Љубинка Боба Недић: Полицији да се покажу резервне кесе са тестовима!

Како је могуће да су задаци осванули уочи испита из математике, тако што су отворене резервне кесе, које се школама достављају на дан полагања испита 

Извор: Снимак екрана/Блиц

 У току је полагање тзв. мале матуре.

Осмаци су јуче полагали тест из српског језика, данас је требало да полажу математику, а сутра комбиновани тест из више предмета.

Данашње полагање је отказано и заказано за четвртак.

На сајту Министарства просвете вест се појавила тек око 10 часова, док су медији пренели штуру вест о одлагању теста још јутрос.

У међувремену је министар за једне дневне новине изјавио да је у некој школи отворена „резервна кеса са тестовима” и да је затим тест из математике продат. Полиција ће утврдити где се то догодило. Све школе ће морати да покажу кесе.

Значи, ту смо.

Стигли смо до показивања кеса.

То је начин да се разреши догађај који је узнемирио осмаке и њихове родитеље, али и наставнике који учествују у организацији и спровођењу мале матуре.

На порталу РТС-а је у суботу, 15. јуна, објављен текст у коме између осталог стоји:

„Тестови за мале матуранте припремају се шест месеци пред испит а приступ је строго ограничен и може приступити мали број запослених који су уговором обавезани да ће податке чувати у тајности. Такође са собом не могу да унесу ниједну личну ствар.

„Могу да понесу само наочаре уколико су им потребне све остало добијају у самим просторијама. У тим просторијама нема интернета, интерне мреже, рачунари завода нису прикачени ни на какву спољну мрежу. Нема нико целу шифру. На флешу и на дисковима где се налазе тестови ту су парцијалне шифре што значи да две особе користе по део шифре како би приступили материјалима”, наводи Драгана Станојевић из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Те особе уз пратњу полиције и припаднике БИА, тестове на флеш меморији односе до штампарије, два, три дана пред испит.

„Врло је важно да од момента преношења тестова до места штампања буде све покривено. Када је у питању место где се штампа, то је апсолутна тајна и то не можемо да откријемо али и ту су мере обезбеђења. Већи број људи је присутан у моменту прве штампе како бисмо били сигурни да те плоче на којима остаје отисак бивају одмах уништене”, објашњава Весна Недељковић из Министарства просвете.

На дан испита, тестови се под полицијском заштитом одвозе до пунктова где их преузимају директори школа, који их потом у сопственој режији или уз пратњу полиције односе до места где ће бити до почетка испита.

„Код нас се тестови чувају у каси у рачуноводству тако да су на безбедном месту. Они су самим тим што су у кесама које су запаковане већ сачувани. Тек кад дође комисија која преузима тестове и носи у просторију где се раде тестови, тада се и отварају. Кесе морају бити затворене, свака има свој бар код, тад се отцепи, прегледа се садржај кесе и констатује записнички садржај кесе”, наводи Јоле Булатовић, директор ОШ „Дринка Павловић” у Београду.

У случају да нешто у сложеном ланцу заштите закаже и тестови буду откривени, разлога за бригу а ни славље нема, јер је последњи ниво одбране од крађе резервна варијанта тестова.”

Филмови Ocean’s Eleven и Italian Job постали су потпуно бесмислени.

Љубинка Боба Недић (Извор: Клотфркет)

Да су само знали за малу матуру у Србији, о њој би снимали филмове, јер је тек крађа тестова врхунски изазов за најбоље лопове.

С друге стране, остаје нејасно зашто се тестирање отказује због отварања кеса са резервним тестовима, ако је са оригиналним тестовима све у реду. Још је нејасније како је могуће да су задаци осванули по ђачким Вибер групама вече уочи испита из математике, тако што су отворене резервне кесе у некој школи, које се школама достављају на дан полагања испита.

Ако су директори школа овог јутра преузели тестове на пунктовима до којих су тестови такође стигли овог јутра (под полицијском пратњом), а задаци и решења ОД СИНОЋ круже интернетом, како је могуће оно што министар тврди – да је у некој школи отворена кеса са резервним тестовима, да су они продати, и да је тако настао проблем?

Ако се тестови достављају до пунктова у уторак ујутру, ако их директори преузимају и носе у школе у уторак ујутру, како је могуће у некој школи отворити кесу у понедељак увече?

* * * * *

Све ово јесте велики проблем и велика срамота.

Муља се, неозбиљни смо, брукамо се као држава, друштво и просвета на сваком кораку.

То је јасно.

Оно што многима није јасно, јесте чињеница да је све ово последица далеко опаснијих збивања у друштву. Ово је дебело посрнули народ, народ који децу одмалена учи да хватају кривине, народ који не разуме шта је уопште толико страшно у дипломама које се стичу преко ноћи, народ у којем је нормално да родитељ оде до села са истуреним одељењем медицинске школе и пазари свом детету диплому медицинске сестре, народ који не види ништа спорно у плагираним докторатима највиших државних функционера.

Није случајно што баш у Србији тестови имају полицијску пратњу.

Није случајно што баш у Србији неко пожели да украде, провали, прода тестове.

Не краде се роба која нема купца.

Када кажем својим ђацима да постоје земље у којима ђацима треба да објасниш шта уопште значи преписивати на тесту, гледају ме с неверицом и вероватно мисле да „васпитно измишљам и претерујем”.

Када им кажем да постоје факултети на којима нико не дежура на испитима јер је студентима нејасна и непозната потреба да се лажно прикажу као да нешто знају, ни тада ми не верују. Не верују ми, јер су навикли да је свака врста преваре потпуно у реду.

И на крају, свака част родитељу који је први купио овај тест.

Свака част његовом мозгу када је закључио да се тако детету чини услуга.

Нека се не изненади ако му сутра дете буде под полицијском пратњом спровођено у затвор, јер му је он лично усадио то да је крађа сасвим у реду.

И нека гледа шта ће ако му једнога дана у хируршкој сали западне хирург који је имао баш таквог родитеља.

Опрема: Стање ствари

(Клотфркет, 18. 6. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Лако се да разумети зашто другде не преписују, а овде се нормално преписује.
    Тамо се ништа не постиже тиме, а овде се постиже. Деца се просто хвале по завршетку школе и славодобитно препричавају колико су преписивали. И наставе то исто да раде на факултету.
    Овде је то почело још с онима после Другог св. рата којима су поклоњене дипломе “јер их је рат омео у школовању, а заслужни су другови”, и наставило се наредних деценија с онима који су постајали “борци” помоћу два сведока. Јер се исплатило.
    Овде се исплати купити диплому јер се деценијама добија и задржава посао на основу ње, а не на основу знања, марљивости и поштења.
    ЉВЈ

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading