Патријарх Иринеј: За страдања Срба очекујемо извињење Римокатоличке цркве

„Од Римокатоличке цркве смо очекивали осуду. Нисмо је чули, а њено ћутање је оснажило оне који су зло чинили и остали неосуђени од те божанске организације. Реч је била значајна, а да се чула не би се десило оно што се десило“, рекао је патријарх српски

Патријарх Иринеј на платоу код манастира Крушедол (Фото: Срна)

Патријарх српски Иринеј рекао је вечерас да су Срби страдали у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ новомученици и да се њихово страдалништво може упоредити са страдањем њихових сународника у Јасеновцу и другим стратиштима у НДХ током Другог свјетског рата.

Патријарх Иринеј, који је служио парастос страдалима у акцији „Олуја“ на државној церемонији „Дана сјећања“ на платоу Манастира Крушедол, рекао је да су у колонама избјеглица у Хрватској страдали старци, жене и дјеца, баш као што су дјеца страдала у логорима НДХ.

Она је напоменуо да је НДХ једина имала логоре за дјецу у нацистичкој Европи, а да се српском народу за то нико није извинио, посебно не Римокатоличка црква, која је то донекле могла и спријечити.

„Од Римокатоличке цркве смо очекивали осуду. Нисмо је чули, а њено ћутање је оснажило оне који су зло чинили и остали неосуђени од те божанске организације. Реч је била значајна, а да се чула не би се десило оно што се десило“, рекао је патријарх српски.

Он је навео да је најтрагичније што се идеје злочина чују и данас, јер, како каже, то зло није умрло, него и данас живи, на трагедију српског народа и цијелог човјечанства.

„Можемо да се молимо да се овакви злочини не догоде нигде на овом Божијем свету, да им као хришћани опростимо, али онда када њихови потомци покажу покајање. То очекујемо ми и црква Божија. Очекујемо од браће по хришћанству да осуде тај злочин“, рекао је патријарх српски.

Он је подсјетио да је страдање крајишких Срба било планирано од највишег државног врха Хрватске, чији је циљ био да тај крај потпуно очисти од српског народа.

„План је био да истребе сваки српски траг и корен на просторима где су дуго живели. Десила се страшна трагедија нашег времена и то се мора знати, рећи и понављати“, рекао је Иринеј и помолио се да се овакав злочин никада више и нигдје не понови.

Окупљенима се обратила и Милица Јурић, која је у „Олуји“ избјегла из личког села у близини Плитвичких језера. Она је истакла да је дијете Крајишника, Личанка, на шта је поносна.

У обраћању је подсјетила на вријеме када је почео у Хрватској, погибију стрица, како је први пут напустила родну кућу, а потом и 1995. године у акцији „Олуја“.

Према њеним ријечима, у Србији је пронашла нови дом. „Моју Лику никада нећу заборавити, а мојој Србији хвала за све што ми је дала“, рекла је Јурићева у емотивном обраћању окупљенима.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 4. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

10 replies

 1. Римокатоличка црква=божанскa организацијa ???
  ++++
  Рече мали Перица.
  Ученик, трећег разреда основне школе.

 2. Докле ће више овај патријарх да нас брука. Шта смо Богу толико згрешили.

 3. @”Монах”
  Кажеш, Патријарх нас брука!?

  Овако ружно рећи о Патријарху Српске Православне Цркве може само непријатељ српског народа, који је у сотонској служби, или сасвим глуп и злобан човек.

 4. Патријарх Иринеј каже : За страдања Срба очекујемо извињење Римокатоличке цркве

  Лепо !
  Патријарх очекује извињење за страдање Срба
  Док хрв. бискупи очекују извињење за страдање Хрвата

  И једни и други очекују извињење других. Годинама.
  Спремни да чекају још. Годинама.

  Не пада им на памет да се извине први. Да се, рецимо, извине другима за цивилне жртве и зло које је починила њихова војска. Туђе жртве их не интересују.
  Не постоје !

 5. Нека крене Бискупска конференција од Јасеновца. После ће све ићи лакше.

 6. Зашто Патријарх Иринеј није служио помен пострадалима у ”Олуји” крај
  споменика Патријарха Павла код Цркве Св. Марка на Ташмајдану, или крај
  споменика Карађорђа на платоу испред Храма Светога Саве, престоном
  граду Београду, граду Деспота Срефана Лазаревића, граду Мученику и Хероју,
  граду великог стратишта Првог и Другог светског рата?
  Да је то било у Београду, том парастосу би присутвовало више десетина хиљада
  страдалника из ”Олује”, њихових сродника, земљака, пријатеља и браће из целе
  Србије!
  Али, не!
  По одлуци режима: Београд, и то само ужи центар града, је резервисан, искључиво,
  само за настране параде гејева и осталих болесника, што се очекује у септембру,
  за разуларене и пијане навијаче , после фудбалских утакмица, менталне хилугане
  свих прозападних НВО, по одобрењу Владе Републике Србије и њеног врлог
  Председника, а ове врсте манифестација треба одржати што даље од Београда,
  и тако ускратити физичко присуство многих Београђана, нарочито старих и младих.
  Старих да се подсете на то страдалништво, а млади да се подуче и не забораве то,
  следујући стопама својих старијих!

  Драган Славнић

 7. Патријарх каже да очекује извињење за страдање Срба. Поставља се питање : да ли се он некоме извинио за злочине почињене од стране Срба ?

  Српски епископи у ХР су то учинили, заједно са хрватским бискупима, 17 јануара 2019 у Ђакову, заједничким саопштењем :

  “ . . . Сетили смо се тешких страдања српског и хрватског народа током недавне прошлости у ратним сукобима, прогонима и убијањима, узрокованима мржњом . . .

  . . . Свесни смо да међусобним оптуживањем, манипулацијом истотијском истином, интерпретацијом ратних догађаја за дневно-политичке сврхе, вређањем и понижавањем због припадности одређеној нацији или вери, остајемо заробљеници прошлости и губитници у садашњости . . . “

  https://www.autograf.hr/ne-zelimo-ostati-zarobljenicim

 8. Сјајна вест што су епископи СПЦ у Хрватској направили тај искорак. Хрватска у знак добре воље забранила френетичке Томпсонове наступе, спроведена одлука Уставног суда о правима српске мањине у Вуковару и Колинда Грабар Китаревић децидно поручује да ће се преиспитати прослава Олује – ”Славићемо заједнички битку на Колубари, увод у наше ослобођење из хабзбуршке тамнице народа, кај не?”

 9. @Деда Ђоле

  Патријарх каже да очекује извињење за страдање Срба. Поставља се питање : да ли се он некоме извинио за злочине почињене од стране Срба ?
  Српски епископи у ХР су то учинили, заједно са хрватским бискупима, 17 јануара 2019 у Ђакову, заједничким саопштењем :
  “ . . . Сетили смо се тешких страдања српског и хрватског народа током недавне прошлости у ратним сукобима, прогонима и убијањима, узрокованима мржњом . . .
  . . . Свесни смо да међусобним оптуживањем, манипулацијом историјском истином, интерпретацијом ратних догађаја за дневно-политичке сврхе, вређањем и понижавањем због припадности одређеној нацији или вери, остајемо заробљеници прошлости и губитници у садашњости . . . “
  ++++
  Деда, срам вас било.
  Остарели сте а памет нисте стекли !
  А то кажем из једног разлога.
  Када неко није у стању, да види разлику између србског епископа и бискупа из ндх, џабе му године које је спрцао знате где.
  Кажите ми, само за једног припадника клира СПЦ који је благословио и лично учествовао у клању и убијању жена и деце било ког и било када народа ?
  А вас лично подсећам само једним ( од више хиљада ) примером, прочитајте и књигу Ћамила Сијарића: Ослобођени Јасеновац коме сте се овде на овом сајту дивили пре 5 дана, па ћете ( можда ? нисам баш сигуран ) да нешто и научите.
  А ако, којим случајем све то и знате, а опет се овде ( и то већ дуго времена ) на тај начин оглашавате, треба да вас је срамота. Да скочите у најближу с……. јаму и да више не излазите.
  Немој само да почнете опет да цвилите и жалите се администратору СС, како сте јадан и несхваћен.
  Жалите се, оном ко вас је таквог направио и формирао као личност.

  И још се лажно представљате као човек православне вере.

  Препоручујем Вам, праву литературу, да се подсетите ако сте нешто са годинама заборавили: О србима конвертитима најгорим усташама
  https://www.srpskadijaspora.info/radomir-ratko-dmitrovic-1958/

Оставите коментар