Водафон: Могуће здравствене аспекте 5G мреже мора да размотри цело друштво – не само оператери

Британски Водафон покренуо мрежу 5G на пола територије Холандије

Фото: Pixabay

Британска телекомуникациона компанија Водафон покренула је мрежу 5G на пола територије Холандије, а покривеност целе земље очекује се крајем јула, пише Telecompaper.

Иако Холандија још није почела са лицитацијом фреквенција у спектру 5G, Водафон је саопштио да је за 5G могуће користити већ постојећи спектар од 1.800 мегахерца, што компанију чини првом која је увела услугу 5G у Холандији.

Користећи технологију за дељење динамичког спектра, коју је развио Водафонов партнер Ериксон, Водафон може да подели постојећи спектар од 1 800 мегахерца између 4G и 5G.

Извршни директор Vodafonе Ziggo Jeroen Hoenkamp изјавио је да систем већ доноси значајна унапређења услуге, која ће корисници приметити.

Латенција је побољшана за 30 одсто, са просечних 30 милисекунди (4G) на мање од 20 милисекунди, а брзина протока података порасла је за просечних 10 одсто.

Максимална брзина од 450 мегабита по секунди теоријски се може повећати на гигабит по секунди, каже Hoenkamp.

Он је рекао да је побољшање перформанси део разлога за тренутно покретање услуге 5G, јер је Водафон на тржишту уочио „јасну потребу“ за њом.

Одлука је такође стратешка, и представља надградњу на стратегију „Гиганет“ кабловског оператера Ziggo, који је власник 50 одсто VodafonZiggo-а.

У вези са могућим здравственим аспектима 5G, Hoenkamp је рекао да то мора да размотри цело друштво, а не само оператери. Треба да учествују корисници, политичари и друге заинтересоване стране, каже Hoenkamp.

Он је рекао да је услуга 4G прилично испод дозвољених ограничења и да, имајући у виду да оператер користи исту опрему и спектар, 5G неће бити другачији.

„Уверен сам да влада, научници и регулаторна тела добро раде свој посао и да постављамо нешто што је добро и без ризика“, каже Hoenkamp.

(Нова економија, 29. 4. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

 1. Једини аспект 5Г мреже који би могао бити од интереса за читаоце из Србије је здравствени аспект.
  С обзиром на то да је Србија сиромашна, земља са марионетскин владама, које стално продају интересе свога народа за новце.
  Варају овај народ где год стигну.
  Дакле постоји сумња у могућу опасност да 5Г мрежа, која треба ускоро у Србији да се „тестира“….је можда штетна.
  Како се већ доста пише свуда по интернету о негативном утицају 5Г на здравље људи. Те сумње да се активно прикрива штетност, негативан утицај 5-Г су оправдане.
  Јер да немају шта да сакривају они би та истраживања до сада већ и објавили.
  с обзиром на важност пројекта….Било би добро заиста, доћи напокон до научних података, о утицају 5Г на здравље.

 2. „Словенија не уводи 5Г мрежу због бриге о животној средини и здрављу људи“

  „Влада Словеније зауставила је увођење 5Г технологије, на предлог министра за управу Рудија Медведа, док се не испитају ефекти те технологије на људе и околину.
  Министар је одлуку образложио тиме да су сумње у штетност 5Г технологије – оправдане.
  Одлагање расправе је нови корак у очувању здравља и природе у Словенији, која је и прва земља у свету која је Уставом заштитила воду, као људско право и јавно добро, и тиме осигурала да њени извори питке воде, као будући најважнији стратешки ресурс, остану национално добро.
  И Швајцарска је, недавно одложила уводење 5Г технологије, после бројних протеста у току прошле године.“

 3. Ne brinite, ništa, Jurodivi,
  naći će se dovoljno „pametnih“ komentatora, koji će reći da su to bečki konjušari, i da ne znaju da je 5G potpuno bezopasna. Da li je Srbija, od reokipacije 1945. do danas, ičim ubedila svoje podanike da joj veruju?

 4. Поштовани Јовиша,
  тема чланка је 5Г мрежа.
  А тема мојих коментара је штетност 5Г мреже за здравље свих нас.
  Не разумем Вашу потребу да ставите акценат на тему менталитета (ругања).
  То је пука случајност, да сам ставио као пример чланак који долази из Словеније ( јер сам могао ставити и неке друге земље са сличним реакцијама)
  Дакле не постоји могућност да се тај проблем сведе само на извештај из Словеније. Јер сличних појава има по целој Европи.
  Нити ме брине шта ће неко у Србији, из те перспективе рећи о Словенији.
  Упозорења за штетнсот 5Г мреже су врло јасна и има их већ много.
  А дали то неки људи код нас неће схватити озбиљно, то није мој проблем.
  А чак и да јесте, ја ту заиста ништа не могу променути

Оставите коментар