Савет безбедности: Русија и САД против осуде турске операције у Сирији

Пет чланица ЕУ упутиле су после седнице заједничко саопштење у којем су изразиле дубоку забринутост због турске операције у Сирији

Сазедање Савета безбедности УН (Фото: Шанон Степлтон)

Сједињене Америчке Државе (САД) и Русија нису у Савету безбедности Уједињених нација одобриле осуду војне интервенције коју су турске снаге покренуле на северу Сирије. Затворена седница о дешавањима на североистоку Сирије одржана је иза затворених врата на захтев пет земаља чланица Европске уније.

Немачка је снажно осудила операцију, а дипломатски извори тврде да је покушала да и остале земље заједничком декларацијом осуде турску акцију на северу Сирије. САД и Русија нису одобриле такав предлог, а обе су у својим саопштењима избегле да употребе реч осуда, преноси Агенција Анадолија.

Америчка амбасадорка при УН, Кели Крафт, после седнице је поновила ранији став да САД не подржавају одлуку Турске о операцији, додајући да се Турска обавезала да се у Сирији неће догодити хуманитарна криза.

Пет чланица ЕУ, Велика Британија, Немачка, Француска, Белгија и Пољска, упутиле су после седнице заједничко саопштење у којем су изразиле дубоку забринутост због турске операције у Сирији и позвале Анкару да заустави акцију.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 10. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар