Ердоган поново прети Европи да ће отворити врата мигрантима

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поново је данас запретио европским државама да ће отворити границе и пустити сиријске избеглице да крену ка Европи

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Бета/АП)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поново је данас запретио европским државама да ће отворити границе и пустити сиријске избеглице да крену ка Европи.

„Када кажем да ћу да отворим врата, они просто побесне. Не брините, доћи ће време када ћемо отворити та врата. Хајде, ви брините о стотинама хиљада миграната”, рекао је Ердоган на каналу НТВ.
Додао је да се у Турској налазе четири милиона избеглица.

„Ако неко сматра да је турска хуманитарна политика слаба, брзо ћемо узвратити гвозденом песницом”, истакао је Ердоган, преноси Тасс.

Турска је 9. октобра покренула офанзиву на северу Сирије са циљем, како је наведено, да се у том подручју успостави безбедносна зона у коју би се вратиле сиријске избеглице из Турске.

Посланици Европског парламента оштро су данас осудили унилатералну турску војну интервенцију на североистоку Сирије и позвали Турску да повуче све своје снаге са сиријске територије.

У резолуцији која је данас усвојена, посланици су позвали Европски савет да уведе низ циљаних санкција и забрану издавања виза турским званичницима одговорним за кршење људских права, као и да размотри усвајање циљаних економских мера против Турске, преноси Танјуг.

Посланици Европског парламента, такође, предлажу да се суспендују трговинске преференције у споразуму о пољопривредним производима и као крајње средство суспендује царинска унија ЕУ-Турска.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар