Север кида везe са Приштином

Након што су градоначелници четири северне општине поднели оставке, како сазнајемо, ове локалне самоуправе водиће привремени органи у систему Републике Србије

Протест грађана са севера Косова и Метохије у Косовској Митровици (Фото: Танјуг)

Косовска Митровица – Око десет хиљада Срба са Космета који су се тачно у подне, окупили на протесту испред зграде Суда и седишта ЕУ у Косовској Митровици, аплаузом је поздравило одлуку четири градоначелника са севера КиМ да поднесу оставке на функције у систему Приштине и прекину сарадњу и комуникацију са привременим косовским властима. Два сата пред почетак скупа градоначелници Косовске Митровице, Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића – Горан Ракић, Стеван Вуловић, Вучина Јанковић и Зоран Тодић – али и српски одборници, потписали су Декларацију о прекиду комуникације, сарадње, свих пословних и институционалних односа са институцијама у Приштини, због „антицивилизацијских такси којима је Србима на Косову и Метохији угрожено право на живот, лечење и информисање, али и због неоправданог хапшења грађана северне Митровице и покушаја убиства Милана Радоичића, потпредседника Српске листе”.

Тиме је, како је рекао председник Српске листе Горан Ракић, администрација локалних самоуправа по приштинском систему у четири општине на северу КиМ од данас престала да постоји. После оставке градоначелника, како незванично сазнајемо, општине на северу водиће Привремени органи, односно привремена већа, која су у систему Републике Србије. Наиме председници четири општине на северу КиМ које функционишу у систему Републике Србије, потпуно независно од Приштине, нису поднели оставке на своје функције. У Лепосавићу и Зубином Потоку на челу општина у систему Србије су такође Тодић, Вуловић и Јанковић, док је у Приштини на челу привременог органа Александар Спирић, а у Звечану Иван Тодосијевић.

Истовремено, Стеван Вуловић је, у изјави за РТС, од званичног Београда, односно председнице Скупштине Србије Маје Гојковић, затражио да распише изборе по систему Републике Србије. У току дана, упоредо са протестом и оставкама градоначелника, запослени у суду у северној Косовској Митровици, са испоставама у Зубином Потоку и Лепосавићу, где правосуђе функционише у систему Приштине, обуставили су рад у знак солидарности са грађанима.

Окупљени на протесту, носили су транспаренте „Хоћемо мир, а не рат”, „100 одсто такса, 0 одсто хлеб”, „Стоп насиљу”, „Свете, докле ћеш затварати очи”, а видљиве су биле и српске заставе. Горан Ракић, који је први говорио на скупу, казао је да таксе које су увеле приштинске власти „значе да наша деца сутра неће имати основне услове за живот, неће имати хлеба ни воде”, као и да Срби неће одустати од протеста док се таква одлука не повуче. Ново окупљање најављено је за данас у подне, а присутнима се обратио и доктор Милан Ивановић, директор Клиничко-болничког центра (КБЦ) у Косовској Митровици, нагласивши да он неће подносити оставку, јер је КБЦ у уставноправном систему државе Србије. Ивановић је истакао да се насиље Приштине и међународне заједнице наставља у континуитету. „Сви сте ви сведоци политике која је од 5. октобра до 2012. била лоша, која се није огласила поводом независности Косова, која је пренела надлежност из УН на Еулекс, односно земље које су главни творци ’независне државе’ Косово”, казао је Ивановић, нагласивши да увођење такса од стране Приштине води ка потенцијалној хуманитарној катастрофи.

Народу су се обратили и др Драгиша Миловић, из опозиционе ГИ За наш Звечан, и члан Кризног штаба за четири општине Небојша Јовић. На северу Косова је било мирно, али напето, примећене су јаче снаге Косовске полиције, Кфора и италијанских карабинијера. Ни данас није стизала прехрамбена роба из централне Србије, а рафови су све празнији. Залиха има за два-три дана, наводе продавци, а људи на килограм купују брашно, шећер и уље. У апотекама је несташица лекова, а многи су принуђени да по њих иду у Рашку, која је 60 километара удаљена од Косовске Митровице. Дневна београдска штампа ни данас није стигла на КиМ.

Дрецун: РОСУ и ФИТ праве потковицу око Митровице

Кфор ће се у наредним данима кретати главним путевима широм Косова, у склопу вежби које спроводе у складу са мандатом прописаним Резолуцијом 1244 СБ УН. На фејсбук страници Кфора објављено је да је то нормална активност и није везана за било какве претње или забринутост. „Ситуација је под контролом и Кфор ће наставити да штити све грађане на Косову, као што то чинимо још од 1999. године”, наведено је у објави Кфора на „Фејсбуку”. Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун упозорио је да активности Кфора не доприносе стабилизацији ситуације и позвао команду ове војне мисије да каже зашто је током ноћи у базу код јужне Митровице дошло 20 камиона. Дрецун је упозорио на гомилање снага и наоружања специјалних јединица РОСУ и ФИТ код јужне Митровице, чиме Приштина север Косова ставља у неку врсту потковице.

Силвана Арсовић на слободи

Силвана Арсовић, вишегодишња секретарица и сарадница мучки убијеног Оливера Ивановића, лидера Грађанска иницијативе „Слобода, демократија, правда” (ГИ СДП), пуштена је из полицијског притвора у Приштини, након привођења дан раније по налогу тужилаштва у Приштини. Адвокат Арсовићеве Добрица Лазић за „Политику” је казао да је тужилаштво терети „за тешко кривично дело, помагање у извршењу кривичног дела тешко убиство” – у случају Оливера Ивановића.

Дејану Павићевићу забрањено кретање јужно од Ибра

Официру за везу Владе Србије при Мисији ЕУ у Приштини Дејану Павићевићу, који се упутио у обилазак српских енклава јужно од Ибра,  ускраћена је полицијска пратња, чиме му је фактички ускраћено право на обављање професионалних дужности, што му је гарантовано споразумом о слободном кретању званичника. Осим што му је ускраћена полицијска пратња, на коју је до сада увек остваривао право, Павићевићу је усмено саопштено да није безбедно да путује јужно од Ибра, што је схватио као индиректну претњу и зато одложио иначе прописно најављену посету, наводи у саопштењу Канцеларија за Косово и Метохију. Констатује се да је Приштина прекршила још један од споразума из Брисела, чиме је само додатно потврдила да жели да се креће у правцу ескалације и дестабилизације.

Коцијанчичева: Приштина одмах да повуче мере

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић је поводом оставки градоначелника четири српске општине на северу КиМ још једном поручила да косовска влада мора одмах да повуче одлуке о подизању такса на робу из Србије и БиХ. „Све акције, мере и изјаве које су провокативног и увредљивог карактера дубоко су узнемирујуће и не доприносе дијалогу у циљу нормализације односа”, поручила је Коцијанчићева, преноси Танјуг. Нагласила је да се све притужбе морају решавати кроз дијалог који ће ЕУ наставити да олакшава.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар