Политика: Деда Мраз стиже у ЕПС – по 35.000 динара за Нову годину

Требало је да сваки запослени добије по 50.000 динара, јер толико новца има, али је с владом договорено да то ипак буде по 35.000 динара, каже председник Синдиката

РТС захваљујући ЕПС-у има наплату од 100 одсто, што нема ни ЕПС (Фото: Д. Јевремовић)

Сваки радник у „Електропривреди Србије” добиће до краја године по 35.000 динара. Иако се у јавности овај износ назива 13. платом, бонусом или честитком за Нову годину, у Синдикату ЕПС-а кажу да је реч о распоређеној добити предузећа из 2015. године.

– Требало је да сваки запослени добије по 50.000 динара, јер толико новца има, али је с владом договорено да то ипак буде по 35.000 динара – каже за „Политику” Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника овог јавног предузећа.

– Разговори о подели добити интензивно се воде од фебруара ове године. И тек су пре два дана договорени износи. За распоред добити из 2016. и 2017, па и ове године, разговараће се у наредној – категоричан је Ђорђевић.

На питање да ли очекује да ће ова распоређена добит бити додатни разлог да се нађу на тапету Фискалног савета, чији је председник Павле Петровић пре две недеље прозвао ово јавно предузеће да крајем 2014. нису, као и сва друга јавна предузећа, смањили плате 10 одсто, што се види из њихових финансијских извештаја, Ђорђевић каже да то није тачно.

– На састанку с министром финансија Синишом Малим отворено сам питао зашто неко од њих није изашао и демантовано Фискални савет, јер је Министарство финансија то које одобрава све финансије ЕПС-а, те да је било неких неправилности они би први упозорили ЕПС – категоричан је први човек синдиката.

Он каже да му није јасно зашто било ко има нешто против расподеле добити од по 35.000 динара када се јавно зна да је само за десет месеци ове године ЕПС у државну касу по основу баш тог умањења плата од 10 одсто инкасирао 3,4 милијарде динара.

– Ако пунимо буџет, у реду је да дајемо и запосленима. Оно, што, међутим, није у реду то је да ЕПС финансира РТС кроз ТВ претплату и да тај јавни сервис има сваког месеца 100 одсто наплату захваљујући ЕПС-у, иако ни ЕПС нема толику наплату струје. Коме то ЕПС пуни џепове и зашто то никоме није јасно – каже он.

Проф. др Бранко Ковачевић, председник Надзорног одбора ЕПС-а, каже за наш лист да се добит из 2015. године тек сада распоређује, јер је влада стално имала неки нови разлог да се о овој теми не разговара, па се то недопустиво одужило.

– Прво се чекало на усаглашавање свих министарстава, што најдуже траје, па је бивши министар финансија поднео оставку, па је све морало испочетка. За све то време друга јавна предузећа су своју добит делила, на шта имају законско право – категоричан је Ковачевић.

Упитан да ли је тачно да су синдикати пред овај разговор с надлежним министарствима имали и спреман папир да ће „Колубара” ступити у штрајк, уколико не буде био постигнут договор о расподели добити, Ковачевић потврдно одговара.

– Када су синдикати видели да се цела ствар толико одужила рекли су ми морамо влади да скренемо пажњу на наше раднике и на нас. А знају да ће влада сигурно реаговати уколико се помене штрајк. Ја их у свему подржавам и то сам им и рекао – каже он.

С тим што, додаје, ЕПС има још много веће проблеме од поделе добити, а то је како упослити нове раднике у производњи, пре свега у руднике, јер их је толико мало да раде спојено по две смене. При томе је забрана запошљавања продужена до краја наредне године – закључује Ковачевић.

Јасна Петровић Стојановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 12. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар