Србија изгубила пуноправно чланство у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању

Признавање диплома наших високошколских установа није условљено чланством у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању, наводи се у саопштењу

Извор: Едукација.рс

Национално акредитационо тело (НАТ) изгубило је пуноправно чланство у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању (ЕНQА). Признавање диплома наших високошколских установа ни на који начин није условљено чланством у овом удружењу, саопштавају из НАТ-а, али остаје бојазан да ово значи додатно срозавање високошколског образовања у Србији.

Претходна Комисија за акредитацију и проверу квалитета („ранији“ КАПК) у фебруару 2018. године изгубила је статус пуноправног члана Европске асоцијација за обезбеђење квалитета у високом образовању. Затим је КАПК „препакован“ у Национално акредитационо тело (НАТ).

– НАТ се конституисао у јулу 2018. године, а његова новоформирана Комисија за акредитацију и проверу квалитета („нови“ КАПК) започела је са радом крајем августа те године, и имао је на располагању годину и неколико месеци да отклони све примедбе упућене ранијем КАПК-у – наводи се у саопштењу НАТ-а.

Даље додају да су за тако кратко време отклонили примедбе које су могли, али да „нажалост на седници Борда ЕНQА одржаној 20. фебруара 2020. године НАТ-у, као правном следбенику ранијег КАПК, није обновљено пуноправно чланство“.

– Признавање диплома наших високошколских установа ни на који начин није условљено чланством у овом удружењу. Признавање диплома обављају универзитети и ЕНИЦ/НАРИЦ центри земаља у којима се врши признавање (раније нострификација). Пуноправно чланство у ЕНQА није предвиђено као услов за признавање страних високошколских исправа/диплома у складу са Лисабонском конвенцијом, чији потписник је и Србија, и ниједна земља то не захтева. Признавање наших диплома вршиће се на исти начин као и до сада, по критеријуму оцене планова и програма по којима су подносиоци захтева за признавање диплома студирали – наводи се у саопштењу.

Најважнија примедба односи се на одлуке о акредитацији из члана 23. ст. 11-17. Закона о високом образовању.

Опрема: Стање ствари

(Блиц, 3. 3. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

2 replies

  1. Квалитет образовања стварно јесте очајан, са или без признања.

    Свиђа ми се

  2. Као у живом песку, тонемо полако и неумитно.
    И, као и у живом песку, без добре мотке се нећемо извући.

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s