Свештеник Ненад Илић: Петер Хандке или Човек који није хтео да нас се одрекне

Велики писац и велики човек у овим смутним временима – Петер Хандке. Живео!

Петер Хандке (Фото: Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)

Добитник Нобелове награде за књижевност ове године је Петер Хандке. Човек који је заволео Србију и Србе искрено, без икакве рачунице.

Имао је разумевање за српску позицију у грађанским ратовима деведесетих и отворено је износио своје сумње у кривицу искључиво српског руководства и у западне пропагандне формулације о српским злочинима.

Тиме је угрозио своју каријеру и за неко време испао из конкуренције за Нобелову награду, као и натоварио себи многе проблеме у вези са признавањем његовог дела у многим земљама Запада.

Године 2006. због протеста идеолошки фанатичних либералних кругова опозвано је додељивање награде Хајнрих Хајне Петеру Хандкеу.
При додели међународне Ибзенове награде 2014. суочио се са поново са гневним демонстрантима.

Ништа од тога га није поколебало.

Поново је посетио Косово и Метохију 2015. године. Тада је и направљена ова уводна фотографија.

Било је потребно да после прошлогодишњих скандала везаних за доделу Нобелове награде Шведска академија именује комисију од пет независних чланова да би се десило оно од чега је и сам Хандке после својих коментара о Југославији и Србији одустао. Да добије Нобелову награду за књижевност коју је одавно заслужио.

Да ли су то већ почели у Европи да дувају неки нови ветрови, не знамо. Али не само можемо са радошћу и од срца да се придружимо честиткама, него треба и да се запитамо на примеру Хандкеа: ако ми одустанемо од себе, ако не верујемо у себе док овакви људи са стране верују у нас, шта смо ми? И да ли заиста морамо да се повијамо према сваком идеолошком ветру или имамо право и обавезу да бранимо своју позицију по сваку цену.

Амерички ПЕН клуб је и ове године уложио протест због доделе Нобелове награде Хандкеу. Због тога што није хтео да нас се одрекне. Кажу – запањени су…

После свега – зар можемо ми онда себе да се одрекнемо?

Велики писац и велики човек у овим смутним временима – Петер Хандке. Живео!

Опрема и наслов: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Оче Ненеде, хвала вам за овај текст о човеку који је остао усправан под орканским ветровима, правом интелектуалцу
  Уз захвалност шведској академији која се такође, испрсила
  Користим прилику да поздравим и Жарка Радаковића великог Хандкеовог пријатеља. Жарко (Нови Сад 1947), писац и преводилац, превео је око 25 Хандкеових дела. Живи у Немачкој од 1978.

 2. Можда је интересантно додати да господин Радаковић не само што је превео двадесет седам Хандкеових дела већ су у његовом стваралачком опусу само дела Хандкеа. Или његовим речима:

  ”Превожење овог великог писца постало је паралелно мом књижевном послу. Нисам никада имао ни жељу ни времена за превођење нечега другог. Утолико је моје превођење и опсесивна посвећеност Једноме (онако како је уметник Јулије Книфер био посвећен своме Меандру, сликајући га свег живота поново). Преводећи текстове Петера Хандкеа, ја сам и, читајући из ”изблиза” истраживао тајне писања”.

 3. Ево и Жарка Радаковића који пише где је и како је доживео вест да је Хандке добио Нобела :
  http://www.politika.rs/scc/clanak/439676/Veliki-pisac-je-uvek-i-otpor-neproverenom-misljenju

Оставите коментар