Форум београдских гимназија: Мере за побољшање безбедности ученика и наставника

На састанку са министром Младеном Шарчевићем Форум београдских гимназија предложио мере за побољшање безбедности наставника и ученика

На данашњем састанку са министром просвете Младеном Шарчевићем председник Форума београдских гимназија Александар Марков предложио је конкретне мере у циљу превазилажења проблема повећаног насиља у школама. Осим тога разговарало се и о положају наставника.

Председник Форума београдских гимназија Александар Марков предложио је на данашњем састанку са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем конкретне мере у циљу повећања безбедности ученика и наставника у школама. Због великог броја инцидената у претходном периоду Форум београдских гимназија се обратио надлежном министарству са молбом за пријем у циљу размене мишљења и изношења предлога како побољшати положај наставника и ученика у школама и повећати њихову безбедност.

Неке од предложених мера подразумевају измену законске регулативе у циљу смањења насиља. Међу конкретним изменама које су од стране председника ФБГ-а предложене налазе се и оне које предвиђају суспендовање ученика са наставе до окончања дисциплинског поступка у случајевима теже повреде забране обавеза ученика, као и забрану преласка из једне у другу школу током трајања васпитно-дисциплинског поступка. Taкође, једна од предложених мера предвиђа и увођење тзв. study room-а за ученике који својим понашањем ометају друге ученике у остваривању законом загарантованог права на образовање.

Форум београдских гимназија је свестан да проблем решавања насиља у друштву не може бити решен само репресивним мерама већ је неопходна измена целокупне друштвене свести. У том смислу, на састанку са министром Шарчевићем, предложено је и покретање кампање кроз медије и друштвене мреже у циљу промене свести код младих. Једна од акција коју Форум намерава у наредном периоду да покрене, а што је предочено и министру односи се и на петицију да се емитовање ријалити шоу програма премести у вечерње термине уз обавезу свим кабловским оператерима да у току емитовања овог програма уведу могућност тзв. „родитељске заштите“.

Састанак је протекао у конструктивној атмосфери уз обострано уверење да ће се и у наредном периоду наставити сарадња у циљу побољшања положаја наставника и ученика, као и свих  актера у образовном процесу.

У Београду, 29. 10. 2019.
Александар Марков, председник Форума београдских гимназија



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Познато је да се проблем насиља не решава насиљем него формирањем радних група и радионицама за оснаживање оквира компетенција за афективну комуникацију и емпатију. Интенције развоја нашег образовања и парадигма наше педагошке мисли иду у правцу прописивања обавезности средње школе. Онда неће бити могуће избацивање насилника ни из средњих школа, као што је за сада у основним, па ће “стади румс” да буду најјачи адут у рукама наставника и директора школа. И сада се проблем насиља системски решава смењивањем директора школе из које случај насиља процури у медије. Наравно, то је могуће само ако у такве случајеве нису умешани припадници “рањивих друштвених група”. У стара, лоша времена, рекло би се родитељима и детету да није за школу и сви би били задовољни таквим исходом. И дете и родитељи и школа и држава. Било некад, али шта сада да се ради?
    Најбоље је да министар формира стручни тим за имплементацију и евалуацију, да се обезбеди транспарентно и пројектно финансирање, да у тим уђу сви председници репрезентативних синдиката и проблем ће бити решен. Ред је да и ти пожртвовани и вредни људи зараде још коју пару, од просветарске плате се тешко живи, чак и ако сте активиста Форума бгд гимназија. Прошла су срећна времена када се храбри Форум борио против Слобине тираније, а добронамерни странци, ту и тамо, помагали. Више саветима него донацијама али било је и тога.

  2. Мере за побољшање безбедности ученика и наставника
    ++++
    Слажем се, подржавам а и било је крајње време.

    Решиће то министар, са својих 11 помоћника и10 саветника-секретара

    https://www.srbijadanas.net/ministar-sarcevic-ima-11-pomocnikai-10-savetnika-i-sekretara/

    Сада, када смо чули да је наше образовање у светском врху
    ……. BRNABIĆ: Obrazovanje nam je bolje od Švajcarske i Nemačke, oni traže našu pomoć!
    Nemačka Luksemburg i Švajcarska zavide Srbiji i traže da ih naučimo kako da reformišu svoj obrazovni sistem.
    https://srbin.info/drustvo/brnabic-obrazovanje-nam-je-bolje-od-svajcarske-i-nemacke-oni-traze-nasu-pomoc/?lang=lat

    Греота је, треба научити те јадне људе у Eвропи, зашто је наш образовни систем тако супериоран.
    И у њему нема насиља.
    Један професор на ни једног ђака.

    https://patriot.rs/videoevo-kako-poslanik-martinovic-pred-praznom-ucionicom-drzi-cas-jednom-u-tri-nedelje-za-platu-od-68-000-dinara/

    За сада, само у Вишој медицинској школи у Ћуприји.
    Али, не треба губити наду, мала је Србија.

    Паметном доста !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading