Фајненшел тајмс: Харадинај оптужио Србију да се понаша у интересу Русије

Како наводи Фајненшел тајмс, изјаве Харадинаја долазе у време појачаних тензија између Београда и Приштине

Рамуш Харадинај (Фото: Арменд Нимани/АФП)

ЛОНДОН – Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај упозорио је Брисел да мора озбиљније да схвати аспирације Приштине ка ЕУ како би избегла продубљивање нестабилности на Балкану и оптужио Србију да се понаша у интересу Русије како би дестабилизовала регион.

Он је то рекао у интервјуу за „Фајненшел тајмс” (ФТ) и при томе оптужио Србију и за дипломатску офанзиву којом подрива „државност Косова”.

„Верујемо да нам је Европа дала шансу, план пута, да постанемо чланица ЕУ и захвални смо на томе”, рекао је Харадинај и додао да лидери ЕУ нису адекватно одговорили на жалбе Приштине на Београд.

Према његовим речима, док је ЕУ улагала средства и особље да нормализују Косово и регион, Србија је радила против жеље ЕУ да стабилизује Западни Балкан, а у интересу Русије да ситуацију у региону „очува у хаотичном стању”.

Како наводи Фајненшел тајмс, ове изјаве Харадинаја долазе у време појачаних тензија између Београда и Приштине, подсећајући да ће косовска Скупштина 14. децембра гласати о формирању регуларне војске.

ФТ подсећа и на таксе од 100 одсто које је прошлог месеца Приштина увела на увоз робе из Србије, након што је Београд одбио да подржи чланство Косова у Интерполу, а за које Харадинај каже да ће бити укинуте једино ако Србија призна независност Косова.

„Нисмо то урадили јер смо арогантни – нисмо имали избора. Дуго смо се опирали да предузмемо ову меру, али сада нисмо имали другог излаза. Таксе ће бити укинуте потпуном нормализацијом, а потпуна нормализација значи признавање”, рекао је Харадинај.

Лист наводи да је више од 110 држава признало независност Косова, али да Србија, Русија, Кина и пет земаља ЕУ то нису учиниле.

Подсећа се да у дијалогу са Приштином, Београд инсистира да сваки могући споразум не укључује признање независности.

Како је Харадинај рекао, Србији је дозвољено да „води непријатељску кампању против Косова и подрива шансе суседа да се придружи ЕУ”, док наставља свој процес придруживања ЕУ.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини позвала је Приштину да одмах укине тарифе јер су у супротности са ЦЕФТА споразумом, док је комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан путовао и у Београд и у Приштину како би посредовао у постизању компромиса у вези са тарифама, пише ФТ.

„Жалили смо се Европској комисији свих ових година да Србија не поштује ЦЕФТА, нити бриселске споразуме, нити обећања која је дала за столом, али они нису толико фокусирани на нас”, рекао је Харадинај, мислећи на споразуме постигнуте између Београда и Приштине од 2011. године.

Лист наводи и да је увођење тарифа на робу из Србије повећало популарност Харадинаја и омогућило му веће поверење у односу на косовског председника Хашима Тачија у вези са потенцијалним споразумом са Београдом.

Говорећи о идеји промена граница или размене територија, Харадинај је оценио да је то опасно за регион, док ФТ наводи да ту идеју подржавају Тачи, председник Србије Александар Вучић и поједини европски лидери.

„Нема смисла да се укључимо у овај споразум у замену да Србија призна чињеницу да Косово постоји. Признала нас је половина чланица Уједињених нација”, рекао је Харадинај.

ФТ наводи да велика већина грађана Косова подржава идеју придруживању ЕУ, али да дубоко незадовољство изазива чињеница да не могу да путују у земље Шенгена без споразума.

Како се наводи, грађани се надају да ће ЕУ одобрити визну либерализацију пре него што Румунија преузме председавање ЕУ, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар