Миленко Васовић: Министар културе види зло, али седи скрштених руку

Нико од министра не очекује да лично уђе у ријалити, да витла и растерује напућене и напаљене. Али министарство може да покрене иницијативу да се ови скарадни програми приказују само у ситне сате

Заглупљеним народом је лако манипулисати, можеш да му продајеш какву хоћеш причу: и да је најпаметнији, да се свет заверио против њега, и да ће повећање пензија заправо значити смањење, и да ће му бити боље сутра иако неће, и да криминала нема иако се крв лије улицама а новац краде у џаковима, и да … Можеш шта год хоћеш а тај заглупљени раб ће веровати.

Свака власт, а нарочито диктаторска, воли да има такав народ – „народе мој“. Добар део света је прилагодио и школски систем и медије за заглупљивање поданика. И нико се против тога не буни. Србија, на срећу, има министра културе који је препознао да одређени телевизијски програми служе за „заглупљивање јавног мњења“.

Вели министар културе да су ријалити програми деградација нашег морала, језика и да се приказује телесна и „језичка“ порнографија.  Да тај садржај није добар за формирање и неговање доброг укуса.

Али, у Србији не могу два добра заједно, исти човек без пардона каже да он ништа није урадио да се то заустави. Вели, нема овлашћења. Каква су овлашћења потребна министру да се бори против некултуре, простаклука, порнографије, против заглупљивања. То је обавеза сваког пристојног човека.

Не можеш гледати да гори позориште и чекати да неко други зове ватрогасце. Јер није твоја надлежност. Министар и јесте ту да препозна појаву, али и да штити и предлаже мере. Не може се тако комотно рећи то је зло, а ја нисам урадио ништа да га зауставим јер немам овлашћења.

Министар Владан Вукосављевић (Фото: Марина Лопичић/Курир)

Шта да је налетео на групу терориста, да ли би окренуо главу јер то није његова надлежност. Или би алармирао читаву државу. Господине министре, у вашем ресору терористичка група су ријалити програми. И они су штетни једнако као и терористи на улици, ако не и штетнији. Терористи ће опљачкати, порушити, не дај боже некога убити, а ријалити убија народ у појам. Заглупљени народ је осуђен на пропадање, од такве скупине нема идеја, иницијатива, креације. То је као колективна лоботомија.

Нико од министра не очекује да лично уђе у ријалити, да витла и растерује напућене и напаљене. Али министарство може да покрене иницијативу да се ови скарадни програми приказују само у ситне сате. Тако се ради у земљама у којима се води рачуна о менталном здрављу нације. На тај начин држава поручује да нерад, свађа, порнографија, па и проституција нису прихватљив образац понашања.

Могло је министарство да иницира састанак са социолозима,  правницима, тужилаштвом, да се изнађе начин за сузбијање ове патологије. Да организује састанке са људима задуженим за санкционисање тих програма и медија. Могло је да иницира измену прописа да би се деловало ефикасно.

Не би се министар обрукао и да је од власника тих програма и телевизија тражио да се сценарио учини друштвено прихватљивим. Да се некакав едукативни садржај убаци, па да ти „мученици“ и заробљени гледаоци науче нешто. Мада тешко је од тога направити питу.

Међутим, зна министар да власт баш те телевизије користи за слуђивање народа. Те телевизије су стубови режима, а ријалити је само део пројекта. Њихови власници извршавају „божји“ налог и моћнији су од сваког министра. А министар културе не би да се замера „божанству“.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(bizlife.rs, 11. 8. 2018)

 Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар