Реакције на упад РОСУ на север Косова и Метохије

Након акције специјалних јединица Росу и ФИТ које извршиле упад у четири општине на северу Космета реаговали  Александар Вучић, Хашим Тачи, Милорад Додик, Иштван Пастор, као и званичници из Москве и Брисела

Фото: Танјуг/AP/Visar Kryeziu

Александар Вучић: Косовске снаге се повлаче са севера Косова после реаговања великих сила

Александар Вучић у Скупштини Србије (Фото: Танјуг)

У обраћању посланицима Скупштине Србије, Вучић је поновио да ће Војска Србије заштити народ ако дође до угрожавања њихове безбедности и да је као врховни командант већ наредио подизање борбене готовости свих јединица.

“Желим да имате поверења у мене као председника Републике, гарантујем вам да ћемо сваку врсту наређења које будем издао много пута промислити, али ако дође до ескалације сукоба и даљих напада на српски народ и живаљ, све што могу да вам кажем је: Србија ће победити”, рекао је он.

Он је оценио да је намерно изабрано да се хапшења обаве у свим северним општинама због чега је српски народ на северу Косова узнемиренији него икада.

Вучић је рекао да је ступио у контакт с представницима Европске уније и бриселском администрацијом, односно посредницима у дијалогу, и да их је обавестио у свему што се дешава, али да су му они рекли да је реч о акцији против криминала.

Вучић је казао међутим да је према подацима косовске полицијске службе на северу Косова најнижи ниво криминала те да је борба против криминала само изговор за застрашивање Срба.

Он је навео да је било покушаја мађарских трупа Кфора да се покрену, али их је командант НАТО спречио у томе и навео да се они не мешају у борбу против корупције и криминала.

Према Вучићевим речима, акција је покренута јутрос нешто пре 6 часова и да је косовска полиција ушла са укупно 73 возила на север, док још око 50 чека у јужном делу Митровице а око 15 у Србици.

“Потврђено је хапшење 23 лица српске и бошњачке националности на територији три општине Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток. Највише је реч о припадницима косовске полиције, као што смо и рекли пре 15 дана када смо алармирали јавност”, рекао је он.

Вучић је рекао да Срби нису пружали никакав оружани отпор, али да су Албанци пуцали бојевом муницијом преко глава Срба који су протестовали.

“За сада нема погинулих. А у Косовској Митровици су и пуцали на људе када су их Срби младићи гађали камењем”, рекао је он.

Он је казао и да је председник Косова Хашим Тачи јуче позвао Албанију на уједињење, и да то “значи да они хоће албанску границу према Србији на Копаонику”.

“Граница може за неколико дана да нам се појави на Копаонику захваљујући Србима који су помагали, али ја могу да вам кажем: Неће бити великоалбанске границе на Копаонику”,  рекао је Вучић.

Председник Србије саопштио је да су “велике силе” реаговале на дешавања у Зубином потоку и да су рекле да деловање специјалних полицијских снага нема везе са борбом против криминала, већ да је у питању прекорачивање мера.

“Ово је једна добра вест, рекох ја Србија ће победити”, истакао је Вучић на седници Скупштине Србије.

“Моја порука нашем народу је, а нарочито јунацима у Зубином потоку који су се супротставили голоруки и вербално и док су им пуцали изнад главе, да њихово јунаштво неће остати незабележено”, рекао је Вучић и истакао да они нису криминалци већ обичан народ.

Вучић је оценио да ће од свих ухапшених можда двојица или тројица бити повезана са криминалом.

Он је казао да није пророк, али да је од обавештајних служби пре 20 дана добио информацију да ће бити хапшења и да је упозорио и Србе и међународну јавност на то.

Председник Србије је рекао и да је у акцији полиције ухапшен и један руски држављанин.

Вучић је саопштио да су специјалне косовске снаге почеле да се повлаче са севера Косова.

Он је у Скупштини Србије рекао да је кључна ствар због које је почело повлачење, реаговање међународне заједнице која је рекла да је дошло до прекорачење силе.

(Бета, 28.5.2019)

Хашим Тачи: Вучић зна да не сме да крене на Косово, изјаве популистичке и за унутрашњу употребу

Хашим Тачи (Фото: AFP/Odd Andersen)

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је данас да је одлука председника Србије Александра Вучића да подигне ниво борбене готовости Војске Србије популистичка и за унутрашњу употребу.

“Председник Србије добро зна да не може да крене према Косову. То је нешто немогуће и незамисливо и он је сам убеђен у то, али за сваки случај институције Косова, укључујући и Безбедносне снаге Косова су у стању приправности. Популистичке изјаве нису претње за рат, већ за унутрашњу употребу да се добије што већа симпатија у Србији”, казао је Тачи.

Тачи је након седнице Савеза за националну безбедност Косова рекао да је у јутрошњој акцији косовске полиције на северу ухапшен и један Рус за којег је навео да је био “маскиран статусом дипломате” и да је имао за циљ да омета полицију.

(Бета, 28.5.2019)

Москва: Провокација Приштине усмерена на застрашивање српског становништва

Марија Захарова (Фото: Сергеј Савостјанов / ТАСС)

Русија сматра да је јутрошњи “упад” косовске полиције на север Косова и хапшење 13 Срба “још једна провокација Приштине, усмерена на застрашивање и потискивање неалбанског становништва, као и успостављање контроле путем силе”, изјавила је данас портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Москва је позвала “међународне покровитеље Приштине” да у овом одговорном тренутку уразуме радикалне Албанце на Косову и спрече даљу ескалацију конфликта са непредвидивим последицама.

“Савршено је јасно да такво провокативно понашање косовских Албанаца представља директну последицу дугогодишње подршке ЕУ и САД. Косовски политичари су већ навикли да им све провокације пролазе без последица”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да такви кораци воде ка међуетничкој напетости и поништавају вишегодишње напоре међународне заједнице у мирном постконфликтном решавању проблема.

Руски МСП сматра да моменат за упад “није изабран случајно”, одмах после наступа председника Србије Александра Вучића о косовском проблему.

“Сматрамо да уздржани прилаз Београда, усмерен на достизање дугорочног правичног решења не интересују ни Приштину ни њене западне покровитеље”, навела је Захарова.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је данас осудио “упад косовских специјалаца у рејоне севера Косова и Метохије које насељавају Срби”.

“То је крајње опасно и коси се са свим постојећим договорима”, наводи се у саопштењу достављеном из Амбасаде Русије.

У саопштењу се такође изражава револт “провокацијом приштинских власти у односу на руског држављанина, сарадника УНМИК Михајила Красношчекова” и тражи “неодложно ослобођење Руса и позивање на одговорност свих који су криви за овај вапијући инцидент”.

У Амбасади Русије у Београду претходно је за руске медије потврђено да је косовска полиција у јутрошњој акцији ухапсила и једног Руса, сарадника УНМИК-а и да је то потврдила и мисија УН.

(Бета, 28.5.2019)

Огласила се и ЕУ: У контакту смо и са Београдом и са Приштином

Фото: Sputnik / Алексей Витвицкий

Поводом операције хапшења Срба на северу Косова и Метохије портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич изјавила је за Танјуг да операције косовске полиције морају да буду у складу са законом.

На питање Танјуга о реакцији Брисела на хапшење Срба на Северу КиМ, портпаролка ЕУ је одговорила да операције полиције у Косовској Митровици, које циљају „осумњичене појединце из целог региона и остатка Косова, на основу налога суда, морају да буду спроведене у складу са законом“.

„Придржавање владавине права, укључујући и претпоставку невиности, јесте оно за шта се ЕУ снажно залаже. Полицијске операције морају да донесу поверење у закон у свим заједницама. Оне морају да јачају, а не да слабе напоре у циљу нормализације“, изјавила је Коцијанчичева.

Она је нагласила да ЕУ верује да је „потребно више сарадње полиције и правосуђа од стране свих актера и уз пуно поштовање Бриселског споразума“.

„У контакту смо са Београдом и Приштином и позвали смо на крајњу суздржаност“, казала је Коцијанчичева.

(Sputnik, 28.5.2019)

Милорад Додик: Покушај да се испровоцира нови егзодус Срба са КиМ

Милорад Додик (foto: Youtube printscreen)

Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је” Срни” да је операција специјалних снага РОСУ озбиљан ударац на крхки мир на Косову и Метохији и да не може бити толерисана ни од нечега што се зове међународна заједница, која је присутна у овој јужној српској покрајини, преноси РТРС.

Милорад  Додик истиче да Србија има право да штити свој народ, који је остао незаштићен чак и од међународних снага које би требало да и њима, као и Албанцима на Косову и Метохији, гарантују безбедност.

“Образложења да је јутрошњи упад на север Косова и Метохије у функцији борбе против криминала су бесмислена, јер да би се појединци привели правди не морате да дижете специјалне јединице са дугим цевима које узнемире целокупно становништво на Косову и Метохији”, истакао је Додик.

Посебно чудним оценио је образложење да су на тај начин хапшени припадници полиције.

“Они су могли бити ухапшени мирно на својим радним местима, ако је било основа за њихово хапшење. Зато је потпуно јасно да овде није реч о борби против криминала. Ово је борба против останка Срба на Косову и Метохији и покушај да се испровоцира њихов нови егзодус”, закључио је Додик.

(Танјуг/РТС, 28.5.2019)

Иштван Пастор: Aлбанци желе да мирно решење доживи фиjаско

Иштван Пастор

СУБOTИЦA – Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор изјавио jе да акција специјалних јединица РOСУ на северу Kосова и Mетохиjе показуjе да су косовски Aлбанци спремни да ураде све да би тражење мирног решења доживело фиjаско.

“Расправа (у Скупштини) се данас наставља, а у међувремену током ноћи оружане снаге Kосова су ушле у српску заjедницу на северу, што показуjе да су косовски Aлбанци због нечега уверени да могу све да раде. Mеђутим, видимо да су се позициjе промениле, пале су маске и jасно jе да су косовски Aлбанци спремни да ураде све да тражење мирног решења доживи фиjаско”, рекао jе Пастор.

(Танјуг, 28. 5. 2019)

Опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Изгледа да наше велико пријатељство са НАТО пактом нема потврде у пракси. Јер, да НАТО довољно озбиљно гледа на то, не би дозволили да РОСУ изађе без њихове дозволе из својих база. Овако, сепаратисти ураде што су наумили, а онда дођу захтеви за уздржаношћу од њихових заштитника. Када би држава Србија озбиљно гледала на ове догађаје, не би се све завршило нашим апелом Западу за смиривање њихових “несташних штићеника” у Приштини. Прошла су времена “гандијевских” борби. На показивање силе треба узвратити силом. Да Србија има своје оружане снаге на Косову и Метохији предвиђене Резолуцијом СБ УН 1244, било би другачије. Али ми смо се одрекли те Резолуције као неважеће. Јер нисмо више СРЈ већ само ”ослабљена” Србија. А за то време протекторат УН је себе прогласио за државу “Косова”. Сутра ће се спојити са Албанијом, а ми ћемо се и даље жалити. А наша војска нека вежба копање ровова по “Пасуљанским ливадама”.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading