Мило Ђукановић: Радујемо се што Црна Гора ускоро неће бити најмлађа НАТО чланица

Искуство Македоније и Грчке може бити пример за Београд и Приштину. Позивам НАТО да настави да даје допринос ономе што ће се показати као једина поуздана формула стабилности Западног Балкана

Мило Ђукановић (Фото: Саво Прелевић/РСЕ)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић срео се са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и поновио да Црна Гора даје велики допринос евроатлантској безбедности.

– Као земља чланица одговорно преузимамо и реализујемо обавезе. Поштујемо динамички план преузимања равномерног терета одговорности у финансирању НАТО. Захваљујући динамичном расту БДП-а, бићемо у могућности да пре преузмемо обавезе. Број наших представника у НАТО мисијама се шири, казао је Ђукановић, а преносе црногорски медији.

– Ефикасно радимо у реализацији политике отворених врата. Радујемо се да у блиској перспективи Црна Гора неће бити најмлађа чланица НАТО. Искуство Македоније и Грчке може бити пример за Београд и Приштину. Позивам да НАТО настави да даје допринос ономе што ће се показати као једина поуздана формула стабилности региона Западног Балкана. Свесни смо да постоје и треће заинтересоване стране за Западни Балкан. Јако смо спремни да врло истрајно бранимо своје право да суверено бирамо свој пут у будућност и да до краја имплементирамо европски систем вредности јер једино на тај начин видимо поуздану сигурност.

И Столтенберг је сагласан да Црна Гора даје допринос евроатлантској безбедности.

– Црна Гора такође доприноси мировној мисији на Косову. Црна Гора повећава улагање у одбрану. НАТО рачуна на Црну Гору, али и Црна Гора може рачунати на НАТО. Црна Гора ће помоћи у уништењу 400 тона муниције. Разговарали смо и о Русији и сложили се да политика два колосека јесте добра. Треба да се побринемо да се Исламска држава не врати, изјавио је генерални секретар НАТО.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Њуз фронт, 6. 3. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ђе прђе, да не може грђе?!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading