Чешка: Састанак председника Земана и премијера Бабиша о повлачењу признања Косова

До састанка на ком се између осталог разговарало и о Косову, дошло је јуче, известила је чешка агенција ЧТК, а пренео портал Blesk.cz

Милош Земан и Андреј Бабиш (Фото: Blesk.cz)

Након најава чешког председника Милоша Земана о његовој иницијативи за разматрање повлачења признања Косова, дошло је до редовног састанка између њега и премијера Чешке Андреја Бабиша на ком се о овој теми кратко дискутовало.

„Ценим изјаву министра (одбране) Метнара да је признање Косова била дипломатска грешка. Делим то мишљење и не искључујем, ако буде више земаља које ће повући признање Косова, да би Чешка Република могла да буде међу њима. Успут, последње саопштење Хашког трибунала о Косову када је поднео оставку председник косовске владе, у извесној мери томе иде на руку“, казао је председник Земан пре више од недељу дана непосредно пре званичне посете Србији.

Његова изјава изазвала је доста пажње у косовским али и српским медијима, а бројни чешки званичници, попут шефа чешке дипломатије Томаша Петшичека, његовог претходника Карела Шварценберга, председника Сената чешког парламента Јарослава Кубера и представника чешке опозиције, одбацили су могућност да Чешка преиспита одлуку о признању независности Косова.

Ипак премијер Чешке Андреј Бабиш изјавио је након те најаве да је спреман да са председником Милошем Земаном разговара о евентуалном повлачењу признања независности Косова, док је министар спољних послова те земље Томаш Петшичек поручио да не види у овом тренутку разлог за такву дебату, јер се ситуација на Балкану није никако драматично променила, али је и додао да ће радо попричати са председником.

До састанка на ком се између осталог разговарало и о Косову, дошло је јуче, известила је чешка агенција ЧТК, а пренео портал Blesk.cz.

„Председник ми је објаснио свој став и позвао се на резолуцију Посланичког дома чешког парламента којом је једном приликом позвана влада Тополанека (Mirek Topolánek) да не призна Косово,“ рекао је Бабиш.

Додаје да ће се Влада Чешке овим питањем „позабавити на координационом састанку за спољну политику“, јер он не може сам да доноси одлуке у име владе.

„Решаваћемо то на састанку о координацији спољне политике. Тамо ће бити министар унутрашњих послова, министар спољних послова, председник Сената, председник Посланичког дома. То ће бити тема размене мишљења са осталим колегама из владе“, казао је Бабиш новинарима након састанка са Земаном у замку Лани крај Прага, преноси Бета.

Чешко Министарство спољних послова упозорило је 12. септембра поводом најаве председника Чешке, Милоша Земана, да ће покушати да види да ли је могуће повлачење признања Косова – да је Чешка Република Косово признала као државу у потпуности и дефинитивно, а да никада до сада Чешка није повукла своје признање ниједне државе.

„Чешка Република има несумњив интерес да очува међународне споразуме са Републиком Косово укључујући ту и обавезе које проистичу из њих за обе стране“, стоји у саопштењу МСП-а.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Коссев, 17. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. („Чешка Република има несумњив интерес да очува међународне споразуме са Републиком Косово укључујући ту и обавезе које проистичу из њих за обе стране“, стоји у саопштењу МСП-а.)

    Тако је наша словенска браћо. Само се ви држите Споразума са непризнатом државом “Косова”. Јер, да је призната, била би чланица Уједињених нација. Лакше вам је било да, под нечијим утицајима, направите грешку, него да сада ту грешку исправите. Само се сетите да су ваши преци другачије гледали на Србију и Југославију. У центру Београда имамо улицу по имену Томаша Масарика, вашег некадашњег премијера, који је био пријатељ Србије.

Оставите коментар