Кадри Весељи: Војска Косова без обзира на упозорење НАТО

Столтенберг би више требало да брине о руским базама у Србији у Нишу него о партнерима НАТО који су уско повезани са САД и земљама НАТО, рекао је председник Скупштине тзв. Косова

Кадри Весељи (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи изјавио је да ће се о војсци Косова гласати у планирано време, 14. децембра, без обзира на упозорења НАТО и да та војска неће угрожавати комшије.

У интервјуу за албански сервис Гласа Америке Весељи је рекао да Косово има подршку САД за трансформацију Косовских безбедносних снага и да ће генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг „имати добре намере и схватити то као легитимно право” Косова, преноси Бета.

„Наша војска је војска партнерства, а не војска која угрожава комшије. Столтенберг би више требало да брине о руским базама у Србији у Нишу него о партнерима НАТО који су уско повезани са САД и земљама НАТО”, рекао је.

Поводом забринутости коју формирање војске Косова изазива у Београду Весељи је рекао да је Косово спремно да преузме одговорност за Србе као суверене грађане на целој територији Косова.

„Спремни смо да преузмемо одговорност за Србе на целој територији. Оно што треба да се деси јесте да Србија не крши права Срба на Косову и да их не уцењује да напусте Косовске безбедносне снаге, како то у многим случајевима ради, преко својих структура и људи. Због чињенице да су наши грађани, косовски Срби, суверени грађани и ми ћемо их највише поштовати”, додао је.

Весељи је оценио да царине које је увела косовска влада на српске производе немају циљ да обуставе дијалог.

На питање да ли га брине да би то могло да штети односима Косова са САД, Немачком, ЕУ које не подржавају такав потез, Весељи је рекао да ће се Косово трудити да убеди своје савезнике да је подизање царина на 100 одсто” одлука која се односи на националну безбедност, акција која се односи на поштовање које Србија треба да покаже према републици Косово”.

„То није одлука која намерава да крши дијалог, нема циљ да утиче на наше будуће односе и постизање споразума, али Србија заиста треба да размишља о Косову. Ми смо независна и суверена држава. Не може да се понаша онако како јој је згодно”, рекао је.

Весељи је казао да Србија не поштује косовске производе и документе и да постоје потешкоће у промету робе.

„Спремни смо да разговарамо, спремни смо да постигнемо споразум који трајно садржи реципроцитет и узајамно поштовање две независне и суверене државе”, додао је. Упитан шта мисли о питању граница које је отворено у преговорима са Србијом, Весељи је рекао да „Косово иде у преговоре са веома отвореним ставом” да „Србија треба да призна Косово као независну и суверену државу”.

„У интересу Србије је да напредује ка ЕУ, то је у интересу мира и стабилности у региону. Поштујемо Србију. Наравно, ми ћемо тражити да се не крши суверенитет наше територије и да се води рачуна о институционалној функционалности, не желимо да стварамо паралелни систем у нашој земљи”, рекао је.

На питање да ли прихвата идеју о размени територија коју је изнео косовски председник, Весељи је изразио уверење да ће након 14. децембра када се гласа о трансформацији Косовских безбедносних снага, бити одржана седница косовског парламента како би се „наставио процес дијалога са јасним циљем”.

„Имамо устав, имамо територију, разговараћемо са Србијом као суверена држава о добросуседским односима. Србија мора да призна нашу земљу и територију коју имамо”, додао је.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар