Александар Лазић: Ини потписник Мишини на писмо или Само ви, директоре, радите свој научни посао

Поводом текста Вељка Ђурића Мишине „Академику Крестићу и иним 51 потписнику Апела за одбрану новомученика јасеновачких“

Текст В. Ђ. Мишине на „Стању ствари“

Одговор директора Музеја жртава геноцида, г. Вељка Ђурића Мишине, на „Апел СПЦ за одбрану Светих Српских Новомученика Јасеновачких“, како му и сам наслов каже, првенствено се бави академиком Василијем Крестићем („Сећаћу се и улоге Василија Ђ. Крестића у састављању овог најновијег – некаквог писанија насловљеног са Апел СПЦ за одбрану светих српских новомученика јасеновачких“). На почетку да кажем, цитирајући једног од потписника Апела и парафразирајући познату српску изреку – потписао бих Апел за одбрану Светих Српских Новомученика Јасеновачких да је уместо академика Крестића иницијатор био и „црни Ром“!

Као ини потписник (израз је В. Ђ. Мишине) потписао сам и образложење „Против ревизије броја жртава – зашто смо потписали један апел“ (заједно са З. Чворовићем и В. Димитријевићем); ту сам првенство имао у виду да са „прљавом водом не избацимо и дете“, то јест да се оштрица критике усмери против „мајстермајнда“ читаве операције а не против, вољног или невољног, непосредног извршиоца В. Ђ. Мишине. Али и авај!, др Мишина то одвајање од оног за кога сам убеђен да вуче конце није прихватио „спортски“ – у одговору он за свог Шефа не потура само ногу него, рекао бих, и главу.

Александар Лазић (Фото: Соња Ракочевић)

Да направим једну аналогију а да останем у теми: личи ово на ону „мешовиту“ Комисију о канонизацији Алојзија Степинца, где представници „цркве у Хрвата“ хоће да се покажу да су баш такви – да злочинца канонизују, а наши их представници бране саме од себе и као да им говоре „јесте ли сумасишавши да злочинца беатификујете“. И још: „Бољи сте ви, ваљда, од тога да вам Степинац буде светац!“. А не, браћа-разбраћа Хрвати кажу МИ ХОЋЕМО ДА БУДЕМО УПРАВО ТО: да нам баш такав Степинац буде светац. Тако сам и ја од Вељка Ђурића Мишине желео да направим Шефову жртву – јер сам искрено веровао да он то и јесте! Међутим, В. Ђ. Мишина у свом одговору потенцира да је одани Шефов војник. Добро, према свецу и тропар, а и свако своме јату лети. Макар сад нема дилеме којем јату припада директор Музеја жртава геноцида.

Вељко Ђурић пише: „Нема потребе да браним владику Јована, желим да упитам свих 52 потписника: Када сте последњи пут били у Јасеновцу и да ли знате нешто о тамошњем манастиру?“ То је аргумент исте тежине „већина Срба није никад била на Косову и Метохији, зато треба да га издамо и продамо“. Узгред буди речено, поуздано знам да је један од потписника Апела био на том страшном месту и то – гле чуда! – баш са оним који ће много година касније постати епископ славонски.

На крају г. Мишина пише:  „Не нападајте неаргументовано мене јер ћу за собом оставити наследнике и солидну библиографију радова…“ Доиста је лепо што ће директор Музеја жртава геноцида оставити би(бли)ографију, још лепше да ће тај рад наставити „неки нови клинци“, али доћи ће и онај тренутак Истине када ћемо сви морати да положимо рачуне. Да парафразирам филм „Острво“ – неће бити страшно умрети, биће страшно наћи се лицем у лице (на пример) са Светим Вукашином Јасеновачким и одговорити му на питање „где си био и шта си радио“.

Вељко Ђурић Мишина

После свега написаног: Господин Мишина воли анегдотални приступ и сећања, па да убацим и ја једно. Реч је о (прет)пројекцији првог дела филма др Вељка Ђурића Мишине о логору Сајмиште, под насловом „Judenlager Semlin“ („Јеврејски логор Земун“). После пројекције, која се иначе одржавала у Дому Војске Србије – да не кажем у „Дому ЈНА“ – из последњег реда јавља се официр и замера аутору што је, колоквијално речено, оцрнио Титову Југославију. Др Мишина нешто одговара, ја се јављам за реч, у функцији преводиоца шта је српски – или Титов? – официр ՚тео да каже: „Господин официр вам замера што је филм превише српски. А прави Срби, господине Мишина, могли би да вам замере што је филм превише јеврејски.“ Аутор ми лаконски одговара: „Не брини(те) ништа!“ Изгледа да је разлога за бригу ипак било.

Аутор је потписник Апела СПЦ за одбрану Светих Српских Новомученика ЈасеновачкихCategories: Разномислије

Tags: , , ,

10 replies

 1. Признајем одавно нисам прочитао тако добар текст.

 2. …sam bio u Jasenovcu na osvecenju nove crkve u ‘ono vreme’, koje je obavio patrijarh German. Nekoliko desetina nas iz Beograda smo nemo koracali u 4 ujutru kroz samo mesto po mraku od zeleznicke stanice do same crkve. Tu smo smrzavajuci se sacekali dan I veliki broj ljudi koji su dosli iz svih krajeva. Secam se monahinja sa KiMa. Sreo sam prezivele iz mnogih ustaskih pogroma I rodbine mnogobrojnih zrtava. Posle osvestenja sam stopirao da bih se brze vratio. Zaustavio se auto sa, kasnije sam saznao, sluzbenikom nase ambasade u Brazilu koji je isao u bolnicu da poseti prijatelja. Rekao mi je da je rodom iz Gline i kada je cuo zasto sam dosao, provozao me je kolima svuda okolo da mi pokaze. Isli smo cak I u Pakrac da vidim staru srpsku crkvu koju ustase nisu uspele da sruse. Ono sto sam video I cuo tog dana nikakve misine ** ******* ne mogu ponistiti.

 3. У Господу уснули брат у Христу, добродетељни Жарко Видовић, истинио је о александру вучићу као о глупом човеку који не разликује икону од ренесансног аутопортрета – зато и имамо “ музеј геноцида“ у којем нема места за Свете Новомученике Јасеновачке, Пребиловачке, Јадовничке… Музејска збирка на којој ради вучићева историјска школа, да се осврнем немушто на филм “ Острво“ – неће из потомства изгонити бјесове но ће их умножити, те опроштаја бити неће… А “ јуродивост“ кустоса биће изобличена као демонска игра бројевима која се завршава плачем и шкргутом зуба… Да Свемилосни Господ даде да тако и не буде…

 4. Господин Мишина је приватизовао питање Јасеновца и тера по своме, таман је онолико жртава колико је он замислио или се са неким договорио?
  Спомиње се и неки Музеј?
  Када је оформљен тај Музеј и под чијим је патронатом?
  Где ради, адреса?
  Изгледа, важно је што више унизити Србе као жртве а ако би могло и избрисати их, да их нема, да се нису десиле?

 5. Мој покојни пријатељ, Француски Јеврејин, Давид Фетерман, иначе деда мог зета, који ми је више пута долазио у посету и увек се враћао у Француску одушевљен лепотом Србије и Срба, после појаве књиге Ниновог лауреата, једног другог Давида и другог случајног Српског Јеврејина, скоро плачући зове ме телефоном и кроз јецаје прича како не може да верује да су Срби у центру Београда, који је он обожавао, имали логор за сатирање Јевреја. Срећа је да није ништа знао о лику и делу господина Мишине.
  ПС
  Језик, стил и мисао Ваљевца Зорана Николића ценим до неба и радујем се сваком његовом слову, али се ипак не би сложио да је за све и увек крив александар вучић, макар му име писали и малим словима.
  Лазићу свака част иако се то од њега могло и очекивати.

 6. Др Мишина се учланио у клуб СНС са Лажањским, радни назив „Веру за вечеру“ …

  Ралтивизација геноцида је вид саучесништва.

 7. Моје тихо радовање Вашем умењу и знању, поштовани господине Пакићу, искрено је и дубоко… Благодарност за постскриптум у вашем коментару, ако и имаде какве словесности у мојим коментарима – то је од @стањествари, јер овај диван сајт и буди и залучује словесност… У здрављу се читали…

 8. Antun Miletić je utvrdio da je u Jasenovcu ubijeno 144.000.
  Šta sad? Da li je i on izdajnik poput Ćulibrka, Mišine, Cvetkovića, Nikodijevića, Trifkovića, Markovića, …?

  11
 9. Само ви, директоре, радите свој научни посао
  ++++
  Незванично, директор је завршио свој посао.

  https://srbin.info/drustvo/smenjen-direktor-muzeja-zrtava-genocida/

  Без испраћаја.

 10. Камени цвијет

  Камени цвијет
  Из костију расте
  Пупољци ничу
  Надире крв проврела

  Сјећањем гмижу
  Пуштене змије
  Сви путеви
  У бездан воде

  Залуд вјежбање
  Мимикрије
  Оно што јесте
  Не може да није

  Момчило

Оставите коментар