Порука Хиландара црквено-народном сабору у Никшићу

Порука Свештеног братства Пресвете Богородице Свете и Славне царске лавре, манастира Хиландара на Светој Гори Атонској

Хиландар (Извор: Печат)

Високопреосвећеном Митрополиту и
Преосвећенoj господи Архијерејима,
Свечасном свештенству и преподобном монаштву,
љубљеној браћи и сестрама,
Цркви Христовој сабраној у невољи,
у дан 8./21. месеца децембра 2019.
пред кивотом Св. Василија,
у Богом спасаваном граду Никшићу!

Браћо,

На Свету Гору Атонску удаљили смо се, из своје отаџбине, да бисмо тражили најпре Царство Небеско и задобили непрекидну молитву, без ометања од насладе и таштине овога света. Овим путем пошли смо за Светим Савом и преподобним Симеоном Немањом, радујући се новој домовини као предворју савршеног Царства.

Међутим, ко међу нама може да заборави груди које су га млеком појиле и руке које су га носиле и изнеле да би се једнога дана уздигао, дај Боже, пред престо самог Цара Славе?  Тако ни ми, који смо добровољно свету странци, који смо Богородици посвећени и Христу Богу заклети, не заборављамо светло лице своје мајке и љубав своје браће.

До горе атонске, некада је долазила слава и похвала Немањине дедовине, а данас стиже глас срамоте њених главара. Њихов наум и претње упућене, без савести и срама, Православној Цркви у Црној Гори, опомињу нас да се подиже велико духовно зло – да се на место Православне Цркве устоличити идолопоклонички олтар. Ради тога се данас спрема разбојничка пљачка заветних храмова Божијих, а сутра, ако се допусти да се то зло размахне, оно може да насрне и на сам живот. У природи је зла да увек иде све даље у безакоњу и греху и да не може имати мира док све не принесе пропасти.

Са Свете Горе се јасно види да на Православној Цркви у Црној Гори нема никакве кривице, осим ако јој се замера што је мајка православног народа, верна своме Предању и што не може да пристане да се по страстима земаљским кроје Свети догмати, уређују канони и брише две хиљаде година православне цивилизације. Да није трагично и опасно, било би за подсмех.

Безумље које се тако одважно проповеда, јер су се избрисале све границе и погубила сва мерила, опасно је по све и свакога. Ко препознаје овај рукопис тај већ познаје и шта ће бити, јер иза кулиса, иза конкретних људи, само је један родитељ сваком безакоњу и њему је само један циљ – да свет у злу лежи. То је опомена не само нама православнима, него и другим људима, другим народима, другачијег закона и мишљења, са којима делимо свет Божији. За све људе важи то правило да ко нема љубави тај нема спасења, ко нема милости тај нема покајања, ко је без савести, тај је без разума. Браћо, без разума праведног закона нема, и нема мира међу људима.

Наше горке речи не служе да вас учине оруђем било чије политике и воље. Оне су извештај о томе како у тишини Свете Горе видимо догађаје који се спремају пред свима нама. Ви сте слободни људи који се поносе својом слободом. Носите слободу са осећањем да је једина воља коју човек треба да следује воља Божија. Као слободни људи чувајте мир и презрите безакоње. Нека би дао Бог да и срце главара прими светлост истине и топлу љубав Христову која изгони мрак незнања.

Благослов Пресветог и Чудотворног образа Пресвете Богородице Тројеручице над свима вама и над дедовином преподобног Симеона Немање, мир вама и свима људима Црне Горе и приморја.

Нека би све нас Свети Сава, анђео небески и заштитник мајке која нас је из недара духовно породила, и његов духовни следбеник, први међу прослављеним синовима његовог наследства, Свети Василије, острошки и херцеговачки чудотворац, заступали пред престолом Цара Славе, Господа и Спаса нашег Исуса Христа.

Игуман Светог манастира Хиландара
архимандрит Методије са својим у Христу братством

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 20. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

11 replies

  1. AKO данас нисте СРБИ, прекосутра ћете бити све само не Црногорци… ово вреди само за оне који ОСЕЋАЈУ ДА ЈЕСУ Светог Саве Род, а никог не убјеђивати, ко је отпао у осећању, и требало је да отпадне, нек тражи свој пут

    ма, за добронамерног и здравог плеоназам је “српско-црногорско”

    она СРПСКА, “много је мачку говеђа глава”, па и црногорском мачку

    “не знам како се ово зове, али сам сигуран да су и за ово, у међувремену, измислили таблете”

    Момо Капор је говорио да “чак и да се родио и у џамбо џету изнад Атлантика, био би Херцеговац…”, српски јасно

    In the end we are all fruit – MY BIG FAT GREEK WEDDING

  2. Како су ти фанариоти ум поробили,жалосни оче, да нашу помјесну Православну Цркву не смеш назвати Српском нити Светог Саву првим српским архиепископом нити њен верни народ српским?!! Да српско име изустити не смеш!! Зашто браниш каноне и канонску Цркву у Црној Гори а по питању Малорусије,од језуита русофоба прозваном Украјином,подржаваш безакоње свога фанарског патријарха,од страха фанарскога и угашеног српства светосавског у теби. Бојиш се америчке марионете, братоломног папеса Босфора, а не бојиш се Св. Саве који те је Хиландарским уставом обавезао да свој манастир не подвлашћујеш ни световној ни духовној власти иноплеменика који о твоме роду никада не могу тако очински бринути као они који су из њега потекли! Тако ли се чувају завештања Светог Симона и Саве Српског?

  3. @ Светосавац

    Тако ли се чувају завештања Светог Симона и Саве Српског?
    ++++
    Да ли се, и како чувају ?
    У прилогу.

    https://facebookreporter.org/2018/07/17/svedocenje-izdaja-hilandara-ukidanje-tipika-svetog-save-ukidanje-autonomije-stradanje-video/

  4. Што не рекоше за каноне и црквене законе фанарском папи него га још и подржавајју у кршењу истих.

  5. Не би било згорег подсетити: .Под коју црквену јурисдикцију спада Хиландар (под Српску Православну Цркву, или под Цариградску Патријаршију)? Тачан одговор би ствари учинио јаснијим.

  6. Под Фанарску патријаршију…

  7. @Светосавац: Е, па кад то већ знате, онда треба и да схватите да су својим саопштењем урадили највише шта су могли/смели. Зато,немојте да их нападате/корите.

  8. Страх јудејски и памет фанариотска образ нам данас каљају често! Чекамо када ће наши оци, старији Срби фанариоти и њихови наследници,””изишавши напоље, заплакати горко” и вратити се Светом оцу Сави Равноапостолном,схвативши да верност завету увек сме више од аутошовинистичког компромисерства. Та верност увек и пред сваким сме да, обраћајући се своме православном роду, његову српскојезичну помесну Цркву назове Српском.а њега самог благоверним Српством Христовим,попут Св. Владике Николаја,који је то смео и пред нацистима у Дахауу,и пред комунистима и пред америчким екуменистима и ционистима.

  9. @Светосавац @подсетити…
    Сви Срби који су “променили јурисдикцију” или су променили “име”, постали су бивши срби – покатоличени су постали хрвати, потурчени су постали “бошњаци” и шиптари, комунизовани су постали “југословени”, побугарени бугари, чокализовани “македонци”, погрчени грци, поцрногорчени “монтенегри”…
    Исто се догодило и са Србима у Хиландару – променом Типика, предајом Баштине Светог Саве псеудоправославној мафији из стамболске четврти црвених фењера, пали су под проклетство, и постали канонски и органски део апостатског истамбулског “православља”. Илити православни грко-турци.
    Није реално да чекамо да се врате, јер се из проклетства мало ко враћа. Зато, јер у проклетству нема разума, а нема га јер нема Бога. А они су “трипут проклети” (Хиландарски Типик, Глава 12). Можда само ретки, врло ретки појединци, нарочитом милошћу Божјом.
    Ми, неки, нећемо их нападати/корити, као што не нападамо и не коримо ни остале бивше србе. Али нећемо ни да примимо благослове из проклетства,

  10. @Евсевије

    Ах брате, где накупи толико камења?

    И фарисеји се постидеше и спустише каменице, али мора да си ти тај без греха па се с правом бацаш на “грешнике”.

    Каменицама осуде и кривоклетства на Хиландар свети.

    Да ли си се избезумио брате? Та безумност се зове прелест, најподмуклија болест самообмане, себелажи, израсла из гордости и претходне малoумности.

    Да ти је Господ у помоћи молитвама братије Свете Српске Царске Лавре, Манастира Хиландара.

  11. @Don Quixote
    Хиландарски Типик, глава 12: О слободи манастира
    «Заповедам свима вама од Господа Бога Сведржитеља да овај свети манастир буде слободан од свих ту власти, и од прота и од других манастира, и од особних владика. И да није ни под чијим правима, ни царским, ни црквеним ни другим ничијим… Ако ли ко усхте некада, у неко време, да на који начин поработи ово, или учини под неком влашћу, или ко од клирика или од лаика, или сам игуман или ко од братије у њему, потакнут демонским искушењем, да је крив не само божанственом телу и крви Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа и Богоматери Госпођи нашој Благодетељници, него нека му је и анатема, као што рече божанствени апостол, и клетва на њему 318 светих отаца, и нека је наследник Јуде издајника и учасник са онима који су рекли: „Узми, узми, распни га!“ и нека се приброји онима који су викали: „Крв његова на нас и на децу нашу!“…
    Трипут је он јадан и трипут проклет, ма ко био, ко погази слободу и ништа не помисли.»

    Ако сам те добро разумео, Свети Сава овде – Боже опрости толокованије безумља! – празнослови? Или куне из фарисејске прелести, и баца камење наслепо по Цркви Божјој?

    Прелест је неверовати у проклетство и духовну смрт. Али и то се лечи, великом Mилошћу Божјом. Нека Он помогне твоме неверју.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading