Aleksandar Olenik: Politička scena podeljena na Vučićeve i Đilasove nacionaliste

Predsednik Građanskog demokratskog fronta ocenio da je, od momenta kada su 1999. srpska vojska i policija izgubile suludi rat koji je započela Srbija Slobodana Miloševića, Kosovo faktički nezavisno

Aleksandar Olenik (Foto: Sve o Srpskoj)

Jedan od lidera koalicije Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) i predsednik Građanskog demokratskog fronta Aleksandar Olenik optužio je i srpsku vlast i opoziciju okupljenu oko Saveza za Srbiju (SzS) za „nacionalističko ludilo“.

„Naša obaveza je da se suprotstavimo toj vrsti autoritarizma, ali i nacionalističkom ludilu vlasti, još i više opozicionog Saveza za Srbiju (SzS), kao i ultradesničarskim organizacijama koje mogu da nakon 26. aprila dobiju poslanike u parlamentu. Ako se to dogodi, Srbija će zaista postati opasno društvo“, rekao je Olenik u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Dodao je da UDS etiketira i vlast i opozicija oko SzS-a, s ciljem da se uskrati demokratsko mišljenje, da se građanskoj i proevropskoj opciji onemogući povratak u politički život Srbije.

„Najzad, namera tih koji nas etiketiraju je da politička scena Srbije ostane podeljena na Vučićeve i Đilasove nacionaliste, na umerenu desnicu i ultradesnicu“, ocenio je Olenik i poručio da je UDS – treći put.

Prema njegovim rečima, bojkotujući izbore, nacionalistička opozicija pokušava da onemogući da se u Skupštini Srbije donese legitimna odluka o prihvatanju pravno obavezujućeg sporazuma Srbije i Kosova.

„Ako sporazum o Kosovu dođe pred poslanike novog saziva republičke Skupštine, Ujedinjena demokratska Srbija podržaće i taj dogovor i Aleksandra Vučića“, naveo je Olenik.

Dodao je da je, od 1999. godine i momenta kada su srpska vojska i policija izgubile suludi rat koji je započela Srbija Slobodana Miloševića, Kosovo faktički nezavisno. „Jedini način da se to pitanje reši u korist građana i Srbije i Kosova je sporazum, koji u ovom momentu može a i ne mora da podrazumeva formalno priznavanje kosovske nezavisnosti od strane zvaničnog Beograda. Dogovor je način da Srbija prestane da bude izvor nestabilnosti regiona; istovremeno, srpsko društvo mora da shvati da nema ni političkog ni ekonomskog napretka bez hrabrog presecanja kosovskog čvora“, poručio je Olenik.

Prema njegovim rečima, srpski političari na vlasti uporno ignorišu činjenicu da na Kosovu žive građani o čijim se interesima mora voditi računa pa su centralna tema i dalje teritorija, a ne ljudi.

„Poslednjih meseci putujem po Srbiji, razgovaram sa građanima, i verujete mi da svi oni veoma dobro znaju da je Kosovo nezavisno, da je Srbija 1999. izgubila rat i tamo počinila velike zločine, a da se malo ko usuđuje da to javno kaže“, rekao je Olenik.

Dodao je da se UDS zalaže za raskid ili „barem za temeljnu reviziju“ ugovora o prodaji Naftne industrije Srbije ruskim partnerima, za koji je rekao da je „višestruko štetan“, a o čemu ne govori ni vlast, ali ni nacionalistička opozicija.

Ocenio je da ni vlast ni nacionalistička opozicija u Srbiji nikada suštinski nisu prihvatile nezavisnost Grne Gore.

„Ti krugovi crnogorsku državnu samostalnost shvataju kao privremeno stanje, kao grešku. Zakon o slobodi veroispovijesti je samo povod za demonstracije, za buku i bes koje gledamo poslednjih meseci. Stvarni razlog je suštinsko neprihvatanje, negiranje i nepriznavanje crnogorske države i crnogorskog identiteta“, rekao je Olenik i ocenio da je reč o istoj matrici. „Slobodan Milošević, Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Aleksandar Vučić, Savez za Srbiju… Sve je to isto“, kazao je Olenik.

Oprema: Стање ствари

(Danas, 15. 3. 2020)

Pročitajte jošCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

5 replies

  1. Није ми јасно зашто овај текст није пресловљен на српски језик. У чему је ствар? Шта се добија овим, коме се и зашто овим чини нешто? Зашто се стидимо српског језика и културе и попуштамо пред онима који их не поштују?
    Да ли би неке српскохрватско-латиничне новине пренеле текст из Стања ствари у ћирилици?

    Изражам протест против оваквог приступа!

  2. Какав горостас људске врлине! Али провидан. Види, Олењаче, твоја памет и храброст трајаће док будеш имао заштиту својих послодаваца. Ти рачунаш да ће то бити дуго. Међутим, има и других који се баве неким другим рачуницама. Да ли се стварно надаш да ће неко прстом да мрдне, кад кад се установи да ти је рачуница погрешна?

  3. Из које септичке јаме је овај измилео ?

  4. Зашто се овом фашисти дозвољава да некажњено шири мржњу према Српском народу?

  5. Можда су некада могли да причају тј. лапрдају али ово неће дуго трајати. Спој мржње, глупости и незнања у једној крпи од политичара. Дати му простор у Стању ствари је за промишљање, можда у некој затворској ћелији где ће да лежи због говора мржње.Фуј.

Оставите коментар