Патријарх Иринеј: Ако се одрекнемо Косова стићи ће нас клетва светог цара Лазара

Наша тешка рана данас је Косово. Света српска земља које се не смемо одрећи, рекао патријарх Иринеј

Патријарх Иринеј (Фото: Бета)

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј изјавио је данас да се Србија не сме одрећи Косова, као и да је српском народу потребно јединство уместо подела које охрабрују непријатеље.

„Наша тешка рана данас је Косово. Света српска земља које се не смемо одрећи, јер ће нас стићи клетва Светог цара Лазара и осталих косовско-метохијских мученика. Проклеће нас историја и муке свих пострадалих на Косову. То не смемо по цену живота“, рекао је патријарх Иринеј на прослави славе храма Светог Саве у Краљеву.

Како је пренела је Информативна служба СПЦ, патријарх је рекао да Србији могу да отму Косово и да су га отели и Турци „па смо после 500 година успели да га вратимо“, а како је додао „у последње време та мисао о неодрицању од Косова се чује и од наших вођа“.

„То нас радује, то радује наше светитеље и манастире на Косову. Не уздамо се много у помоћ светских моћника, већ у помоћ наших светитеља који су се на Косову и Метохији подвизавали. Они ће нам бити верни помоћници, ако се будемо трудили“, рекао је патријарх Иринеј.

Како је патријарх још додао, „ако желимо да у овоме свету имамо као народ неко место“, треба „да будемо једно“.

„То јединство се темељи у добру, јер у супротном није утемељено и не траје. Данас нам је оно потребно, уместо подела и свађа које охрабрују наше непријатеље. У томе је њихова моћ, а наша немоћ. Зато се молимо Господу да нам усади веру као темељ свих врлина“, навео је патријарх Иринеј.

Како је рекао, „без вере смо као појединци ништавни, не само пред Богом него и пред људима“.

„Јединство се остварује кроз љубав, па се молимо Господу да нам ову врлину дарује у свету пуном дубоке мржње. Хлађење љубави према Богу има за последицу мржњу људи једних према другима“, нагласио је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј служио је литургију са архијерејима током заседања Сабора које је у петак започело у манастиру Жича, а требало би сутра да буде настављено у Патријаршијском двору у Београду.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 10. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар