Рамуш Харадинај: Вучић би да руши моју владу јер нисам за поделу

Отварање питања граница отворило би прошлост и то није у реду. Не би волео да то доживе ни Албанци ни Срби ни нико. „То је прљава игра сваког ко је укључен у то”, каже он и тврди да до промена граница неће доћи

Рамуш Харадинај (Фото: Бета)

Приштина – Косовски премијер Рамуш Харадинај поновио је у интервјуу за РТК 2 да ће порез од 100 одсто за робу из централне Србије бити укинут када дође до међусобног признавања Србије и Косова.

„Највероватније када признамо једни друге, али не можемо више делимично, то није дало резултат”, рекао је он.

Упитан колико је, према његовом мишљењу, реално очекивати да ће председник Србије потписати било који документ о признању независности, Харадинај каже:

„Ако није његов интерес и интерес његовог народа неће, али ако јесте, зашто да не?“

Сматра да дијалог није клинички мртав и каже да сада има много разлога за дијалог и да се реши оно што није решено.

„Једна ствар се зна – да Косово постоји, на Србији је да одлучи да ли ће бити у добрим суседским односима или не. То је њихов избор”, тврди он, преноси Танјуг.

За то што ЗСО још није формирана, он каже да Београд то неће јер жели нешто више него што је на папиру.

„Кад би то било у нашим рукама то би било завршено”, тврди он.

Последњи догађаји не дају најбољи сигнал ни за свеукупну ситуацију ни за регион, али ипак није циљ да се заоштрава или да се погоршава стабилност и безбедност, тврди Харадинај.

На констатацију новинара да је оцена Београда да су јутрошња хапшења на северу опасан потез који заоштрава ситуација на терену, он је поновио да то није усмерено политички на српску страну, Српску листу или на било кога.

Каже и да је разговарао са неким људима на Косову, а на питање с ким, одговара:

У вези са истрагом убиства Оливера Ивановића, што је , према Приштини, главни разлог данашњих хапшења, он каже да је то наложило тужилаштво и да нема приступ томе.

На констатацију новинара да је сасвим извесно да је иза иницијала М.Р. особа са којом се више пута састајао, званично и незванично, он одговара:

„Да, господин Радојчић није био код куће, тако су изјавили из полиције. Знало се да је у Београду, био је на телевизији и ваша ТВ је пренела да је на састанку у Београду. Полиција можда није имала информацију да се није вратио, или полиција из неких разлога није могла да одложи ову акцију, али сада је господин Радојчић под истрагом.„

Како је прецизирао, повезан је са случајем Оливера Ивановића.

Тврди да протести који су почели да се одржавају на сверу КиМ због повећане стопе царине не могу да прерасту у сукоб.

Како каже, није био упознат са тим да ће косовска полиција извршити акцију на северу, пре него ште се акција и десила.

Поводом препоруке Федерике Могерини да Приштина укине таксе, он наводи да она зна да је Косово оштећено од стране Србије задњих година и да нису поштована начела ЦЕФТА.

Каже и да је Приштина радила по правилима, ЦЕФТЕ и да су све одлуке базиране на ЦЕФТА.

На питање да ли се осећа кривим због сцена паљења српских производа на трговима Косова, он каже:

„То не прихватам, то нису албанске, косовске сцене, не волим то, не би нико требало то да ради, нико, то није у реду.„

На питање о Специјалном суду и томе што се спекулише о именима првих оптужница, и да се помиње и његово име, каже да је спреман да се и трећи пут одазове.

Према његовим речима, отварање питања граница отворило би прошлост и то није у реду.

Каже да не би волео да то доживе ни Албанци ни Срби ни нико.

„И не разумем игре око тога. То је прљава игра сваког ко је укључен у то”, каже он и тврди да до промена граница неће доћи.

Гворећи о Српској листи каже да је верује да је њихова судбина у рукама Вучића, који од њих тражи овај или онај поступак.

„Верујем да би Београд жртвао Српску листу и српске лидере у игри око поделе. Председник Вучић би хтео да се руши моју владу, јер не подржавам поделу. То би значило да би некако можда имао и партнере на Косову, али не верујем да је то став Српске листе јер нису сви са севера, неки су са централног Косова”, каже Харадинај.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар