Грчка острва у тешкоћама због великог броја миграната

Власти страхују да уколико прилив миграната настави да буде велик током целог октобра, да ће бити тешко избећи зимску кризу

Избеглички камп Морија. На знаку стоји да су грчка Влада и ЕУ потрошиле преко 5,4 милиона евра на избеглички камп (Фото: Ал Џазира)

Источна грчка острва боре се с великим приливом миграната и тражилаца азила чији доласци све више отежавају услове у пренатрпаним избегличким камповима.

Број људи који стижу на острва Лезбос, Самос и друга грчка острва у источном Егејском мору највећи је од када је Европска унија постигла споразум са Турском, вредан шест милијарди евра, да спречи мигранте да крену са обала Турске ка ЕУ.

Гумени чамци и бродићи са мигрантима из Авганистана, Сирије, Ирака и других земаља, стижу до грчких острва упркос повећаној патроли обалске страже последњих недеља помогнутом грчком војском.

Тиме се даље погоршавају проблеми у претрпаним избегличким камповима. Пожар у избегличком кампу Морија на Лезбосу 29. септембра подстакао је нереде у кампу где се налази четири пута више људи него што је капацитет.

Грчке власти су обећале да ће убрзати пребацивање миграната у копнени део земље и тамо проширити мрежу кампова, али до сада много више људи стиже на острва него што се са њих пребацују на копно.

Група Амнести Интернешенал је описала Морију као пренатрпан и небезбедан камп и позвала друге земље ЕУ да помогне Грчкој да смести тражиоце азила.

Власти страхују да уколико прилив миграната настави да буде велик током целог октобра, да ће бити тешко избећи зимску кризу.

Нова грчка конзервативна влада планира да притвори мигранте који немају права да траже азил и жели да поново организује депортације ка Турској према условима споразума између ЕУ и Турске из 2016. године.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 16. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар