Скупштина Србије поново изабрала Јоргованку Табаковић за гувернера НБС

Председник Србије Александар Вучић предложио је Скупштини Србије да функцију гувернера Народне банке Србије и у наредном шестогодишњем мандату обавља Јоргованка Табаковић

Јоргованка Табаковић (лево) у Скупштини Србије (Фото: Анђелко Васиљевић)

Скупштина Србије је поново изабрала Јоргованку Табаковић за гувернера Народне банке Србије (НБС).

За избор Јоргованке Табаковић на место гувернера НБС гласало је 142 посланика, против је било шест посланика, а није било уздржаних.

Већином гласова свих народних посланика Народна скупштина је изабрала Јоргованку Табаковић за гувернерку Народне банке Србије.

Посланици су изабрали и Жељка Јовића за вицегувернера, за кога је гласало 142 посланика, двоје је било уздржано, а против нико.

Председник Србије Александар Вучић предложио је Скупштини Србије да функцију гувернера Народне банке Србије и у наредном шестогодишњем мандату обавља Јоргованка Табаковић.

Вучић је у свом образложењу предлога навео да је препоручују остварени резултати, пре свега у очувању макроекономске стабилизације у сарадњи с Владом Србије и другим надлежним институцијама, уз пуну координацију монетарне и фискалне политике.

Јоргованка Табаковић је рођена 21. марта 1960. године у Вучитрну. Гимназију је завршила 1977. године, а исте године је уписала Економски факултет у Приштини.

Дипломирала је као студент генерације 1981. године, након чега је до 1989. радила као професор економских предмета у Средњој економској школи у Приштини. Почетком 1992. прелази у Приштинску банку.

Магистрирала је 1999. године на Економском факултету у Приштини, а 2008. је поднела пријаву докторске дисертације коју је одбранила маја 2011. године.

Бирана је за народног посланика у шест сазива Народне скупштине. Од марта 1998. до октобра 2000. обављала је функцију министра за економију и власничку трансформацију у Влади Србије.

Табаковићева је на челу НБС од августа 2012. године, у то време је била потпредседница Српске напредне странке, али је после преузимања дужности, у складу са Законом о НБС, престала да обавља страначке функције.

Према недавно усвојеним изменама Закона о НБС, функционери централне банке се бирају најкасније до истека мандата претходног функционера, а најраније 120 дана пре истека тог мандата, како би се обезбедио континуитет рада НБС.

Жељко Јовић је рођен 1979. године у Шапцу. Дипломирао је 2003. године на Економском факултету у Београду. Магистарске студије је завршио 2010. године, а докторирао је 2017. године.

Од 2004. је био запослен у пословним банкама, а од јула 2012. године је запослен је у Народној банци Србије на позицији заменика генералног директора Сектора за контролу пословања банака.

Јовић је претходно био директор Управе за надзор над финансијским институцијама која је укинута изменама Закона о НБС.

(Бета/Политика, 15. 6. 2018)

Прочитајте још

Jorgovanka Tabaković plagirala značajan deo doktorata (CINS, 21. 12. 2016)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s