Метју Палмер: САД желе хитан наставак дијалога Београда и Приштине, медијске слободе услов за Србију

Оно што је кључно да Србија разуме и прихвати јесте да је за напредак на европском путу потребно више од решавања питања Косова, рекао Палмер

Метју Палмер (Фото:  А. Васиљевић)

Сједињене Америчке Државе желеле би да се дијалог Београда и Приштине хитно настави, а да постигнути договор може у потпуности да се примени и да се „прода” јавности обе земље, изјавио је за Глас Америке заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер.

„Ми бисмо подржали укидање тарифа ако је то потребно за повратак дијалогу, то би био важан корак напред, али верујемо да је важно да обе стране самостално управљају изазовима и нађу начин да се врате преговорима”, рекао је он.

На питање да ли то значи да не постоји ништа што Вашингтон може да уради и утиче на Приштину да укине тарифе, Палмер је одговорио да постоје ствари које САД могу да ураде и да то подразумева и „подстицање партнера на Косову да добро и пажљиво размисле о томе да ли је увођење царина заиста у њиховом интересу”.

„Ми сматрамо да је у најбољем интересу Косова свеобухватни споразум са Београдом, а да би се дошло до споразума, потребно је наставити дијалог, а да би се наставио дијалог, потребно је да се препреке у виду царина уклоне”, рекао је он.

Палмер је навео да САД сада занима да се обе стране врате преговарачком столу: „да обнове дијалог и напредују ка том договору, корак по корак. Не мислим да би постављање вештачких рокова помогло у том процесу, али бисмо волели да се преговори наставе што је пре могуће, хитно”.

„Не гледамо на ово кроз неке временске оквире. Подржавамо нормализацију односа Србије и Косова, волели бисмо да видимо да се дијалог настави што је пре могуће, и да се две стране договоре о свеобухватној нормализацији односа у право време. Да ли ће то бити ове године, не могу да предвидим”, рекао је он.

Палмер је истакао да је председник Србије Александар Вучић „јасно рекао да је спреман да се врати преговорима када се укину таксе и да ради на постизању договора о пуној нормализацији односа”.

„Верујемо да је искрен и да је косовска страна искрена у намери да се постигне пуна нормализација односа, али то су компликована питања — политички, психолошки, емоционално. И потребно је време да се то реши, а први корак је да се обе стране врате за преговарачки сто и покрену ствари у правом смеру”, навео је он.

По његовим речима, циљ предстојећих састанака у Берлину и Паризу је да се створе услови да се обе стране врате дијалогу уз посредовање Европске уније (ЕУ) који је већ довео до Бриселског договора и помака ка свеобухватном договору.

„Ми смо партнери Европске уније која води овај процес. Не видим зашто би се то мењало. Ако постоји улога за нас, то је да будемо конструктивни и да подржавамо тај процес; отворени смо за све што је потребно како бисмо подржали овај процес”, рекао је Палмер.

Говорећи о слободи медија у Србији, Палмер је рекао да САД годинама улажу значајне ресурсе, директне, декларативне и политичке када у најширу подршку слободи медија.

„Оно што је кључно да Србија разуме и прихвати, јесте да је за напредак на европском путу потребно више од решавања питања Косова. Србија ће морати да испуни критеријуме ЕУ, а слобода медија је један од суштинских”, закључио је Палмер.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 6. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар