Александар Вучић: Говорићу на Сабору СПЦ, владике са одушевљењем прихватиле тај предлог

Вучић је критиковао неке медијске наводе да су се одређене владике противиле његовој посети, рекавши да су многе владике „са одушевљењем“ подржале предлог патријарха да се појави на том скупу

Александар Вучић (Фото: ФоНет/ТВ ФоНет)

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да ће у понедељак говорити на Сабору Српске православне цркве и захвалио патријарху Иринеју што га је позвао на тај скуп, истичући да је за њега то велика част и прилика да говори истину, да представи оно што ради и да одговори на неистине.

„Нећу се либити да одговорим чињеницама и говорим о будућности Србије и онима који су тражили анатему за мене“, рекао је Вучић у Скопљу где присуствује инаугурацији новог председника Северне Македоније Стеве Пендаровског.

Вучић је критиковао неке медијске наводе да су се одређене владике противиле његовој посети, рекавши да су многе владике „са одушевљењем“ подржале предлог патријарха да се појави на том скупу.

Одговарајући на текстове стране штампе да је парада у Нишу организована због изградње његовог култа личности, Вучић је упитао када је Дојче веле било шта позитивно рекао о Србији.

„Не сећате се? Ни ја. Парада је била изванредна. Људи су могли да виде колико је земља у војном погледу напредовала у односу на период од пре пет година“, рекао је он.

Коментаришући активности опозиције у Србији, Вучић је поново апеловао на представнике СНС у парламенту да организују разговоре са њима али и поновио да он у томе неће учествовати.

„Неће они са мном. И нисам ја ни место за разговоре. Место за то је парламент“, рекао је он.

(Бета/Данас, 13. 5. 2019)

Данас: Патријарх позвао Вучића, већина владика против

Буран почетак пролећног Сабора Српске православне цркве у Жичи

Патријарх Иринеј и Александар Вучић (Фото: Betaphoto/Emil Vas)

Радни део мајског заседања Светог архијерејског сабора СПЦ у манастиру Жича, како Данас незванично сазнаје у високим црквеним круговима, почео је жестоко – расправом српских архијереја због позива који је патријарх Иринеј упутио председнику Србије Александру Вучићу да у понедељак присуствује саборској седници.

Велики део епископата се, наводно, томе успротивио, тврдећи да је реч о притиску државе на рад и самостално одлучивање Сабора. Како се спекулише, Вучића би у понедељак највероватније у неком од салона Патријаршијског двора у Београду, требало да приме поглавар СПЦ и оне српске владике које буду желеле да се сретну са председником Србије, мада се наводно патријарху Иринеју ова варијанта никако не допада.

Како је нашем листу појашњено, епископи који су против Вучићевог присуства на седници Сабора нису против тога да се са њим разговара, али после Сабора. У црквеним круговима прича се да је патријарх Иринеј шокирао већину браће архијереја кад је на почетку заседања саопштио да ће на његов позив Сабор посетити Александар Вучић. Већина владика се томе успротивила, указујући да би то био преседан, јер до сада саборским седницама нису присуствовали највиши државни службеници. Неки сумњају да је иницијатива заправо Вучићева.

Он је као први потпредседник Владе Србије, на лични захтев, примљен у Сабор крајем маја 2013. и то, како се тада спекулисало, у аранжману епископа бачког Иринеја (Буловића), али није био на седници. Вучић

је тада желео да појасни Сабору Први бриселски споразум, што није прошло без спорења са појединим архијерејима који се противе његовој политици на КиМ, а у Патријаршији се прича да је Вучић себи том приликом дозволио да подигне тон на неке од владика.

Сабор СПЦ се на оба заседања у 2018. – у мају и новембру јавно изјаснио против поделе и признавања независности КиМ. Патријарх Иринеј је после прошлогодишњег пролећног Сабора једно време био у немилости председника Србије и његових сарадника. Сад је у Жичи већи део Сабора критиковао патријарха што је уочи почетка Великог поста 10. априла у цик зоре примио Вучића, Ану Брнабић и Ивицу Дачића. Многе владике су и присуство Вучићевог генералног секретара Николе Селаковића у петак на Жичи на свечаном отварању мајског Сабора оцениле као увод у председников притисак на Цркву, тврде извори Данаса.

У црквеним круговима спекулише се да су се поједини епископи бунили и због присуства разрешеног епископа канадског Георгија (Ђокића) на заседању у Жичи, али је патријарх Иринеј одобрио да остане на Сабору. За сада се не зна да ли ће и друге владике, смењене у канонски спорним процесима од доласка патријарха Иринеја на чело СПЦ, доћи на ово мајско заседање Сабора.

Апел Двери

Из Двери јуче је саопштено да су њихови посланици у Скупштини Србије: Бошко Обрадовић, Иван Костић и Драган Весовић, са благословом епископа жичког Јустина (Стефановића), присуствовали литургијском почетку редовног заседања Сабора СПЦ. Они су, како се наводи у саопштењу, у сусрету са члановима Сабора, пре почетка радног заседања пренели молбу да СПЦ, због новонасталог контекста и сталног помињања идеје разграничења, на редовном заседању изнова истакне свој јасан став о очувању КиМ у саставу Србије.

Јелена Тасић

(Данас, 11. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Требали су СА Сабор одржавати у Пећкој Патријаршији и нико им не би сметао . Овако политичари воле да упадају повременои на Сабор у Београду. Сетимо се Добривоја Радосављевића Бобија који је упадао на Сабор и претио владикама да ће их обријати ,ако не изгласају аутономију за МПЦ . Сад је слична ситуација пошто је идаол данашњег председника онај аустријски каплар Броз. И овај хоће да контролише све од Цркве до ловачког савеза .

  2. Ред је госта, које год вере био, даривати… Саборна анатема, Христа ради, најврлији је дар, по правилу и истини, уверен сам…

  3. Издајник тамо може само да оде и да слуша, нипошто да говори. Наравно, није достојан да прође поред Патријаршије. Уколико би зинуо, моментално прекинути сабор, донети одлуке и саопштити их јавности. Њега не помињати. Црква мора да уђе у сукоб са њим. У противном, ући ће у сукоб са верним народом. Узалудно је покушавати било какву комуникацију са волом. Во има да се уштроји и да вуче, ако неће, окачити му рогове на зид.

  4. Не сме Сабор да протекне без шефа, јер је Влада одобрила 10 милиона евра за „обнову“ Храма Светога Саве.

    https://insajder.net/sr/sajt/vazno/13850/

  5. I ja bih hteo da govorim na saboru, recimo da im kazem da se pokaju i vrate Bogu, ali nemam 10 miliona evra. Znam da jevreji placaju grdnu lovu da ih sahrane kod zlatne kapije u Jerusalimu. Mozda to ima neke veze sa govorom kurjacica na saboru ?

Оставите коментар