Косовскометохијски одбор Матице српске: Призрен не може бити историјски град „Косова“

До краја 20. века у Призрену није постојао ни један албански споменик културе, осим куће у којој је јуна месеца 1878. године заседала Призренска лига

Обнова манастира Светих архангела код Призрена, уништеног у погрому у марту 2004. године (Фото Ж. Ракочевић)

Косовскометохијски одбор Матице српске противи се скандалозној одлуци тзв. Скупштине Косова да Призрен, који је био српска престоница у 14. веку, прогласи историјском престоницом тзв. државе Косово. Културно наслеђе Призрена припада, пре свега, српској али и турској култури.

Сведоци смо свакодневног прекрајања српске историје на Косову и Метохији. Албанци у својим туристичким водичима не помињу Србе. Свете архангеле и гробно место цара Душана проглашавају за византијску базилику. Затиру се трагови српске културе рушењем средњовековних цркава и манастира и преименовањем топонима. Призрен је y новијој историји страдао и 2004. године, када је спаљена Призренска богословија, Богородица Љевишка и све православне цркве; када је уништено старо језгро града, српске куће у Поткаљаји, Пантелији, Потокмали. У самом Призрену и данас постоје многа црквишта, у десетак цркава се служи литургија, ради Богословија „Свети Кирило и Методије“, основана још далеке 1871. године.

До краја 20. века у Призрену није постојао ни један албански споменик културе, осим куће у којој је јуна месеца 1878. године заседала Призренска лига. Због места одржавања Лиге они су тај град прозвали историјском престоницом. Ово константно уништавање и прекрајање трагова српске културе не може и не сме да остане прекривено велом тишине, како наше, тако и светске јавности.

Косовскометохијски одбор Матице српске апелује на културне, образовне и научне институције Републике Србије да се огласе, осуде ову одлуку и обавесте надлежне европске и светске институције о константном прекрајању српске историје. Српска историја и српска културна баштина припадају како европском тако и светском цивилизацијском наслеђу, па би о њима требало да воде бригу они који намеравају да их у пуној истини и аутентичности пренесу новим генерацијама. Та културна добра не смеју бити препуштена онима који превасходно да присвоје оно што није њихово и што су вековима уништавали.

Косовскометохијски одбор Матице српске

(Матица српска)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s