022. године.

Подсећамо, Комисија за контролу државне помоћи дала је сагласност за доделу државног земљишта од 61.534 м2 у Смедеревској Паланци за инвестицију корејске компаније Кјунгшин кејбл. Земљиште је процењено на 29,8 милиона динара или 254 хиљаде евра. Та одлука са више детаља о инвестицији је објављена на сајту Комисије.

РТС затим наводи да ће се у Паланци правити производи високе технологије који представљају будућност аутомобилске индустрије.

На то се надовезује председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен који каже да ће се у фабрици запослити „млади инжењери са територије општине Смедеревска Паланка и из других општина и градова“.

Како је корејска фабрика најавила, правиће сензорски склоп батеријског модула и делове високог напона за електрично возило.

Проблем је, међутим, што је сама корејска компанија обавестила Комисију за контролу државне помоћи да ће од планираних 700 радника, чак 651 радник бити само са основном школом, а 40 са вишом и високом.

Факсимил: Нова економија

Корејска компанија сигурно зна каква јој је радна снага потребна за ту „високу технологију“ и нема разлога да намерно локалним властима доставља планове о ангажовању Паланчана са нижим квалификацијама.

Али, морали би РТС и председник општине да нам објасне зашто уопште идемо у школу ако нам је за производњу високе технологије потребна само основна школа. Или можда можете бити инжењер и са основном школом.

Биће ипак да је реч о још једној компанији за мотање каблова која ће, осим бесплатног плаца, добити и издашне новчане субвенције.

Већ неко време економисти доводе у питање такву политику привлачења инвеститора коју Влада Србије води већ 10 година.

Реч је о субвенцијама за инвеститоре са радно интензивним технологијама, ниском радном продуктивношћу, па према томе и ниским зарадама. Запошљавају се углавном људи са ниским квалификацијама, а ангажовање локалних добављача је мало. Такође, тек једна или две компаније су најавиле отварање развојних центара у којима би домаћи инжењери радили на развоју производа.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Нова економија, 27. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Како је корејска фабрика најавила, правиће сензорски склоп батеријског модула и делове високог напона за електрично возило.
  Значи и лицна и пуни пресек! А дал` ће да хилзнују крајеве, зна ли се шта?

 2. Поздрав Администратору !
  На нашем сајту се појавио коментатор који је изабрао латински псеудоним-ник којим сија мржњу према суседном народу.

 3. У земљи експерата типа Вучића, Вулуна, Малог, Николића, Србијанке, Стефановића и крда директора јавних предузећа, овакав високи ниво школске спреме за рад у фабрици је сасвим регуларан. Сама фабрика је чудо технологије, а одлука о томе да се наша радна снага подводи страним инвеститорима за наше сопствене паре је генијална. Чујем да је јагма међу децом функционера СНС за посао у фабрици и да у Паланци расте цена стамбеног простора. Велико је интересовање и за учење корејског језика и гаси се оних пет школа са кинеским језиком. То је изазвало Кину да заоштри односе са Корејом.

 4. Narode Palanke probudi se!!!!! (VOZBUDI SE PALANKO DAVNO SI ZASPALA….).
  Pljačkaškim privatizacijama uz prećutnu saglasnost Države, zatvorili su vam Gošu FŠV, domaći 100-godišnji srpski brend u proizvodnji putničkih vagona i motornih vozova , a prodaju vam ovih dana po ko zna koji put ”rog za sveću” sa polaganjem kamena temeljca za izgradnju nove Koreanske fabrike – videćemo čega.
  U FŠV Goša, na železničkom koridoru X, su i za vreme sankcija u totalnoj ekonomskoj blokadi zemlje, proizvodjeni vagoni visokog komfora tipa Z1 za brzine 200 km/h, da bi nove demokratske vlasti od 2000. do danas“uspešno vodjenom ekonomskom politikom“ ovu fabriku oterali u stečaj, a radnike na ulicu sa visokim ciframa neisplaćenih zarada.
  Ovo nije najveći greh državne ekonomske politike, nedavno su, po istom konceptu (kao ovo sa Koreancima) poklonjeni silni hektari zemljišta kompaniji Siemens i udaren kamen temeljac u selu Sobovnica kod Kragujevca za izgradnju nove fabrike šinskih vozila.Naravno sve uz velike subvencije za zapošljavanje domaće radne snage(valjda ovih otpuštenih radnika iz Goša FŠV).
  Nameće se pitanje, da li je opravdano zatvoriti domaću fabriku šinskih vozila sa bogatom proizvodnom tradicijom i evropskim licencama, sa svim potrebnim proizvodnim kapacitetima i resursima lociranim na koridoru 10, sa svom pratećom infrastrukturom i kvalitetnom visokostručnom random snagom(doduše mnogi su se razbežali trbuhom za kruhom pod pritiskom neuspelih privatizacija) da bi se uz velike benefite omogućila stranom investitoru gradnja nove fabrike sa istim proizvodnim programom u jednoj oazi- selu kod Kragujevca odsečenom od glavnih komunikacija.Možda se opravdanje krije u prezimenu gradonačelnika Smederevske Palanke.NIJE NIKOLIĆ.
  I ne samo to, Država se uzgred obavezala da privatnoj kompaniji SIEMENS pokloni i kolosek u dužini od 19 km(projekat uradio CIP).Vrednost ove investicije je cca 20 miliona EUR-a.
  Palančani razmislite, umesto da se kroz javno privatno partnerstvo sa jednim od svetskih proizvodjača šinskih vozila(Siemens, Stadler,Bombardie, Alsthom….) oživi GOŠA- FŠV- Država, na vaše oči, ponovo daruje stranim investitorima, nove hektare gradjevinskog zemljišta, nove subvencije za zapošljavanje na poslovima inženjera sa osnovnom školom(kako je rekao Predsednik vaše Opštine).A vi gradjani Palanke bivši radnici GOŠ-e, burno aplaudirate PREDSEDNIKU dok naliva temelj za novu fabriku.Da li ste se pitali da ste možda aplaudirali nalivanju temelja za nadgrobni spomenik GOŠE, simbola po kome se Smederevska Palanka prepoznavala u svetu.Brzo ste nažalost zaboravili svog sugradjanina, bivšeg radnika FŠV koji se u očaju zbog izgubljene egzistencije obesio u krugu fabrike. Da se razumemo, nisam ja apriori protiv stranih investicija u ovakve long fabrike.Treba ih locirati u ruralnim područjima naše zemlje kako bi se inicirao njihov razvoj i sprečila migracija stanovništva ka velikim gradovima, ali nisam za da se one grade na zgarištima naših fabrika sa stogodišnjom tradicijom u proizvodnji gotovih proizvoda koji su decenijama bili brendovi pojedinih naših regiona i Republike Srbije, Ranije SRJ i SFRJ na tržištima širom sveta. Prst na čelo, dragi moji Palančani,……”Ne jede se sve što leti”???!!! Jng.David Vojinović, penzioner-bivši pomoćnik generalnog direktora za vozna sredstva u JP ŽELEZNICE SRBIJE , sada: član IO Udruženja diplomiranih mašinskih inženjera Srbije(UDMIS)

Оставите коментар