Лучани: Наставак акције „Сачувајмо ћирилицу“

Акцију „Сачувајмо ћирилицу“ основаца из Лучана подржале многе јавне личности значајне за српску културу

Акцију „Сачувајмо ћирилицу“ покренули су у Основној школи „Милан Благојевић“ у Лучанима наставник српског језика Моника Ружић и три ученика шестог разреда (Данила Раонић, Магдалена Савић и Ђурђина Матијашевић).

У оквиру акције на часовима новинарске секције за сада је израђено 12 плаката са цитатима о ћирилици и сликама старих ћириличних споменика, неколико калиграфских радова по узору на Мирослављево јеванђеље, ћирилични ћилим „Ћирилим“ који представља специфична слова наше азбуке. Хор старијих разреда припремио је песму о ћирилици. Успостављена је сарадња са школама широм Србије. Послате су анкете како би се дошло до податка којим се писмом ученици чешће служе у свакодневној употреби.

Дана 19.3.2019. године организована је промоција књиге једног од најзначајнијих српских лингвиста, проф. др Милоша Ковачевића, под називом „Борба за ћирилицу и српски језик“. Књигу је објавио Андрићев институт из Андрићграда, а у оквиру Одељења за српски језик чији је руководилац професор Ковачевић. О књизи су, поред аутора, говорили проф. др Михаило Шћепановић са Филолошког факултета Универзитета у Београду и млади књижевник из Лучана, Милан Ружић.

Аутор је ову прилику искористио да одржи краће предавање о угрожавању ћирилице кроз историју и побијање негативних тврдњи везаних за реформу Вука Стефановића Караџића. Приликом предавања, које је публика са великом пажњом слушала, професор Ковачевић је истакао да је акција „Сачувајмо ћирилицу“ од огромног значаја по српски народ и да му је драго што су ову акцију покренули баш ђаци, тачније деца, на којој ће одбрана писма и језика и остати, с обзиром на то да све остаје на млађима.

Школу је 26.3.2019. године посетио министар културе и информисања, господин Владан Вукосављевић, како би подржао акцију. Главни носиоци активности у оквиру акције припремили су кратак програм кроз који је представљено шта је до сада остварено и какви су даљи планови. Истакнута је будућа сарадња са професорима Филолошког факултета у Београду, беседа Матије Бећковића о ћирилици и изложба радова у Музеју Доситеја и Вука, као и у Матици српској која је планирана за почетак јуна. Министар је похвалио ученике и наставнике и истакао да ће акција од Министарства културе и информисања имати пуну подршку.

Акцију су подржале многе јавне личности значајне за српску културу:

Матија Бећковић, песник
Владан Вукосављевић, министар
Емир Кустурица, режисер
Љубивоје Ршумовић, песник
Петар Божовић, глумац
Ненад Јездић, глумац
Милош Биковић, глумац
Милан Ружић, писац
Бора Ђорђевић, музичар и песник
Драгослав Михаиловић, писац
Владимир Кецмановић, писац
Слободан Тркуља, музичар
Милош Ковачевић, професор
Михаило Шћепановић, професор
Александар Јовановић, професор
Александар Милановић, професор
Драгомир Антонић, етнолог
Градимир Аничић, лектор

(Стање ствари)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар