Александар Вучић: Оставили нам по питању КиМ мање од ништа, добро смо се борили

По питању КиМ чини се да смо се добро борили, из немогуће позиције. Оставили су нам не ништа, већ мање од ништа, рекао председник Србије и СНС-а

Александар Вучић са првацима СНС-а (Фото: Сава Радовановић/Танјуг)

Председник Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић најавио је вечерас, након седнице Председништва партије, да ће та странка на изборе, највероватније крајем марта, изаћи са најмање 20 одсто нових лица, те да ће се бавити собом, а не коалиционим партнерима, о којима ће суд бити дат на бирачким местима.

Вучић је, на конференцији за штампу, пренео да је одлука Председништва да млади људи буду на посланичкој листи, као и на локалним листама.

„Хоћемо да уведемо људе неукаљане, чисте. Свако од нас је, не својом кривицом, ма колико био чист образ, због прљаве кампање оставио траг за собом. Зато је важно да уносимо свежију крв, младе људе који могу да наставе добрим темпом и у смеру који може да донесе бољу будућност и добре резултате“, казао је он додајући да је то званична одлука Председништва за коју ће тражити потврду Главног одбора.

Каже да је анализирано и кроз шта је све странка прошла, пре свега око КиМ, као и чему је земља била изложена споља у очувању наше слободе.

„Мислим да смо неколико важних закључака донели. Анализирали смо чињеницу да смо се у странци сви борили како би заштитили државне интересе. Све у свему верујем да ће људи у Србији умети да препознају лица и политичке странке које су највише дале да Србија иде у добром смеру“, поручио је он.

Кад је реч о коалиционим партнерима, у СНС не желе, истакао је, за разлику од њих, да говоре било шта лоше.

„Пре ћемо о себи говорити. Свој суд даћемо на месту на којем се то ради, а то су бирачка места“, казао је он.

Вучић је додао да је одлука Председништва и да чланови треба више да разговарају са грађанима и да на дневном нивоу чују шта мисле.

„По питању КиМ чини се да смо се добро борили, из немогуће позиције. Оставили су нам не ништа, већ мање од ништа, а ми смо из те позиције, чини ми се, у много чему успели да поправимо имиџ земље“, истакао је.

Додаје да му се чини и да грађани не разумеју у потпуности шта значи за једну земљу када председник Кине Си Ђинпинг каже једва чекам да посетим Србију и дођем код пријатеља Вучића.

“Не знам да ли разумеју колика је то част за нашу земљу”, истакао је он.

Вучић је изразио уверење да ће СНС имати и више него прошли пут жена на изборним листама и да ће моћи да се поноси оним што нуди.

Казао је да СНС није странка која ће чекати шта говоре политички противници, већ она која ради, себе мења, иде испред времена, а примећује лоше ствари код себе и мења што је лоше.

„Код нас ће бити промена и пре избора, листа ће бити другачије састављена, биће много нових младих лица, попут оних које сте видели у Новом Саду, талентоване младе људе, најбоље студенте“, рекао је он.

Рекао је да су циљеви СНС јасни и недвосмислени, да ће изаћи на изборе, који ће бити највероватније крајем марта.

„То су редовни парламентарни, покрајински и локални избори. Марљиво смо радили, доносили најтеже одлуке, које су увек биле исправне и добре“, казао је он.

Вучић је указао, с тим у вези, да се то види и по напретку на Дуинг бизнис листи, као и по питању просечне плате, где у новембру значајно претичемо БиХ, а стижемо и Црну Гору за којом смо заостајали 150 евра.

По питању економије одлично се креће земља, раста је у трећем кварталу 4,7 одст, а све то је успело захваљујући огромној вољи и подршци грађана.

С тим у вези се захвалио пензионерима који ових дана добијају једнократну помоћ која укупно износи 75 милиона евра, што држава успева да исплати и задржи суфицит у буџету.

Нећу да причам о СПС, већ о својима

Он је одбио да говори о СПС и Ивици Дачићу, истичући да је однос са том странком и њеним лидером професионалан и коректан, и да пре жели да говори о људима у својим редовима, него о коалиционим партнерима.

Упитан за изјаву Сергеја Трифуновића да зна број телефона Ивице Дачића напамет, казао је да га и он зна.

“Не знам да ли мој зна, али знам ја Дачићев број” , казао је он после седнице Председништва СНС.

Пренео је да је Трифуновић код њега долазио 1998. или 1999, када је „дезертирао“, па тражио папире за излазак из земље.

„Жељко Митровић га је водио, и тада су били најбољи другари“, објаснио је он.

На примедбе из редова СНС на рачун коалиционих партнера да се склањају када њега нападају, Вучић је рекао да прво треба да размотри своје редове.

„Нормално је да примам највише удараца, јер је то моја обавеза и то је моја дужност. Шта сам све прочитао и чуо о себи. Пар стотина хиљада лажи. То занима само мене и моју мајку и никога другог у земљи“, констатовао је он.

Што се коалиционих партнера тиче каже да ће очигледно на изборима да се види шта народ мисли, и да не треба помислити да ће конференцију за штампу користити да их напада.

„И сам сам крив због тога што је постало нормално и уобичајено да се сви сакрију под мој кишобран, а ту не мислим на СПС, већ о својима“, рекао је даље.

„Када имате причу о загађењу ваздуха у Србији, то сваке године траје дан или два, јер не можемо да будемо снажно загађени, пошто немамо јаку индустрију…ја не знам где ударам од састанака, а мене зову да питају о томе, уз констатацију да не могу да добију министре или државне секретаре. Када треба да се добију поени – њихов ред је од сто метара, а када треба да се реши проблем – ‘нађи коња Вучића’“, казао је он.

По питању загађења ваздуха рекао је да су глупости приче о потреби за термоелектранама, већ да треба да имамо минихидоелектране, попут Аустрије која их има 5.000 и Швајцарска 7.000.

Поновио је да би избори требало да се одрже између 22 марта и 5. априла, те негирао да је икада рекао да ће промене у странци уследити у новембру.

„Жеља људи у странци је да промене уследе после избора. Ми ћемо и пре избора на листи кандидата имати много промена, а после избора биће одржана скупштина странке“, најавио је Вучић на питање Н1 о променама у странци.

„Знам ја шта хоће да чују ови из Н1, а то је када ћу да будем смењен. Ускоро, али и они који ме наследе без проблема ће побеђивати“, подвукао је он.

У Приштини сами су се тровали, увек сам за дијалог

Вучић је рекао  да још није добио одговор од портпаролке ЕУ Маје Коцијанчић о томе чиме су “отровани” албански чланови Централне изборне комисије у Приштини, мада, каже, ни не очекује конкретан одговор од њих.

Вучић је рекао да је чуо да су се сами отровали, користећи одређене пестициде и рефлекс за намештај.

„Сада су узорке послали на испитивање у Швајцарску, где ће то анализирати 20 дана, па ће још 20 дана трајати та међународна истрага“, рекао је Вучић и додао да ће на крају испасти да су били отровани оним што прво нађу тамо, неким пестицидом, на пример, за борбу против птица.

На питање да ли је разговарао са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Метјуом Палмером о Заједници српских општина, Вучић је рекао да јесте, и нагласио да не постоји нешто боље од дијалога.

„Људи и када су у рату иду у дијалог, ми срећом нисмо у рату, а када бисмо одустали од дијалога одмах би рекли, ево, Србија је крива“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да ће дати све да сачува мир и стабилност.

„Чинићу све за мир и стабилност, за нашу децу и будуће генерације“, рекао је он и додао да је за наставак дијалога потребно да неко укине таксе.

Коментаришући очекивања на предстојећим парламентарним изборима у Србији следеће године, који ће бити одржани у марту или априлу, Вучић је рекао да ће изаћи на изборе са жељом да добију апсолутну величину, 46, 47 одсто гласова.

„Све друго, без обзира колико је убедљива победа, за нас ће бити неуспех“, закључио је он.

Годзила нисмо, али нећемо бити ни Бамби

Он је истакао да се Србија не наоружава да би неког нападала, већ набавља оружје и оруђе да би наши грађани могли да се осећају безбедно.

Упитан за хистерију у региону због набавке Панцира и оптужби да припрема агресију на Хрватску и Косово, Вучић је рекао да га они који су уништили војску, као, на пример, Здравко Понош, нападају да купујемо старе „канте“, а истовремено га оптужују да ће бити санкција због куповине софистираног савременог оружја.

Они, каже, треба да се договоре сами са собом јесу ли у питању канте или софистицирано оружје и шта им тачно смета.

„Поносан сам на чињеницу да Србија има војску, неупоредиво снажнију него пре пет или седам година. Ми данас имамо много више оружја и оруђа. Било је за то потребно новца, планирање. Ми не само да купујемо паметно већ радимо паметно“, објаснио је он.

Вучић је указао да се то чини да би заштитили нашу земљу, да буде сигурна.

„Наше оружје није офанзивно, већ дефанзивно, а циљ је да грађани могу да се осећају безбедно. Немамо ништа против тога да се наоружава Хрватска или Црна Гора. Само немојте да кукате како се ми наоружавамо. Ми када се наоружавамо то чинимо јер смо војно неутрални, а шта ће оружје вама који сте у НАТО…Или можда планирате да нападнете Аустрију, која није чланица те алијансе“, казао је он.

Навео је да је Бајдену и Карпентеру раније пренео да као врховни командант не може да дозволи да Србија буде незаштићена.

„Ми балистичке ракете нећемо да имамо, али немојте да мислите да можете 16 панцир хаубица да им продате, а да ми немамо Норе. Морамо да одговоримо, да се заштитимо, јер хоћемо да будемо војно неутрални. Нисам ја неозбиљан као неки који нису знали шта је војска, који су продавали Стреле да се униште за 150 долара. Србија ће имати снажну војску, понашаће се одговорно“, поручио је Вучић.

Рекао је да ће Србија умети да сачува своју земљу и небо, и да никада више неће бити лак плен.

„Нећемо дозволити да дођемо у такву ситуацију, у њу нећемо више доћи јер смо јачи. Годзила лако изађе на крај са Бамбијем, а ми да будемо Бамби не пада нам на памет. Годзила свакако нисмо, ало Бамби нећу да будемо“, казао је он.

Сви заинтересовани за ‘мали шенген’

Вучић је рекао поводом предстојећих разговора о иницијативи ‘мали шнеген’ на Охриду, да су за њу заинтересовани и други из региона, констатујући да су после недавног састанка лидера Западног Балкана и Федерике Могерини у Бриселу политичари у региону схватили поруке и да сада гледају шта могу да учине за себе и свој народ.

Он је најавио да ће састанак с македонским премијером Зораном Заевом и албанским премијером Едијем Рамом бити 9. новембра.

“Прво ћемо у суботу бити нас тројица сами, а онда ће у недељу бити и други. Колико сам разумео, сви ће доћи наредног дана. Значи да постоји интересовање, али нећу да говорим у туђе име. Мислим да су сви заинтересовани, па ћемо да видимо”, рекао је он.

Срећан је, каже, што су Србија, Северна Македонија и Албанија за то заинтересоване, а верује да су и остали.

„А посебно, чини ми се, из оног разговора који смо имали у Бриселу да су сви све разумели. Можда смо ми са Балкана мало глупљи, али баш толико глупи нисмо. Све смо схватили и сад гледамо шта можемо да урадимо за себе и свој народ“, истакао је Вучић.

Додао је да му је драго што ће на Охриду бити у прилици да први пут направе Акциони план и додао да је већ послао предлог Заеву и Рами.

Поводом 30. годишњице од пада Берлинског зида 9. новембра, што је догађај за који је више пута рекао да Срби нису разумели, Вучић каже да је радостан што ће тај дан бити на Охриду.

„И што ми се чини да ће људи у Србији схватити да смо добро разумели све наше пропуштене шансе и велике грешке у претходном периоду и да више немамо ни времена ни могућности да тако крупне грешке, стратешке, па чак и тактичке, грешке правимо у будућности“, рекао је он.

Најавио је да ће пре одласка на Охрид прво отворити источни крак Коридора 10 од Ниша до бугарске границе – деоницу дугу 84 километра, и да ће угостити бугарског премијера Бојка Борисова.

Криминалца попут Бастаћа мајка ретко рађа

Вучић је изјавио да очекује од државе да ради свој посао када је реч о оптужбама које је на рачун председника Општине Стари Град Марка Бастаћа изнео његов кум и близак сарадник Лазар Лешњак.

„Нека раде свој посао и нека ме обавесте …Нема журбе, поступак и све мора да буде чисто, транспарентно и јавно“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након седнице Председништва СНС.

Упитан како би реаговао да су такве оптужбе изнете на рачун некога из СНС-а, Вучић је рекао да тај неко да је то урадио не би могао да преживи, “ако не би био обешен прве ноћи, трећу сигурно не би дочекао”, и сви они из СНС са њим.

Смешно му је, казао је, и то што Бастаћ одбија полиграф, чак и да га раде страни професионалци, са изговором да би могло да му буде нешто подметнуто.

И када би му понудили полиграф из неке друге земље, он би такође одбио, додао је Вучић и истакао да тај човек, Лешњак, није могао да измисли све те детаље.

Зачуђен је одговором Бастаћа, који није искључио могућност да би “полиција могла да нађе још неког коме је узимао паре”.

„Па, таквог криминалца мајка ретко рађа…И за кокице је узимао паре и за дечје представе, и за геронто домаћице… На свему је узимао своју провизију. Ово је људи ….“, рекао је, не завршивши реченицу.

Подсетио је и да није он био тај који је рекао да је Драган Ђилас узео 619 милиона евра, већ да је то учинио лично лидер СзС.

„То је он сам пријавио…еталон за корупцију. Све је стекао и зарадио откако је дошао на власт. Он је сам своју зараду пријавио Агенцији за регистре“, казао је Вучић и запитао да ли неко зна колико износи то што су пензионери у Србији добили по 5.000 динара.

То је укупно 75 милиона евра, јер у Србији има 1,7 милиона пензионера, рекао је Вучић поредећи буџетска издвајања са зарадом коју је Ђилас пријавио.

А овај човек, Бастаћ, је све то што је радио, радио свом куму само зато што му није донета једна коверта.

„Ја знам да има пристојних људи, који знају да је све то што је Лешњак рекао истина“, рекао је Вучић и додао да зна и да међу Ђиласовим људима има оних који знају да је то истина, али се томе радују, само нек се узме што више пара да се руши Вучић.

Подсетио је да до дана данашњег нисмо добили ни одговор зашто је Вук Јеремић примио паре из једне стране амбасаде.

„Замислите да сам то ја, ви бисте ме звали плаћеником и издајником. Не издајником, издајником ме и овако зову, иако се, пошто су они и Косово и Црну Гору предали, ја трудим и борим да задржим шта је могуће на КиМ“, казао је Вучић, и поновио да очекује од државе да у случају Бастаћа ради свој посао и да га о свему само обавесте.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТВ, 4. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Александар Вучић: Оставили нам по питању КиМ мање од ништа, добро смо се борили

    Ово је за Риплија или за неку антологију крајње глупих изјава!!?
    Колико сте се борили толико сте и изборили, онако, по здравој логици!

Оставите коментар