Амбасадор Ли Манчанг о КиМ: Кина повратак Хонгконга чекала 100 година

За овакво велико питање, никако се не сме дозволити да се реши само за пар месеци. Нормално, уколико се Београд и Приштина за 10 дана договоре, ја подржавам, поздрављам, каже амбасадор Кине у Србији

Ли Манчанг (Фото: Танјуг)

Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг каже да је решавање косовског питања најважније за Србију и њен територијални интегритет и сматра да за решавање тако великог питања не би требало постављати рокове.

„То је чисто моје лично мишљење, није званично. Када је реч о питању Косова, то се односи на суверенитет, територијални интегритет Србије, то је најважније питање за једну земљу, владу и народ”, рекао је Ли за РТС.

Он је навео пример да је Кина чекала скоро 100 година и решила питање Хонгконга тек 1997. када је враћен матици, а такође и Макао. „У Хонгконгу су били Енглези, а у Макау Португалци”, подсећа Ли.

Он додаје и да је данашња Кина једна од пет сталних чланица Савета безбедности, а још није решила свој проблем – провинцију Тајван.

„За овакво велико питање, никако се не сме дозволити да се реши само за пар месеци. Нормално, уколико се Београд и Приштина за 10 дана договоре, ја подржавам, поздрављам”, казао је Ли.

Ли: „Зијин” озбиљна компанија, већ били у Бору

Кинеска компанија која је заинтересована за РТБ Бор је једна од најуспешнијих у тој области, изјавио је амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг.

Ли је за РТС навео да су, колико је њему познато, представници те компаније већ били у Бору.

Он је истакао да је реч о озбиљној компанији, која има представништва и у другим земљама, и која је веома заинтересована за сарадњу са Србијом.

Кинески амбасадор је рекао и да је Србија за Кину веома важна, за шта је најбоља илустрација то што председник Александар Вучић ускоро већ трећи пут путује у Кину где ће се састати са председником те државе.

„Из овог региона скоро ниједан председник у последње четири године није ишао у Кину, а председник Вучић, ако се не варам, већ трећи пут иде у Кину. Из тога се види да је Србија много важна и да имамо пријатељске односе”, напоменуо је Ли.

На питање да ли се тада, у септембру, очекују неки конкретни договори попут уговора за деоницу пута Прељина-Пожега, он је рекао да очекује више, не само један уговор.

Упитан колико уговора Србија има са Кином, Ли набраја – мост, брза пруга, ауто-пут, Железара, „Хуавеј”, у енергетици, у Костолцу…

„Пре две недеље потписан је Меморандум о сарадњи између кинеске компаније и „Икарбуса”, та компанија је произвођач електричних аутобуса, хоће да монтирамо овде заједно електричне аутобусе”, каже амбасадор.

Поводом три документа који су потписани на самиту 16+1 у Софији, а међу којима и меморандум за индустријски парк за воће и поврће, Ли наводи да све иде по плану.

„Одмах после самита у Софији дошла је група од пет њих, имали су контакте са Министарством пољопривреде, били код мене. Конкретно, ми смо разговарали у ком правцу где и како, све иде по плану”, казао је Ли. 

(Танјуг/Политика, 29. 7. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар