Гидеон Грајф: Врхунац усташких злодела представљају концентрациони логори за децу

Логори у којима су деца изгладњивана до смрти типичан су усташки изум, који потврђује најмонструознији, непоновљив злочин, рекао Гидеон Грајф

Гидеон Грајф (Фото: Печат)

Професор др Гидеон Грајф изјавио је да Јасеновац представљао „балкански Аушвиц“, те да су усташе, за разлику од Немаца, уживале у убијању.

Израелски историчар је у својој студији набројао 57 начина на које су усташе убијале људе.

„Уз поклич „За дом спремни“, усташе су своје жртве, пре свих Србе, давиле у Сави, тровале цијанидом, топиле у сапун, убијале чекићем, маљем, вешале их, чупале им гркљане, одсецале тестисе, вадиле им делове утробе, убијале труднице струјом… Дечије главе разбијали су о зидове“, навео је Грајф у интервјуу за Вечерње новости.

Грајф истиче да су усташе тежиле ка томе да надмаше нацисте и да су у Јасеновцу то и успеле, док су Немци тежили да остану „чистих руку“.

„Немачка филозофија убијања је била: убијмо људе на веома чист начин. Шта то значи? Ми никада нећемо држати жртву у својим рукама. Никада нећемо испрљати руке њеном крвљу. Убијаћемо на технички, индустријски начин. Тако су осмислили индустријализацију смрти. Нови систем је радио као фабрика с гасним коморама у којима није било директног контакта убице са жртвама“, рекао је Грајф.

Он сматра да врхунац усташких злодела представљају концентрациони логори за децу,

„Логори у којима су деца изгладњивана до смрти типичан су усташки изум, који потврђује најмонструознији, непоновљив злочин“, закључио је Грајф.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Б92, 27. 1. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар