Младен Шарчевић: Откривена рупа у систему и спречена „лавина лоших догађаја“

Моја морална одговорност је у томе што сам одједном почео да радим много посла. Није ово Хашки трибунал да постоји командна одговорност, навео министар просвете

Министар просвете Младен Шарчевић у Дневнику РТС-а (Извор: Снимак екрана)

Министар просвете Младен Шарчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да се десио пропуст приликом пројекта мале матуре и да су три особе женског пола учествовале у „ланцу цурења теста“ из школе у Земуну.

Како је рекао, тест је узет, дат је другој особи, све преко Вајбера, снимљен је и послат особи која се бави медијима. Истакао је да су људи проверени и да је полиција урадила свој део посла.

Шарчевић је указао да је он говорио да је сам пројекат мале матуре, због начина на који се ради већ осам година, сам по себи ризичан.

„Све моје изјаве до сада су биле да је мала матура много лоша и ризична а да је велика матура формална. Ја сам сe задесио у министарству које није ни покушало да уреди област матуре. Морало је 2012. да се то уради. Многи који критикују сада били су у тим тимовима“, навео је Шарчевић.

Истиче да је пројекат матуре, који је захтеван од Европске комисије и ИПА, да се уз велику, обухвати и мала матура. Међутим, како истиче, деци се не могу променити правила игре у току игре и ако су почела по старом моделу тако морају и да заврше.

„Пре две године смо рекли да ће се 2021. радити неутрална матура где је комплетно оцена екстерна, где се мењају ови односи о којима говоримо. И ми већ имамо услове, на лето ћемо имати 10.000 дигиталних учионица, следеће године још шест и имаћемо услове да следећег пролећа радимо по старом моделу али кроз дигитални формат“, истакао је министар.

„Без мале матуре искривљена слика“

Када је реч о процедурама, министар каже да је у А. Д. „Политика“, где се већ три године раде тестови, све под камерама и да људи из БИА и МУП-а све контролишу.

„Онда смо спречили да се на самој малој матури преписује, па смо сменили шест начелника управа. Па смо онда спречили да се поправљају тестови приликом прегледања. Значи, имате сада у упутствима да директор школе, када добије тест, мора да га одложи на безбедно место“, рекао је Шарчевић и навео да су неки директори или директор то данас оставили „на извол’те“.

Ђацима поручује да без мале матуре имамо искривљену слику и да је, оваква каква јесте, боља него да је нема.

„Ми имамо 43 одсто осмака који су одлични ђаци. Да ли је то нормално? Имамо да је сваки седми ђак у Србији вуковац. У Јужној Србији да је сваки пети. Значи критеријуми оцењивања, када је овај модел почео да ради 2011. године су били сумња да је та објективност добра“, навео је министар.

Међутим, како каже, модел је направљен да пролази 2.000 руку.

„Ако ће неко да узме командну одговорност, узећу ја. Али није ово Хашки трибунал. Ми бисмо по том основу, уз систем од 125.000 људи који раде и милион који добија услугу, морали да имамо министре као марамице, да их дневно мењамо“, каже Шарчевић.

Сматра да је за две и по године систем доста утегнут. Наводи да је по оцени Европске комисије просвета добила највишу оцену четири, и наука такође оцену четири. Указује да је остварено 95 одсто свих исхода.

„Значи у тих пет одсто, ето имате неке ситнице“, наводи министар.

Сутра и прекосутра резервне варијанте тестова

Додаје да родитељи не морају да брину и да је се регуларно. Како каже, лажни профили на друштвеним мрежама узбуњују јавност.

Када је реч о тестовима из матерњег језика, каже да је дистрибуција била одлична.

„Сутра раде комбиновани тест. Нека деца ће бити разочарана. Нека кажу да су добила дан више. Ја се свакако свима извињавам али се извињавам и мом тиму“, рекао је министар.

Истиче да ће и сутра и прекосутра на испиту дати резервне варијанте.

„Ми имамо сценарије за ове ствари. Зато што знамо у каквој средини живимо“, рекао је.

Шарчевић је навео да је његова морална одговорност у томе што је одједном почео да ради много посла и да је најлакше било не бавити се својим послом.

„Није ово Хашки трибунал да постоји командна одговорност. Имате систем који је зарђао деценијама и за две и по године стижете да га дигнете на 95 одсто успешности. То каже Европска комисија. Ако треба министри да се мењају на дневном нивоу због чаршије, странака, неких синдиката, онда то нека ради онај ко је одговоран“, сматра Шарчевић.

Наводи да „његови шефови од њега увек имају бланко оставку“ и да ју је и данас понудио.

„Они то увек могу од мене да затраже, ја лично сам одговоран човек. Систем се уређује, бољи је, само што то нико не жели да види на тај начин. Увек се оваква ‘једна ситуација драми, политизује’“, каже Шарчевић.

Истиче да је откривена рупа у систему и спречена „лавина лоших догађаја“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 18. 6.  2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Pa, prijatelj, inace doktor filosofije, zna nemacki, francuski i engleski bolje od vecine onih kojima su to maternji jezici, a predaje u srednjoj skoli, spominjao sam ga glede price o patriotizmu nasih maturanata, bio je dezuran na polaganju mature i jasno mu je receno da deci dozvoli upotrebu mobilnih telefona, jer skole dobijaju neke bodove za procente prolaznosti na maturi.I, to je naprimer, nesto sto ne mozete da promenite, sve da i dovedete nastanike iz drugih skola, jer je sve je to uvezano, do nivoa obicajnosti (‘mal’ ne rece prosvetnog zaveta).Zakljucak: kaze prijatelj:“…a ja budala to sve shvatio ozbiljno, upozoravam decu…!“Eto, to su te patriote, nauce ih da je dobro varati, vremenom i krasti i drzava sto je korumpiranija, neslobodnija, bednija, to je sve vise patriotska.
  p.s
  Sugestija za SS da sa sestrinskog sajta, znate kog, ima cetiri slova u nazivu, preuzme raspravu izmedju „levicara“, pa da nesto kazem, posto mi tamo komentari ne prolaze uopste, a verujem da bi i druge zanimao „levi“ trougao Cirjakovic-Kalik-onaj treci:))))

 2. Однос према варању и преписивању на испитима је сличан односу контролорки према омладини која се шверцује у градском превозу у Београду. Иако су млади често у скупој одећи и са скупим телефонима (јасно је да имају довољно новца да плате карту), контролорке никад и не покушају да им траже карту на преглед. Само прођу. А они и не дигну поглед с телефона.
  Тако је и на испитима. Овде се сматра добрим да се препише и превари, јер се исплати, па, како да их наставници не пусте? И они у свом животу најчешће могу да заврше ствари само на тај начин, пошто исправан и цивилизован или не постоји, или је знатно тежи и дужи.

  Знам за у потпуности веродостојан пример дежурног у једном таквом случају – једна жена (наставница, највероватније), без икаквог устручавања је ушла на пријемни испит, отишла до двоје, троје („својих“) ученика и почела да им показује како да ураде тест.
  Ко је крив онима другима што немају никога?

Оставите коментар