Вучић поручио Приштини: Повуците варварске тарифе и одмах ћемо разговарати

Увођење такси је антицивилизацијски чин, кршење слободе кретања, роба, капитала и услуга, поручио је председник Србије Александар Вучић

Ана Брнабић и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Повуците своје варварске тарифе и одмах ћемо разговарати, поручио је вечерас председник Александар Вучић после седнице са премијерком и свим министрима Владе Србије.

Онемогућавање трговине са Косметом представља најзначајнији покушај дестабилизације Србије, и ми смо због тога имали састанак, рекао је председник Србије Александар Вучић после састанка са министрима у Влади Србије ,сазваног поводом јутрошњег упада РОСУ на север Косова и хапшења Срба, преноси Танјуг.

„Увођење такси је антицивилизацијски чин, кршење слободе кретања, роба, капитала и услуга. Оно што су урадили, то су учинили из нама непознатих разлога, и то правдају тобожњом агресијом Србије на КиМ, а за то су добили подршку појединих земаља западних сила”, рекао је председник Вучић и напоменуо да за то имамо и конкретне потврде.

„А да су у томе имали и подршку неких на западу, јасно нам је било након разговора с амбасадорима, јер, како смо схватили они Србију криве због тога што Косово није примљено у чланство”, рекао је Вучић и додао „Ни за шта друго нас не криве”.

Ми, каже председник, треба да договоримо како ћемо координирати наше будуће акције и, најважније, како ћемо да помогнемо нашем народу на КиМ.

Хистерија у Приштини не престаје, они су нас оптужили за неуспех у Интерполу, рекао је Вучић.

Морамо се припремити на дуготрајну помоћ нашем народу на КиМ

Морамо се припремити на дуготрајну помоћ  и подршку нашем народу на Косову и Метохији, која неће бити ни лака, ни једноставна, ни јефтина, рекао је председник Србије Александар Вучић, истичући одлучност Албанаца да гурају до краја са мерама.

„Имајући у виду одлучност да гурају до краја и да не постоји жеља међународног фактора да ситуација буде разрешена, морамо да се припремимо на дуготрајну помоћ, која неће бити ни лака, једноставна ни јефтина”, рекао је Вучић.

У обраћању након састанка са министрима и премијерком, Вучић је рекао да је један од начина на који би Приштина сада да изађе „из целе приче” јесте да са нама разговарају, а ми да то прихватимо и да будемо срећни кад врате тарифе на 10 одсто, што Србији, поручио је, не пада на памет да прихвати.

„Или да прихватимо да им дамо све у енергетици, а они ће да повуку тарифе и да, ваљда, прихватимо нову реалност. Треће, не знају ни они шта је, али да учинимо нешто за Приштину да би она спасила образ”, рекао је председник.

Србија, поручио је, ни на шта од тога неће да пристане.

И ко је говорио истину јуче, ја или Кфор…И ко је говорио истину – ја или Кфор, запитао је вечерас председник Александар Вучић, истичући да је Србија имала и има информације шта Приштина предузима, и то, како је истакао, уз подршку појединих западних фактора, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да је он јуче, током састанка са представницима Срба са КиМ у Београду, упозоравао на кретање трупа на север Косова, ка Косовској Митровици, али да су људи веровали ономе што је Кфор говорио, супротно његовим информацијама.

Нисмо добили од приштинског тужилаштва ништа о Милану Радојичићу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да српско специјално Тужилаштво за организовани криминал од приштинског није добило ништа у вези функционера Српске листе Милана Радојичића, којег су покушали да ухапсе. Вучић је новинарима у Председништву Србије рекао да је било покушаја хапшења Милана Радојичића и да је Приштина „пажљиво мотрила” на њега.„Знали су када је тачно прешао прелаз на Јарињу и када се појавио у Косовској Митровици. Они тачно знају да се он налази на територији Косова и Метохије”, рекао је Вучић, преноси Бета. Он је казао да „наше специјално Тужилаштво за организовани криминал” није добило ништа по питању Милана Радојичића, већ само по питању Саше Јанковића, који је испитан.„Ми ћемо ту сарадњу да наставимо, јер је за нас важно да откријемо стварне убице Оливера Ивановића”, рекао је Вучић. Како су пренели медији, специјалне јединице РОСУ су у оквиру акције у којој су ухапшена четворица Срба претресли и зграду у којој живи Милан Радојичић, али да он није пронађен на тој локацији.

ЕФТА је данас потписала споразум са Шаљом о слободној трговини

ЕФТА је данас потписала споразум о сарадњи с косовским министром за трговину Ендритом Шаљом, рекао је вечерас председник Александар Вучић и приметио, иронично, да је то слободна трговина како то неки мисле.

Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска, чланице ЕФТА, потписале су споразум с Косовом, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

„Ето, они са онима који су нама подигли таксе за 100 одсто потписују споразум о слободној трговини”, приметио је Вучић.

Срби на КиМ неће бити ни гладни, ни жедни

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Срби на КИМ неће бити ни гладни ни жедни и да ће Србија наћи новца за опстанак нашег народа, али да Србија неће да пристаје на уцене и да трпи притиске.

„Морамо да водимо рачуна о нашем народу, јер смо имали много ратова, морамо да водимо рачуна о сваком животу, зато мирно одговарамо на све провокације, зато се не понашамо бахато. Молимо за мир, не претимо никоме”, рекао је Вучић после састанка са премијерком Аном Брнабић и члановима Владе Србије.

Он је рекао да све што се дешава изазива велике муке за Србију и руши њен углед као дестинације за инвеститоре, јер се помиње да смо са неким у сукобу, иако никакве наше кривице нема.

„Све то раде намерно, да Србија не би расла брже”, истакао је председник и поручио да ће наставити да ради све што може на убрзању реформи да би Србија била снажнија.

Он је прокоментарисао и појаву билборда на КИМ да је Косово сада Република, рекавши да то не пише у Интерполу и Унеску.

„Ми се не секирамо за билборде, него за озбиљне организације. Наставићемо да се боримо за своју земљу и да пружамо руку помирења, јер разумемо да ту победника неће бити ако не остваримо дугорочни мир”, рекао је Вучић.

Србији стало да се открију убице Ивановића,али праве…

За Србију је од кључног значаја да се открију убице Оливера Ивановића, али оне који су стварне убице, а оне који које би неко желео да види као убице, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.
На питање КРИК-а да ли ће српско тужилаштво, које сарађује са приштинским, издати налог за хапшење Милана Радојичића и да ли се он налази у централној Србији, Вучић је рекао да је било покушаја његовог хапшења и да је Приштина пажљиво мотрила где се он налази и знала у ком тренутку је прешао „онај гранични прелаз, који су успоставили Јеремић, Стефановић Ђилас и остали, на Јарињу”, преноси Танјуг.
„Тачно су имали дојаву када се појавио у Косовској Митровици и зато су кренули да га ухапсе”, рекао је Вучић говорећи о јутрошњој акцији косовске полиције у Косовској Митровици.
„Они су све знали и они тачно знају да се он и даље налази на територији КИМ”, рекао је и додао да покушај хапшења Радојичића има везе са циљевима Приштине о којима је вечерас опширно говорио.
„Ништа по том питању нисмо добили”, рекао је Вучић на питање да ли ће српско тужилаштво издати налог за хапшење на основу договорене сарадње са приштинским тужилаштвом у истрази убиства Оливера Ивановића.
Каже да је наше тужилаштво за организовани криминал добило само замолницу да се испита Саша Јанковић.
„Ми смо испитали Сашу Јанковића. У понедељак ће та ‘изузетна’ сазнања да се доставе Приштини и ми ћемо ту нашу сарадњу да наставимо. За нас је од кључног значаја да откријемо убице Оливера Ивановића, али оне који су стварне убице, а не оне које бисте ви желели да видите као убице или оне који бисмо ми желели да видимо као убице”, рекао је Вучић.

Да будемо губитници – тај филм неће гледати

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, након састанка са Владом Србије поводом дешавања на Косову и Метохији, да је Приштина показала све комплексе и фрустрације, и колико Косово није држава, јер они који имају дугу државотворну традицију знају да се то показује скромношћу, смерношћу, присебношћу, а не лудилом.

„То јасно и недвосмислено показује све комплексе и фрустрације и колико то није држава. Али, то је подржано од стране неких других, јер треба да се докаже свима нама колико је то једна држава”.

„Људи који имају дугу државотворну традицију знају да се то показује скромношћу, смерношћу и присебношћу, а не лудилом”, казао је он у обраћању новинарима и додао:

„Ако мисле да ћемо да се умилостивимо тиме да будемо губитници, као други, пре, то у Приштини неће гледати”, рекао је председник Вучић.

„Наставиће да се дуре и у томе ће имати подршку оних који мисле да су све завршили. Мислим да нас чека не лак период, период у којем ма колико да је тешко знамо шта је чинити. Када знате да је на вашој страни правда и правичност, штитите истину, правду и слободу, шта може да вас уплаши…„, казао је Вучић.

Задржаћемо миран приступ, граница-да не убијају наше људе

Председник Србије Александар Вучић нагласио је вечерас, након састанка са Владом Србије у вези нових догађања на Косову И Метохији, да ће Србија наставити са мирним приступом, а граница томе је – да не убијају наше људе, преноси Танјуг.

Вучић је, у обраћању медијима, на питање где је граница до које иде Србија, истакао да ћемо увек тражити мир и разговоре, повратак на пређашње стање, а да је граница – „да нам не убијају људе”.

Нисам се никоме обраћао,немам шта ново да чујем…

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се није обраћао у последњих 24 сата никоме од европских званичника поводом потеза Приштине, јер не зна шта би ново могао да чује…

„Јуче су нас убеђивали да није било покрета јединца. . . Шта тражите? Да се извињавам или да им не говорим да су нешто измислили или слагали. Не видим шта да тражим, објашњења? Јуче су се толико упирали и овде и у региону да докажу да смо ми лажови”, рекао је Вучић и подсетио на тврдње Кфора да јуче није било покрета косовских снага ка северу КиМ, иако је он имао супротне информације, које су се показале тачним.

„Било је довољно само неколико сати да се види ко је лажов…„, рекао је председник Србије.

Чуо се, каже, са европским комесаром за проширењем Јоханесом Ханом – упитан да ли је био у контакту са неким од европских званичника или генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и да ли му је рекао да Србија нема поверење у НАТО као што је то рекао кинеском и руском амбасдору.

Иза свих саопштења које напише Маја Кочијанчић стоји шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини, каже на питање да ли је био у контакту са шефицом европске дипломатије.

Начелник генералштаба Милан Мојсиловић у 15.45 је разговарао је са Кфором, рекао је Вучић и додао да су рекли да је „нешто злоупотребљено, да је нешто овако, нешто онако…„.

Председник је навео да се изненадио што је у неким државним медијима могао да види како председника демантује Кфор и додао да је то изгледа нека потреба да више верујемо свима другима него себи. Ваљда смо зато високу цену плаћали, приметио је.

Вучић је изразио наду да ће Приштина Београду ипак доставити чињенице на основу којих је ухапсила тројицу Срба у вези убиства лидера Грађанске иницијативе Србија, демократија правда Оливера Ивановића. Додао је да су двојицу од њих у јануару већ приводили.

„Ту ништа нема за њих ново, никаквих открића нема и не кажу да имају оптужницу без пресуде, већ да воде истрагу. Чекамо да нам пошаљу чињенице, надам се да ће нам некад послати чињенице”, рекао је председник.

Вучић је додао да Приштини жели пуно среће у истрази, али, како је нагласио, у истрази са чињеницама, а не да би се маскирала одлука о таксама, да се протерује народ

„За нас је најважније да откријемо убице Оливера Ивановића, али стварне убице, али не оне које бисте ви волели”, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading