Доналд Трамп: НАТО би требало да се прошири и на Блиски исток

Мислим да би НАТО требало да се прошири и да, апсолутно, укључи Блиски исток, рекао амерички председник 

Доналд Трамп (Фото: АП/Политика)

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да подржава ширење НАТО-а и на земље Блиског истока, у тренутку када, како подсећа Ројтерс, САД траже начине да смање присуство својих трупа распоређених широм света.

„Мислим да би НАТО требало да се прошири и да, апсолутно, укључи Блиски исток”, рекао је Трамп новинарима у Белој кући, преноси Танјуг.

Трамп је јуче предложио веће присуство НАТО-а на Блиском истоку, после напада из Ирана на америчке војнике у Ираку, у знак одмазде због убиства иранског генерала Касима Сулејманија, који је имао кључну улогу у борби против екстремистичке Исламске државе у региону.

Трамп је рекао да Исламска држава представља међународни проблем с којим треба да се суоче и друге земље, поред САД.

Он је рекао да су САД зауставиле Исламску државу и учиниле велику услугу Европи и да би НАТО требало да се више ангажује.

Ројтерс преноси да се Трамп нашалио да би Алијанса требало да се зове НАТО-МЕ, односно НАТО плус Средњи исток, и додао да је то име јуче предложио генералном секретару савеза Јенсу Столтенбергу.

Бела кућа је саопштила да је Трамп у разговору са Столтенбергом „нагласио значај повећања улоге НАТО-а у спречавању сукоба и очувању мира на Блиском истоку”.

Америчка амбасадорка Кеј Бејли Хачисон изјавила је данас да је борба против Исламске државе важна и за САД и за савезнике у НАТО-у.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар