Владимир Путин потписао закон о „страним агентима”

Министарство правде ће од сада моћи да означи као „стране агенте” појединце раде за медије класификоване као „страни агенти”

Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин потписао је контроверзни закон којим се омогућава проглашавање новинара и корисника интернета „страним агентима”, а који су осудиле невладине организације за заштиту људских права.

Закон је крајем новембра усвојен у парламенту и на снагу ступа одмах, преноси Бета.

Министарство правде ће од сада моћи да означи као „стране агенте” појединце раде за медије класификоване као „страни агенти”.

Девет невладиних организација, међу којима Амнести интернешнел и Репортери без граница, изразило је забринутост да би се на мети закона могли наћи не само новинари већ и сваки блогер или корисник интернета који има финансијску корист од дотичних медија.

У новом закону, невладине организације виде додатну опасност од цензуре и претњу слободи изражавања.

„То ће постати моћно оруђе за гушење опозиционих гласова”, навеле су невладине организације у саопштењу прошлог месеца.

Руски закон од 2012. омогућава властима да удружења која новац примају из иностранства и имају „политичку активност” означе као „стране агенте”. То је 2017. проширено и на медије који раде у Русији.

Тај закон под претњом великих казни и забране рада траже од „страних агената” строге административне мере као и помињање статуса „страног агента” у свим издањима или извештајима.

(Политика, 2. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Када би овде био усвојен такав закон, пола српских партија би било угашено а неки велики срБски патриЈоти би заглавили у затвору, Проданих душа на кило, мада, кажу да душа тежи пар грама.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading