Министарство спољних послова Чешке: Неповратно смо признали независност Косова

Чешко Министарство спољних послова објавило је да је потпуно и неповратно признало независност Косова а поводом најава чешког председника да ће се ова одлука преиспитати

Министарство спољних послова Чешке саопштило је да је та земља признала Косово „у потпуности и неповратно” и навело да се никада до сада није десило да Чешка повуче неко признање.

Чешко министарство је то саопштило на свом сајту поводом најаве председника те земље Милоша Земана да ће покушати да види да ли је могуће повлачење признања Косова.

Министарство наводи да је Влада Чешке, Резолуцијом бр. 635 од 21. маја 2008. године, признала Косово и пристала на успостављање дипломатских односа.

„Било је то де јуре признање, тј. потпуно и коначно признање државе у смислу међународног права. Чешка није опозвала признање било које државе у својој пракси”, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

У саопштењу се подсећа на уговоре које су потписале две стране и наводи да „Чешка има јасан интерес да одржи међународне уговоре са Републиком Косово, укључујући обавезе које произилазе из њих за обе стране”.

Опрема: Стање ствари 

(Политика, 12. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Tako је то у државама где се зна шта је чија надлежност а не као код нас Вучић се пита за све и свашта

  2. Тако ће бити и кад им Немци поново одвоје Судете и кад их Руси поново буду дресирали. Ми барем можемо да кажемо да је узурпатор нешто одрадио на своју руку. А пошто је Чешка република једно уређено друштво, онда сви заслижују то што ће ох снаћи. Да нема Земана, могао бих да помислим како су исти к’о Словенци, али наравно нису. Чеси су права нација.

Оставите коментар