Метју Палмер: Кампања дезинформисања у време пандемије показала да Русија и Кина немају срама

Палмер је подвукао да се касније испоставило да се не ради о помоћи већ о комерцијалним споразумима прикривеним у облику помоћи, или о асистенцији сумњивог квалитета

Метју Палмер (Фото: А. Васиљевић)

Званични Вашингтон очекује да се Београд и Приштина врате дијалогу, одмах након што се реше актуелне политичке околности на Косову, изјавио је специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан, Метју Палмер, преноси РСЕ.

Говорећи на вебинару који је организовао Немачки Маршал Фонд (ГМФ), Палмер је нагласио да се Вашингтон не меша у политичке процесе на Косову али да жели да види да на Косову постоји „оснажена и одговорна“ влада.

„САД не желе на било који начин да утичу на тај процес. Не желимо да бирамо будућу владу Косова. Немамо фаворите, нити бирамо стране“, подвукао је Палмер и додао:

„Оно што ми желимо да видимо јесте процес заснован на Уставу Косова и правном оквиру Косова који ће произвести репрезентативну владу која је спремна да се укључи у дијалог.“

Политичка криза на Косову

Косово је у ишчекивању одлуке Уставног суда о томе да ли је декрет председника Косова, Хашима Тачија о Авдулаху Хотију као новом мандатару владе у складу са Уставом.

Уставни суд Косова би до 29. маја требало да одлучи да ли је Тачијев декрет уставан. Косовска скупштина је у марту изгласала неповерење влади на чијем је челу Аљбин Курти (Албин), а Хоти је из другопласиране изборне партије, Демократског Савеза Косова (ДСК).

Курти је у више наврата изјављивао како је специјални амерички представник за дијалог Ричард Гренел био укључен у рушење његове владе.

Наставак дијалога након одлуке Уставног Суда

Односе између Београда и Приштине Метју Палмер је квалификовао као „тешко постављен изазован проблем“ те је навео да су такви били већ дуже време. Он је нагласио да се нада да ће се стране вратити за преговарачки сто и озбиљно разговарати о путу ка нормализацији односа.

„Нисам овде да бих дефинисао шта би то било. Оно на шта смо фокусирани је да помогнемо да Косово створи економски простор, како би се осигурало да млади људи схвате да могу имати позитивну будућност у земљи“, истакао је Палмер.

Успешна прича у току пандемије

Палмер је поздравио спремност Београда и Приштине да сарађују у току кризе због корона вируса.

Он је подвукао чињеницу да су могли да „оставе по страни разлике и да сарађују на пружању прекограничне помоћи и премештању медицинског особља и опреме“.

„Ово је огроман успех за цео регион Западног Балкана“, рекао је Палмер.

Палмер се осврнуо и на, како преноси Радио слободна Европа, кампању дезинформација које су, како је навео, узеле маха нарочито у току пандемије КОВИД-19.

Према Метјуу Палмеру, циљ ове кампање је да се утиче на одређена дешавања у целом региону Западног Балкана.

„И Русија и Кина су показале да немају срама по овом питању“, рекао је Палмер, оценивши да су у вишегодишњим напорима ове две државе успеле у кампањи дезинформисања јавности.

Проблем по себи, према Палмеровом мишљењу, представља изазов да државе региона буду у стању да се супротставе лажној заблуди и штетној нарацији.

Осврћући се на, како је рекао, „перформанс помагања“ ових земаља на почетку здравствене кризе, Палмер је подвукао да се касније испоставило да се не ради о помоћи већ о комерцијалним споразумима прикривеним у облику помоћи, или о асистенцији сумњивог квалитета.

„Разумем вредност јавне дипломатије и авиона са заставама који су слетели у раној фази кризе и искрцавали кутије. Понекад није важно шта је у кутији. Важна је само видљива демонстрација подршке и помоћи“, истакао је Палмер.

Он је признао да има простора за расправу да помоћ из САД или ЕУ није била колика је могла и требала бити, али је и додао да је свеукупна помоћ Вашингтона и Брисела далеко већа од подршке коју пружају Кина или Русија.

У том смислу, нагласио је да је на земљама које су примиле помоћ САД или ЕУ да објасне и нагласе у јавности податке о количини помоћи које су примиле.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 28. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Амери говоре о сраму? То је исто као када би о томе говорили Хрвати!

Оставите коментар